Кошмарът на Google – "правото да бъдеш забравен"

Съдът на ЕС постанови, че търсачките трябва да трият данни при подадена молба
13 май 2014 19:26,
5
Кошмарът на Google – "правото да бъдеш забравен"
Снимка: Reuters

Потребителите ще могат да се обръщат към Google с искане тяхната лична информация да бъде изтрита от резултатите на търсачката, постанови днес Съдът на Европейския съюз, предава CNBC.

Делото се водеше между защитници на правото на свободно изразяване и поддръжници на правото на личен живот, според които хората трябва да имат правото „да бъдат забравяни“, т.е. да могат да премахват информацията за тях в мрежата.

Решението на базирания в Люксембург съд дойде, след като испански гражданин подаде жалба до Испанската агенция за защита на личните данни за това, че известие за изземането на дома му чрез търг нарушава личното му пространство. Случаят е един от 180 само в Испания, в които граждани искат тяхна лична информация да бъде изтрита от интернет.

Google заяви, че това било равнозначно на цензура.

„При положение че резултатите от търсене, направено на базата на името на дадено лице, показват връзка към уеб страница, съдържаща информация за въпросното лице, то лицето може да се обърне направо към оператора на търсачката. В случай че операторът на търсачката не изпълни желанието на лицето, последното може да отнесе въпроса до компетентните органи, които, при определени условия, да способстват за премахването на нежеланата връзка от резултатите на търсенето“, е решението на съдията.

„Операторът на търсачката е отговорен за обработването на лични данни, които излизат на показ в уебстраници, публикувани от трети страни“, се казва още в решението.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
А бе, неприятно е. Пишеш името на когото и да било, и ако същия е по активен в мрежата инфо колкото пожелаеш за него. А тея дето са и по-невнимателни от към споделяне на данни, много бързо можеш да им намериш телефонен номер, адрес и т.н... и то само с търсенето в google. А като се има предвид, че вече и по снимка можеш да търсиш някого... ми не е приятно...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Google не ми предоставя това, което търся, има Yahoo. Ако американските поисковици не ми предоставят това, което търся, има Yandex.ru
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Google заяви, че това било равнозначно на цензура."И как ще е равносилно на цензура, след като "цензурираният" сам го иска?
2
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо,харесва ви да бъдете анонимни ли?Какво толкова имате да криете,че искате Гугъл да изтрива информация?Ясно ли ви е какво значи да се изтрива информация-значи да се фалшифицира истината.ТРИЕНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ Е ЦЕНЗУРА,много лесно се давате на глобалистите.
1
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е удобно да бъде "изтрито" нечие гузно минало.Добре поне,че има ЦРУ и хората там са наясно със злощастния стремеж на човека да живее във въображаема реалност.Истината ще ви спаси, брадати фльорци!