Христо Илиев - Чарли в "Умно село"

Документалният портрет на сценариста - на 9 август по Bulgaria ON AIR
7 авг 2020 11:22, Петя Славова
0
Христо Илиев - Чарли в "Умно село"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Четвъртият епизод от емблематичното предаване "Умно село" ще ни срещне с още едно познато лице, оставила отпечатък в изкуството ни.

Документалната авторска поредица запознава зрителите с онази непозната страна от живота на известните и обичани наши изкуствоведи и интелектуалци, които изграждат българска култура такава, каквато я познаваме днес.

В новия епизод от поредицата, авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов насочват светлините на прожектора към големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли - единият от великолепната тройка на българското кино, по-известна като "Джони, Джеки и Чарли". Във филма "Умно село "Изгрев", зрителите виртуално ще се пренесат в странджанското село "Изгрев", където Чарли и Джеки ги дели една ограда, а Джони им гостува от Царево.

Още по темата

"Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво" - това е мотото, което осмисля всеки нов ден на Чарли. Позитивен, безкрайно влюбен в живота, сценаристът живее на скорост и не спира да се забавлява. Авторът на десетки култови заглавия на българското игрално и документално кино и съавтор на прочутите "Мозайки" и "Фокуси", споделя защо неговите университети и научни поприща са всъщност кафенетата, кръчмите, природата на Странджа, морето и самият живот.

В епизода на "Умно село", присъствието на Джеки и Джони, които са винаги готови за нови приключения и лудории, е последната капка боя, благодарение на която авторите на поредицата успяват да завършат изцяло портрета на великия български сценарист, а той от своя страна, винаги е готов да изрецитира стихотворение на любимия си поет и приятел Николай Кънчев.

Филмът "Умно село "Изгрев", който "Умно село" посвещава на големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли, гледайте тази неделя, 9 август, точно в 19.30 часа, по Bulgaria ON AIR.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари