Големият взрив - на куково лято. Или поне не до пролетта...

Изпускане на хелий доведе до затваряне на мощния ускорител на частици в ЦЕРН - засега
23 сеп 2008 23:24,
29
Големият взрив - на куково лято. Или поне не до пролетта...
Част от мощния ускорител на частици в ЦЕРН. Снимка: БГНЕС

Мощният ускорител на частици, който трябваше да пресъздаде условията, при които е съществувала Вселената малко след възникването си, няма да започне да работи отново преди пролетта на 2009 година, съобщи Ройтерс, цитирайки Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Отлагането бе причинено от техническа неизправност.

В тунела, който приютява огромната машина, е имало изпускане на хелий, което е наложило затварянето на ускорителя в събота, само 10 дни след като той бе пуснат за първи път.

По думите на директора на ЦЕРН Роберт Аймар случващото се е психологически удар след успешния старт.

Най-вероятната причина за инцидента в дългия 27 километра тунел е неизправна електрическа връзка между два от огромните магнити в ускорителя.

За да разберат обаче точно какво е станало, учените трябва да върнат температурата в този участък от тунела от минус 271,3 по Целзий до... стайна такава, а след това да отворят магнитите.

Когато всичко по разследването на инцидента приключи, ЦЕРН ще възобнови пускането на снопове протони в тунела, както успешно направи на 10 септември с един лъч.

Следващата стъпка е да сблъска два такива снопа със скорост, близка до тази на светлината.

Очакваше се по план това да стане на 10 октомври, но след инцидента с хелия явно няма да се случи преди пролетта на 2009 година.


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
голямото шубе преди 12 години
По принцип е така.Но все пак,едно е да се дърлят двама подпийнали юнаци,съвсем друго е да се бият милионни армии като на Източния фронт,нали!Има разлика!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Е в тоя случай е хубаво е размерът да не е от значение
6
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Браво на умните глави! Изчислили са всички възможни слаби брънки на веригата на експеримента и няма от какво да се страхуваме. Всъщност очевидно не е така.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
6te se otvori 4erna dupka i vsi4ki 6te umreeeem !!! :>:>
4
0
 
0
 
! Отговори
DJ SIXTY NINE преди 12 години
Може и да си права!Обаче аз съм сигорен, че това чудо не се е проектирало само с тази цел която ни мажат очите..И военни те са намесени много дълбоко,което не е много добре!
3
0
 
0
 
! Отговори
lisa преди 12 години
Толкова си смешен - щели да умрем.Ха.Да ти кажа ОЩЕ ОТДАВНА ХОРАТА СА СБЛЪСКВАЛИ ЧАСТИЦИ само че в по-малки по размер места.Така че това не е първият път.Този адронен колайдер е просто по-голямата им версия.Така че както виждам все още сме живи.Като толкова ти се умира вземи се гръмни.Дано всичко се оправи и по-нататък да няма проблеми.Всеки ден частици се сблъскват.Те се реят наоколо.Блъскат се и в нас.И като гледам сме живи.Така че стига вярвали на медийните простотии от типа на "края на света идва".Нарочно ги преувеличават нещата за да настроят хората против експеримента.Стига сте се страхували овчици.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
А докато техниците оправят магнитите, учените какво ще правят? Ще си барат топките до пролета :)))
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
jalko-udyljava ni se jivota s o6te edna zima