Залезът на таблетите

Ще последват ли съдбата на настолните компютри?
Обновена: 7 мар 2015 20:41 | 7 мар 2015 20:38,
114
Залезът на таблетите
Снимка: архив, Ройтерс

Не беше много отдавна времето, когато ни убеждаваха, че iPad-ът и подобните на него устройства ще бъдат неизменна част от ежедневието ни. “Таблетите са бъдещето”, прогнозира анализатор преди 3 години с уверението, че през 2016-а година ще бъдат продадени 375 милиона бройки.

Но в наши дни никой не смее да прави подобни смели прогнози, отбелязва БиБиСи.

Продажбите на таблети отбелязаха първия си спад за тримесечие от доста време насам – 12% в края на 2014-а година. Въпреки че се очаква леко покачване в следващите 2 години, тенденцията за бърз растеж определено ще секне на фона на случващото се досега.

През 2010-а година са продадени 17.6 милиона, през 2011-а близо 60 милиона, през 2013-а 216 милиона, но тези скокове ще останат в миналото.
 
Поглеждайки назад във времето можем да кажем, че очакванията бяха прекалено раздути предвид бума в първоначалния интерес. Но постепенно се стигна до ситуация, в която потребителите започнаха да си задават съвсем логичния въпрос: “Защо ми е таблет, след като телефонът ми прави почти същото?”.

Да, по-големият екран е очевидно предимство, но все по-голяма скорост набират “фаблетите” - смартфоните с далеч по-голям дисплей. Освен това телекомуникационните компании са много по-склонни на промоции за смартфони, тъй като те вървят със SIM-карти. 
 
Неслучайно големи производители като LG, Samsung и Sony, които залагат на операционна система Android, намалиха драстично цените на най-високия си клас таблети и към момента те са значително по-евтини от най-новите модели смартфони. И съвсем естествено маркетинговите усилия се насочват към скъпите телефони, които осигуряват по-голяма печалба.

Освен това много от екстрите, които примамват потребителите към новите телефони – по-добри камери, пръстово разпознаване, плащане с едно натискане и по-издръжлива батерия, не са особено привлекателни, що се отнася до таблетите. Причината е, че е по-малко вероятно по-големите устройства да се използват извън дома или офиса.
 
На практика новите модели просто не предоставят нещо значимо по-различно, което да убеди потребителите да сменят стария си таблет.

Така се стигна и до решението за увеличаване на размера – Lenovo, Microsoft и Samsung вече прибегнаха до тази мярка. Очаква се същото да стори и Apple.
 
Подобен ход е нож с две остриета. От една страна по-големият екран определено ще е голям коз, ако потребителите припознаят новото поколение таблети като директен заместител на настолните компютри. Ще има възможност за едновременно използване на няколко приложения.

Например учениците ще имат отворен дигитален учебник на едната половина на екрана и отворен документ за писане на другата. И всичко това ще е далеч по-ясно и няма да има нужда от напрягащо взиране.

Но тогава таблетите ще станат далеч по-неудобни за разнасяне, ще се загуби предимството на мобилността.
 
Въпреки всичко е ясно, че пазарът на таблети няма да се срине рязко... просто достигна фазата на насищане и влиза в период на равномерен растеж без впечатляващи скокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам грамофон и радио точка друго ми не требе
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таблета не става за работа. Нито телефона.Нито за офис, нито за програмиране, нито за чертане или рисуване.Става за някои игри - това е.Лаптопа е удобен за ежедневна употреба, но не колкото десктопа. Имам колеги, които работят на лаптоп. Но когато са в офиса го включват в монитора и в клавиатурата като обикновен компютър - по-удобно си е.Мощен лаптоп струва доста повече от мощен компютър, така че не си струва.Иначе за над 2500 лева може да се вземе мощен, с добър дисплей и лек... но струва
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
купих един, залязах го. Амин.
60
2
 
8
 
! Отговори
Умник преди 9 години
Не са по джоба на всички та за това хартисват. Ама нема да се косите Бареков кат' до'де на власт 'сичките, че ги 'земе.
59
6
 
21
 
! Отговори
Батка преди 9 години
Когато менте-джурналистите почиват в неделя и не могат да измислят някоя глупост, тогава идват на ред студентите и е такива статии превеждат, колкото могат, от английски.Страшна работа бил пазара на таблети.. щото мноо ни бОли оная работа тука в България за пазара на таблети.. все едно всеки по 5 има, та го интересува кво става с таблетите а не дали ще има пари за ток, за дрехи на децата и за манджа на масата.
58
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Техниката си се развива, печалбите са огромни, но какво става с мозъците на децата? С тях вече не можеш да разговаряш нормално. Вперили очи в светещото чудо, с мъка изговарят само едно "Да "или "Не", раздразнени, че ги откъсваш от поредната игра. И от най-интересната книга не могат да прочетат повече от 1-2 страници. Обща култура - нула. Не става въпрос за модни марки на дрехи, имена на чалга певци и певици, последна холивудска продукция и др.подобни. Говорим за високата култура. Жалко!
57
7
 
17
 
! Отговори
батко преди 9 години
Имам таблет, фаблет, лаптоп... На таблета ipad2 хубавото му е че го дадох на лапето и сега си цъка пъзели, песнички и всякакви детски апове, за 4 години не е мръднал а малката не му прощава. Фаблета на мен ми е супер - имам големи ръце и всичко друго ми е много неудобно. Лаптопа е за работа и по сериозни неща.... Т.е. за всяко нещо си има приложение - ползвайте каквото си искате и си праветекефа
56
18
 
4
 
! Отговори
Касап Гочо преди 9 години
Добре де, ей тва не мога да разбера. Слагат какво ли не на тия телефони, жипиеси, камери, кви ли не глупости. А една келява ношчица не им слагат. Ако телефона на оная Вероника от Търново имаше такава, немаше да я четем сега по новините.
55
33
 
24
 
! Отговори
Dhampy преди 9 години
До redordeadУмните хора четат книги (на хартиен носител!), може да имат PC / laptop, но в никакъв случай не си дават парите за ***, като какъвто и да е било таблет!
54
2
 
9
 
! Отговори
Dhampy преди 9 години
PC MASTER RACE!
53
3
 
54
 
! Отговори
Младеж преди 9 години
За нищо на света не сменям моят настолен компютър !!! Писна ми от лаптопи и разните му там дребни измишльотини - настоният компютър е незаменим! Компютърът и телефана са ми напълно достатъчни! Останалото е ...суета!
52
7
 
50
 
! Отговори
Приключенеца преди 9 години
"Харчете парите си за приключения, а не за телефони и компютри. Какво значение има, че телефонът ти е 10 годишен и нямаш лаптоп, щом вече втора седмица си в Париж" - да перефразираме Паулу Куелю.
51
9
 
9
 
! Отговори
той преди 9 години
аз си взех Yoga Pro 2 на Lenovo, страшна машинка със супер резолюция 3200х1800.. Върши ми перфектна работа и за задачи и за забавление, но все пак всеки трябва да избира според потребностите си.. другото е само заяждане
50
11
 
33
 
! Отговори
redordead преди 9 години
умните хора си купуват киндъл или еквивлантен четец, защото книга се чете по-удобно на е-инк, а не н таблет с подсветка и ако имат нужда от постоянна комуникация, един приличен смартфон. Таблетите в 80% от случаите се купуват от чалгаджии да гледат снимките дето качват във ФБ...т.е. дали ще имат таблет за 80 или за 800 лева - все тая - важното е да си гъзар...
49
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моя лаптоп /thinkpad на вече 5 години/ с две движения става на таблет. Няма сила, дето да ме принуди да си купя нещо на Епъл.
48
30
 
2
 
! Отговори
loShO преди 9 години
Къв залез кви 5 марки ! ;)таблетът (iPad) замества и тепърва ще замества настолните компютри и лаптопи. Просто стгна едно ниво, което пренасити пазара. Тази година Епъл ще пуснат таблет с по голям екран и това смятам, че ще вдигнв продажбите. Много хора правят грешката да си купят таблет с Андроид и се разочароват. Истината е, че андроид за твлефони е супер, но за таблети изостава. Вече лаптопите ми само праз събират.
47
4
 
36
 
! Отговори
монах преди 9 години
Учениците ще пишат на ръка и ще четат книги, и ще спрат да се зомбират от тези електронни простотии защото един ден ще им умрем в ръцете и те ще търсят пръстов отпечатък на сензора за да повикат лекар. Ай сиктир, пропаднахме в най-страшния капан, заслужават наистина казарма и да пишат с мастило и перодръжки на кафява хартия за да разберат кое има стойност и кое не ! *** ниедни !
46
4
 
23
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Аз пък от 1997 до ден днешен си ползвам десктопа. Мощна видео карта, 27 инчов монитор, хубава клавиатура, хубава мишка. А не някакъв 15 инчов лаптоп, в който трябва да полагам неимуверни усилия, за да видя нещо и да си скапя 10 пъти по-бързо очите. Отделно, че ако искам ъпгрейд, при настолния комп просто си купувам съответния чарк, заменям го и готово. А лаптопа трябва да го хвърля и да си купя нов. Не, мерси, не съм толкова богат, за да мога да си позволя такова разхищение.
45
4
 
2
 
! Отговори
Fury преди 9 години
Имам таблет 8.3" с HD дисплей, като го ползвам основно за четене на електронни книги (има изключително богати библиотеки) и за отдалечен достъп до настолния компютър, който не се изключва!
44
0
 
16
 
! Отговори
gft преди 9 години
няма начина таблета да земени каквото и да е, поради простата причина, че не може да върши работата на устройствата, който би трявбало да заменят. на него идеята му е друга, това че маркетинг хората, се опитаха да го пресдтавят като заместител е дуг въпрос.