Еврейска битка по Страшимиров

"Ревека" е седемнайсетгодишна еврейка, отчаяно влюбена в български художник, която се опълчва срещу всички правила
14 апр 2008 10:03,
Еврейска битка по Страшимиров
Снимка: Драматичен театър "А. Страшимиров" – Разград

На 14 април от 19.00 на голямата сцена на Народния театър ще гостува продукцията на Драматичен театър "А. Страшимиров" – Разград "Ревека". Пиесата е на А. Страшимиров и е написана по действителен случай, за който авторът научава по време на учителстването си в гр. Видин, в началото на XX век.

Една седемнайсетгодишна еврейка, отчаяно влюбена в български художник, трябва да замине завинаги с родителите си в Палестина. Това е първото масово преселение на евреи към прилежащите им сега земи.

Общността им е мобилизирана и не търпи индивидуални решения, а момичето е финансово и социално зависимо от семейството. Ревека не само обича българин, но е прекрачила и допустимата за времето граница в отношенията им...

Чужда сред своите и чужда на „другите", девойката се оказва в класическата ситуация на аутсайдер. Единствената надежда и опора остава брат й, който обаче е в неизвестност някъде в Европа.

Принудена да вземе решение за една нощ, изправена пред две неприемливи алтернативи, Ревека се опълчва срещу всички правила и догми и отказва друг да определя съдбата й.

Всъщност, тази отдавнашна история повдига някои много актуални за днешния ден въпроси - за любовта, за капана на невъзможния избор и за смелостта да отстояваш себе си.

С постановката „Ревека", представена атрактивно със средствата на модерния театър и през призмата на човека от ХХI век, Разградския драматичен театър отбелязва своя 60 годишен професионален юбилей, както и годишнините от рождението и смъртта на Антон Страшимиров.

Режисьор на постановката е Надя Асенова („Опасни игри“, „Последни поръчки“), а сценографията – на Тодор Райков.

Участват: Славяна Любомирова, Ивайло Гандев, Марияна Бракнованова, Евгени Стефанов, Александър Божанов, Никоай Сяров, Веселин Керемедчиев, Павлин Мичев, Веселин Борисов и Станислав Станчев.


Спонсорирано съдържание