Google си купи производител на сателити за $500 млн.

Концернът се опитва да навлезе на нови пазари
11 юни 2014 11:10, Бойчо Попов
0
Google си купи производител на сателити за $500 млн.
Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google се е съгласил във вторник да купи Skybox Imaging – доставчик на висококачествени сателитни снимки, за 500 млн. долара, предава Ройтерс.

Първоначално Skybox ще спомогне за подобряване на доминиращата картографска услуга на Google. С течение на времето обаче 5-годишният стартъп и способността му да произвежда сравнително евтини сателити може да подпомогне за осъществяване на по-голяма и амбициозна цел на Google – разширяване на неговите предложения за интернет услуги.

Технологичният гигант вече проучва дали може да ползва други нови методи – включително балони и безпилотни самолети, за да осигури онлайн достъп, особено за хората в рядко населените места.

"Мисията на Skybox се състои не само в снимки", казва Дейвид Коуън, партньор в инвеститора в Skybox Bessemer Venture Partners. "Skybox създава нови пътища за това как сателитите може да се използват в космоса. Това ще има последици за глобалните комуникационни предизвикателства, които Google иска да предизвика".

"Техните спътници ще ни помогнат да направим картите ни по-точни с много актуализирани изображения", казва представител на Google в изявление. "С течение на времето ние се надяваме, че екипът и технологиите на Skybox ще могат да ни помогнат за подобряване на достъпа до интернет и за оказване на помощ при бедствия – области, в които Google отдавна проявява интерес".

"Сега е моментът да се присъединим към компанията, която може да ни предизвика да мислим в още по-голям и смел мащаб, и която може да ни подкрепи в ускоряването на нашата амбициозна визия", пише Skybox в корпоративния си блог. 

"Съзвездие от малки сателитни изображения, подобно на това, което ние вече имаме днес с RapidEye, или онова, което Skybox може да ни донесе в бъдеще, ще даде на Google много надежден богат източник на съдържание за графични анализи и свързаните с тях приложения", заяви преди няколко седмици Скот Сьонен, главен технологически директор в друга фирма за сателитни изображения, BlackBridge, цитиран от TechCrunch.

Преди три седмици изданието писа за възможната сделка, но тогава предположи, че цената на трансакцията ще е около 1 млрд. долара.

Основаната през 2009 г. от четирима студенти в "Стандфорд" – Джулиън Ман, Дан Беркенсток, Чин-Ю-Ху и Джон Фенуик Skybox е създадена с идеята, че създаването на по-евтини сателити може да преобърне космическата промишленост. Докато традиционните производители на сателити, като DigitalGlobe, поставят акцент върху високия клас предложения, стартъпът използва по-евтини компоненти и има за цел да създаде възможно повече спътници на по-ниска цена.

Много от потенциалните инвеститори първоначално са гледали скептично на компанията, която дълго време е изпитвала затруднения да намери финансиране, докато не набира около 91 млн. долара от фондове като Khosla Ventures и Bessemer Venture Partners.

"Никой не очакваше тази компания да успее", казва още Дейвид Коуън.  „Хората в космическата индустрия я описваха като Мики Маус, който се опитва да направи нещо невъзможно“.

Тези впечатления са се променили, когато Skybox успя да пусне първия си спътник, SKYSAT-1, през ноември миналата година, счита Коуън.

Подходът "колкото по-евтино, толкова по-добре" се е харесал на Google, смята той.

Според анализатори в последно време Google работи активно по сделки, които могат да помогнат на компанията да навлезе на нови пазари, докато конкурентите ѝ я атакуват на всички фронтове – търсене, картографиране, телекомуникации и продажба на музика.

Гигантът в търсенето, който през последния месец обяви пет сделки за придобиване, в момента води преговори и с видео услугата Twitch Interactive, заяви информиран източник по-рано.

По-рано през май стана ясно, че гигантът в търсенето е заделил 20-30 млрд. долара от получената в чужбина печалба, за да финансира планираните си международни придобивания на дружества и на права над технологии.

През последните месеци Google осъществи редица други сделки. През януари компанията купи производителя на термостати и датчици за дим Nest Lab за 3,2 млрд. долара и обяви продажбата на Motorola Mobility за 2,9 млрд. долара на китайската Lenovo.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари