Стоянка Мутафова: Животът е театър, който не го носи е умрял...

Актрисата и незабравимото й присъствие на сцената и на екрана
Обновена: 6 дек 2019 10:16 | 6 дек 2019 10:15, Петя Славова
13

Снимка: Булфото

Последният рожден ден на Стоянка Мутафова едва побра почитателите й в зала 1 на НДК. Легендарната актриса, известна най-вече с комедийните си роли на сцената отпразнува на 2 февруари тази година 97-ия си рожден ден със спектакъла „Стоянка Мутафова – 70- години на сцена“.

Поздравиха я много артисти, сред които Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев.

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше таланта на Мутафова. За първи път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от "Женитба". А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужницата в пиеса на Молиер.

Още по темата

Кариерата й на сцената бе свързана предимно с Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", като тя е сред основателите му и постановки с нейно участие бе в репертоара на театъра до съвсем скоро.  Публиката още помни ролите й в "Предложение", "Сватба", "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Суматоха", "Януари", "Мъртви души", "Вражалец". Както и в по-късните "Скакалци", "Столетие мое", "Госпожа Стихийно бедствие".

Името й е свързано и с Народния театър с роли във "В навечерието", "Три сестри", "Големанов" ...

В обикновени разговори, Стоянка Мутафова не криеше чувството си за хумор, но и не пропускаше да коментира, че сцената е нейния живот, а "Сатирата - всичко".

Палитрата й от участия е богата. В киното прави незабравими образи в "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Патиланско царство"...

Пред БНТ Стоянка Мутафова споделя: "Животът е театър, който не носи театър в себе си, е умрял. Аз не говоря за артисти. Всеки човек носи театър в себе си. Всеки. Аз вече си отивам, но ми се иска театърът малко да се извиси".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Айде сега! преди 4 години
Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда.Велики и не толкова велики хора си отидоха. Мина им времето.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоянка Мутафова много често говореше за своята близка приятелка Невена Коканова. Най- добрата. Като ухаещо, неувяхващо и красиво цвете. Да я споменем с добри думи. Стояна би се зарадвала.
9
1
 
5
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
До 9Пак глупости. Не говори от името на Народа, защото си само една биологична единица, субективен фактор. Младите, които са набори на Гришо , Лалова, Пулев, ще си спомнят за тях като одъртеят със същите топли чувства, както сега ти към старата школа, защото явно си пенсионер и си расъл заедно с тях.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MY *** YANKOОт тези,котиси изборил само Ивет Лалова става. Народа вече никога няма да изпитва тикав топли чувства както към старите актъори,певци и спортисти.Днешните са гола вода.
7
5
 
9
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
До Специалист по всичкоГлупости говорите, ай спрете се малко де. Нямало кой да ги замени. Гришо - кога сме имали тенисист в Бг от такава класа? Ивет Лалова, Кубрат Пулев - пак за сефте имаме такъв боксьор. В културата пак за сефте българин с Оскар - Димитър Маринов. Няма да ми стигне мястото още да изброявам
6
0
 
12
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
До СократисВсички знаем за кой говориш. За.. й и мързелива дъщеря Муки, дето не пипна цял живот работа и майка и я хранеше.
5
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 4 години
Не знам какво да кажа, след като за толкова много неща си мисля.Не само затова, че за покойниците се казва само добро.Тя наистина беше звезда на българската сцена.А сравнително наскоро научих, че и в Чехия, макар че това е било много отдавна.Какво да кажа, видях я в един материал да говори перфектно чешки.За образованието и културата и няма нужда от други доказателства.Навремето като бях дете дори гостуваха в селото на баба ми и ходих да ги гледам.А какъв човек е била си е личен въпрос.
4
0
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
След отстраняването на жлъчката на тези години и последвалите усложнения, животът и приключи съвсем закономерно.Беше въпрос на малко време...А можеше да достигне столетието си и дори да го задмине...Можеше, ако беше се спряла и се беше отдала на спокойствие, каквото се полага за годините И.Но много хора се възползваха от известността и, и покрай нейните талант и харизма, се издържаха наготово.Не искам да злословя по ничий адрес-те си знаят кои са.Мир на душата И!
3
3
 
21
 
! Отговори
фг преди 4 години
това беше човек роден за театралната сцена!!който не я е гледал е пропуснал да види гения!!
2
6
 
17
 
! Отговори
Специалист по всичко преди 4 години
Бог да я прости ! Като актриса - страхотен талант , особено в комедийни роли ! Като човек - май не чак толкова ..... С Калата май са били доста завистливи и злобнички... Особено към Апостол Карамитев и Георги Парцалев..... За щерка й - Муки ... Изобщо няма да коментираме! Там положението е много зле... Но като актьорски качества - наистина много добра ! Един по един големите ни имена ... И в културата... И в спорта... И в медицината... си отиват ! Какво обаче остава да ги замени , а? Май -НИЩО!!
1
12
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
В живота в България всички са артисти,като започнеш от Бойко и стигнеш и до продавачката в частен магазин!