Турция е молила най-често Twitter да трие съдържание

Мрежата с 300 хил. акаунта по-малко заради съмнения за тероризъм
Обновена: 21 сеп 2017 09:51 | 20 сеп 2017 10:15, Бойчо Попов
2
Турция е молила най-често Twitter да трие съдържание
снимка: Ройтерс

Twitter се похвали, че има голям напредък в оценяването и спирането на профили, свързани с пропагандирането на тероризъм.

Социалната мрежа е спряла 299 649 подобни акаунта за първата половина на годината, като 95% от тях са били обявени за подозрителни от собствения софтуер на компанията, поясни компанията във вторник в последния си доклад по прозрачността. 1% пък са закрити по искания на правителства, предава Ройтерс.

Закритите акаунти са с 20 на сто по-малко от предишните шест месеца, като социалната мрежа не обяснява на какво може да се дължи този спад. Три четвърти от тези профили са били блокирани, още преди да осъществят първото си споделяне в социалната мрежа.

Натискът на политическите лидери над онлайн платформите за по-бърза и по-последователна реакция срещу езика на омразата и терористичната пропаганда непрекъснато нараства през последните години. В Германия например ще влезе в сила Закон за прилагане при социални мрежи, според който наказуемо съдържание трябва да бъде отстранено най-късно в рамките на до седем дни, дори при нееднозначни обстоятелства. Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси наскоро заяви, че компанията иска да отговори на предизвикателствата с комбинация от алгоритми и човешки контрол.

Платформата за социални медии заяви през юли, че през тримесечието до 30 юни е имала 328 милиона средномесечно активни потребители.

Европейският съюз от своя страна възнамерява да затегне законодателството за интернет фирми, като премахва незаконно съдържание, ако те не увеличат усилията си за извършване на превантивни действия.

Twitter съобщи, че е получила с около 3% повече правни искания и съдебни разпореждания за премахване на съдържанието, публикувано от потребителите през първата половина на тази година, отколкото през последните шест месеца на 2016 г.

Около 90% от тези искания за отстраняване на съдържание идват от властите в Турция, Русия, Франция и Германия.

Докладът за прозрачността показа, че Турция е най-активната страна в исканията си за премахване на съдържание, като те представляват 45% от всички заявки в световен мащаб.

Twitter съобщи, че е получила осем искания от правителства за премахване на съдържание, публикувано от журналисти и новинарски организации през първата половина на 2017 г., но не е предприела действия спрямо нито едно от тях "заради политическия и журналистически характер".

От осемте искания пет са били съдебни заповеди или други правни искания от страна на Турция, които настояват Twitter да свали съдържание на журналисти или новинарски агенции.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg


2
Още по темата: Twitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Закритите акаунти са с 20 на сто по-малко от предишните шест месеца, като социалната мрежа не обяснява на какво може да се дължи този спад."
Емн писнало им е на терорягите да се занимават, ей на тва се дължи.