2020-а чука... идват летящите таксита на Uber

Те ще са малки, електрически, ще излитат и кацат вертикално
26 апр 2017 13:23, Бойчо Попов
12
2020-а чука... идват летящите таксита на Uber
снимка: Ройтерс

След като разтърси пазара със своята услуга за наемане на превози, Uber Technologies си поставя за цел да превземе небето със своите летящи таксита, предава Ройтерс.

Технологията ще бъде предоставена от различни партньори, като производителя на хеликоптери Bell или на самолети Embraer. Uber възнамерява да изгради и да управлява мрежа от т. Нар. Vertiports, в които устройствата за летене ще излитат и кацат вертикално. До 2020 г. са планирани тестове в Далас (Тексас) и Дубай. Целта е три години по-късно да може да се стартира с търговската дейност, обяви главният продуктов директор Джеф Холдън по време на конференцията Uber Elevate Summit в Далас този вторник.

Летящите таксита на Uber ще бъдат малки, електрически превозни средства, които ще излитат и кацат вертикално, с нула емисии и ще са достатъчно тихи, за да оперират в градовете.

Тези летателни средства ще намалят времето за пътуване между различни точки значително, твърдят от компанията.

Uber демонстрира интерес към въздушния транспорт в градовете чрез свой стратегически документ през миналата есен, а сега следва и прилагането му. Компанията смята, че улиците са препълнени с коли, а тяхната поддръжка е скъпа.

В началото тя може да получава по 1,32 долара на миля от потребител, което е малко по-скъпо от наемането на UberX за подобно разстояние. В дългосрочен план Uber очаква цената на превозите с летящите таксита да падне доста под разходите за притежание на кола.

И други компании обмислят възможността да предложат въздушен транспорт в градовете. Airbus работи над самите устройства. Китайската компания Ehang възнамерява през тази година да започне също в Далас с тестове на своеобразни огромни дронове, които могат да превозват по един пътник. В понеделник пък бе представен финансиран от съоснователя на Google Лари Пейдж проект за развитие на подобни превозни средства.

Повече технологични новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги произвеждат в Парник!
7
5
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Защо им е на колхозниците да измислят нова технология, като те ще унищожат света да не се мъчим! За това вече са се подготвили!
6
2
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Не, Боко Шланга ще ги направлява от земята!
5
5
 
2
 
! Отговори
Азе преди 6 години
Примитивна работа. Някои раси могат напражо да се телепортират :D
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеални за ИД. Пъника с джихадиският пояс, отваря вратата и пада като бомба.
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще има ли пилоти на такситата? Щото ако има България има подготвен човек за това генералисимус Радев.
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все чакам да се появи някаква прогресивна руска технология в полза на човечеството и все не се появява. Вече съм убеден че е по-вероятно да спечелиш големият джакпот, отколкото да дочакаш нова технология от Русия.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се фърчи!