Нов вирус поразява Windows в Германия и САЩ

Вирусът ZOTOB се появи веднага след като Майкрософт предупреди за три критични дупки в сигурността
16 авг 2005 17:15,
Нов вирус поразява Windows в Германия и САЩ

Нов вирус от типа "червей" се разпространява мълниеносно в Интернет, съобщи антивирусната компания Trend. Вирусът се нарича ZOTOB и се е появил веднага след като Майкрософт предупреди, че са открити три нови критични дупки в сигурността.

Токийската компания Trend Micro inc. съобщи, че този червей използва дупки, налични във всички версии на Windows, и дава възможност на хакерите да получат пълен достъп до заразения компютър. "Стотици случаи на заразяване са били наблюдавани в САЩ и Германия", съобщават от компанията.

Специалисти по сигурността от Майкрософт обаче опровергават тази информация и твърдят, че вирусът може да проникне единствено в компютри под Windows 2000.

"Вирусът засяга само Windows 2000", заявява Стивън Тулуз, мениджър в центъра по сигурност на Майкрософт. "Засега щетите от червея не са сериозни - не се наблюдава широко разпространение на вируса по Интернет, но ние оставаме нащрек".

Вредоносната програма поставя свое копие в системната директория на Windows с име BOTZOR.EXE. Тя променя файла hosts, за да блокира достъпа до антивирусни сайтове, добавят от Trend Micro. Червеят може да се свърже към специален IRC чат сървър, чрез който хакери могат да получат достъп до компютъра. Майкрософт пусна миналия вторник специален пач, който поправя проблема, но все още сравнително малко потребители са се възползвали от него.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание