Най-бързият компютър стана... два пъти по-бърз

В суперкомпютъра са използвани 12 000 от така наречените хибридни процесори
10 юни 2008 10:25,
3
Най-бързият компютър стана... два пъти по-бърз
Снимка: BBC

Компанията „IBM“ създаде компютър, чиито процесори извършват рекорден брой операции в секунда – един квадрилион. Това означава, че новият компютър „Blue Gene/L“ ще бъде два пъти по-бърз от настоящия рекордьор, който също е дело на „IBM“, съобщава BBC.

При сглобяването на компютъра са използвани компоненти, създадени за конзолата „PlayStation 3“, която беше изработена от компанията „Sony“.

Компютърът е предназначен за американската правителствена агенция, която наблюдава ядрените запаси на страната. Освен това той ще бъде използван и за изследвания в областта на астрономията, генетиката и проблема с климатичните промени.

Представител на Националната лаборатория в Лос Аламос, щата Ню Мексико, заяви, че новият компютър ще позволи на учените да провеждат изследвания в нови, недостъпни досега области: „Сега ще можем да правим такива изчисления, за които по-рано не сме и мечтали“.

В суперкомпютъра са използвани 12 000 от така наречените хибридни процесори. Скоростта им достига 4 гигахерца и са създадени съвместно от „IBM“, „Sony“ и „Toshiba“.

Освен тях в него са използвани и 7 000 обикновени процесора.

Още две компании, „Sun“ и „Cray Supercomputers“, се опитват да разработят компютър, който да действа с тази скорост.


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.