Nokia уволнява още 10 хил. души

Компанията има за цел да свие разходите си с 1,6 млрд. евро
Обновена: 14 юни 2012 18:59 | 14 юни 2012 18:58,
6
Nokia уволнява още 10 хил. души
Снимка: Ройтерс

Финландската телекомуникационна компания Nokia обяви, че планира да съкрати до 10 000 работни места до края на следващата година заради мащабни допълнителни мерки за икономии на разходите.

Компанията ще се натовари от допълнителни преструктуриращи разходи от 1 млрд. евро. В подразделението „Устройства и услуги“ оперативният марж за второто тримесечие ще бъде още по-слаб от отчетените минус 3% през първите три месеца.

До края на 2013 г. разходите трябва да бъдат намалени с още около 1,6 млрд. евро.

На 11-и април финландският концерн предупреди, че първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията, преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“. Приходите от това подразделение са отчели спад от 40% до 4,25 млрд. евро.

„Тези планирани съкращения са тежки последици от предвидените действия, които вярваме, че трябва да предприемем, за да осигурим на Nokia дългосрочна конкурентна сила”, коментира изпълнителният директор на компанията Стивън Елъп, цитиран от Ройтерс.

Развойният център в Улм, Германия, със 730 служители в момента, също ще бъде засегнат и трябва да бъде закрит до края на септември.

В Германия финландският концерн разполага с център за услуги за местния пазар. Те трябва да станат една от бъдещите основи на бизнеса на Nokia. Освен това компанията планира да засили фокуса си върху новите смартфони от линията Lumia.

Nokia не може да се справи с конкуренцията, особено на важните развиващи се пазари Индия, Близкия Изток и Китай. От представения наскоро модел Lumia, който се задвижва от операционната система на Microsoft, са продадени малко повече от 2 млн. екземпляра. Устройството беше пуснато на пазара през ноември.

Още новини за технологичния сектор може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Nokia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Poneje widqh twoq post i tozi na nr 5 iskam da douto4nq ne6ti4ko w Software Engineering-a. Nito skypoplatenite informatici, nito pyk injinerite sa winowni. Nad tqh ima edin biuluk maloumni, kretenopodobni IKONOMISTI, koito se wjiwqwat kato manageri na projekti, ot koito hal haber si nqmat. Kak moje da uprawlqwa6 ne6to kato ne razbira6 estestwtoto na problema. Kato ti na 4atkat nenormalno kratki srokowe, na teb ne ti ostawa drugo oswen da izwadi6 listata s bugowete.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее новият символ на Финландия-Фискарс!Брадвите им са чудесни.Нокия си беше временно явление!Бързо дойде,бързо си и отиде.Пък и къде е традицията.Този народ сече дърва от векове,а телефоните явно никой не е гледал сериозно на тях.С или без смартфон все тая.Важното е дърва и водка да има!Така се осигурява вътрешното и външното отопление.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еййй, зорлем насила пропаднаха.От абсолютен лидер в мобилните телефони проспаха няколко поколения цветни дисплей и зациклиха на доста бавна ограничена,но за сметка на това пълна с бъгове операционна система.Която остана на това ниво повече от 5 години въпреки "звездният" екип от скъпо платени програмисти,инжинери, и какво ли още не който се предполага,че трябва да са богове едва ли не.Има нещо много подозрително в цялата история дали няма някаква задкулисна игра?Едва ли някога ще узнаем..
1
2
 
9
 
! Отговори
B.B. преди 11 години
ne ve li e sranm be........nokia....kajete neshto za bulgartabak?