Какво е бъдещето на електрическите коли при недостиг на литий?

Търсенето на метала експлозивно расте
29 авг 2023 21:57, Йоана Цонева
22
Какво е бъдещето на електрическите коли при недостиг на литий?
Снимка: БГНЕС

Светът може да изпита недостиг на литий още през 2025 г., тъй като търсенето на метала експлозивно расте, според проучване на Бе Ем И (BMI), изследователското подразделение на "Фич салюшънс" (Fitch Solutions), съобщава "Си Ен Би Си".

В наскоро публикуван доклад Бе Ем И отдава възможния дефицит най-вече на търсенето в Китай, което значително надвишава доставките, предаде БТА.

Според данните на центъра годишният ръст на търсенето на литий в Китай в периода 2023-2032 г. ще възлиза на над 20 на сто. В същото време доставките ще растат с едва 6% годишно.

Китай е третият най-голям производител на литий в света. Металът е широко използван при производството на батерии за електромобили.

През 2021 г. в света са произведени 540 000 метрични тона литий, а според Световния икономически форум до 2030 г. търсенето ще достигне 3 милиона метрични тона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 7 месеца
Ще бъдат с *** и велосипедни седалки. Ще си пасват с чаферите в тях.
20
0
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 7 месеца
Няма опорки няма запорки! Докато не бъде открит друг източник състейнабъл, както казват феновете на алцхаймера, всичко друго е печатарска-капиталистическа идея да изолират тези, които имат ресурси, които те не могат да контролират и да обложат с още един налог за да оправдаят напечатаните хартийки без покритие. Трябва да прогледнете вече, но се съмнявам! Само си спомнете какво казваше Тръмп и защо ги е страх да не се върне на власт. И там все пак имат умни хора.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това го кажи на испанците които строят 2000 мегавата централи за производство на водород чрез електролиза с ток от възобновяеми източници на енергия. Обаче вие не искате да сте в бъдещето. Искате да си виете по форумите опорките на Кремъл, да плюете зелената енергия и да обяснявате как освен руски нефт и газ друго на Света няма. Москва е вашата религия.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Бъдещето е на водородните технологии "Тъй, тъй... Ама водородът трябва да се добива от нещо. И това най-изгодно нещо се казва "природен газ". А къде има най-много газ?Ами....
17
3
 
5
 
! Отговори
Кризата преди 7 месеца
Електричките нямат бъдеще. Енергийна криза и срив в електропреносните мрежи. В Германия вече забраняват и ограничават станциите за бърз заряд на електромобили. Бъдещето е на водородните технологии и водородни горивни клетки при които се отделя просто чиста вода и от водата може да се извлича отново и отново водорода.
16
4
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 7 месеца
има...ама няма...а и лития не е в страни които ФАЩ харесват...глей кво стана една африканска страна като показа среден пръст на франсетата...тока на франсетата ще скочи...А бъдещето на елбричките не е светло...ако не се измисли нова технология за батерии пиши бегали...
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайците вече произвеждат ел. Коли с батерии без литий. Стига с тая драма с тоя литий. Има достатъчно за всички
14
0
 
1
 
! Отговори
Прогноза преди 7 месеца
Ще им монтираме ***.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бъдещето им е в гъззза на нела. Там ще ги врем тея недоразумения измамни.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Та журналята,какво е бъдещето на колите на ток? Статия колкото да отчетете дейност. Мисъл никаква ,ама и отговорният ви редактор явно още е в 1ви курс .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бъдещето е на водородната технология.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е бъдещето на електрическите коли при недостиг на ток.
9
7
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 7 месеца
ГМОЕвр8жендерите какво ти разбират от литий и батерии бе!Дай им само тъпо да лаят опорката "електромобили"!Посредствени гражданчета раждани в копринени пелени и нямащи си представа от реалния живот!
8
1
 
26
 
! Отговори
Абориген преди 7 месеца
Хора, Селена Гомес си е счупила ръката а вие ни занимавате с глупости !!!
7
15
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 7 месеца
Литий има колкото искаш, само в Германия запасите на литий в минералната вода стигат за 100млн. автомобила, но журналистите си мислят, че литият е само изкопаем
6
1
 
9
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
А, и още нещо - аз си карам на фабричен метан - не желая да обяснявам колко по-умен съм от всички във форума, но ще кажа за Германия - CNG - горивото без бъдеще. Огромни статии - бил съм върху тиктакаща бомба - ама плащам 40 евро данък. Отделно разход 4 евроцента на километър. Ако зареждаш на суперчарджър не можеш да докараш под 7 цента/км. А когато батерията каже чао? А когато лития свърши?!? Ще дадеш колкото колата за батерия!
5
0
 
15
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
Когато журналисти задават въпроси, а не са си направили труда да потърсят отговор, това не е статия, а анкета! Излагате се!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако няма революция в производството на батерии ел колите нямат бъдеще целия световен запас на литий не може да подмени колите само в англия
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като търсенето на електромобили спре и рязко намалее лития ще стане в излишък.
2
0
 
28
 
! Отговори
МИтко преди 7 месеца
Питайте Грета Тунберг. Тя беше много наясно с проблема, доста се пенеше и се обясняваше,тя трябва да знае.