Зайци имаха честта да пробват първи електронни контактни лещи

Американски учени от университета във Вашингтон изпитаха на зайци контактни лещи, в които се внедрени микросхеми
18 яну 2008 14:54,
6
Зайци имаха честта да пробват първи електронни контактни лещи
Заек с електронната контактна леща. Снимка: uwnews.org

Американски учени от университета във Вашингтон изпитаха на зайци контактни лещи, в които се внедрени микросхеми. Двадесетминутното носене на тези лещи не е причинило вреди на животните.

Досега необходимостта от използване на неорганични материали и по-специално на токсични вещества и метали пречеше на изследователите да създадат електронни лещи.

Учените обаче са успели да преодолеят тези ограничения чрез създаването на свръхтънки схеми, поставени на пластмасова подложка.

Очаква се вбъдеще тези устройства да се използват от хората за извеждане на важна информация направо на повърхността на очите.

Електронните лещи ще могат да бъдат полезни на работници, боравещи с техника, както и на военнослужещи. На сайта на университета се посочва, че представената технология може да осигури на носителите на тези лещи „свръхчовешко зрение“.

С тяхна помощ те ще виждат отдалечени обекти, да се движат из интернет без дисплей и да използват бордовия компютър на автомобила при шофиране.

Засега обаче лещите не могат да правят нищо от изброеното. Изследователите все още не са направили електронни лещи, които да могат да се използват за корекция на зрението.


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 13 години
No 1 ti me zakopa 4estno ti kazvam!!xaxaxa evala ot davna ne bqh se smql taka
4
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
shte po4nem da si zavirame ve4e kakvo li ne....to v o4ite v nosa v uhoto... 4e i v prutite na ukata.. 6te po4nem samo po tova da se razpoznavame...6te stanem edni roboti... ujas...katastrofalno xxaxa :)
3
0
 
0
 
! Отговори
duu преди 13 години
shte ima TOTALED kato pri Terminator... ::}
2
0
 
0
 
! Отговори
mih преди 13 години
По *** коментар от предния по тая статия едва ли маже да има!
1
0
 
0
 
! Отговори
klamer преди 13 години
i kvo sa 6te imam vizoqalna vruska sneta ma nujdata ot klaviatura i mi6ka kade q zaebahte be tapanari