Единственият кандидат за шеф на Апелативния спецсъд се отказа

Росен Русев обясни оттеглянето си с липсата на доверие към него
6 юли 2011 17:41,
17
Единственият кандидат за шеф на Апелативния спецсъд се отказа
Снимка: Булфото

Единственият кандидат за шеф на Апелативния специализиран съд Росен Русев се оттегли от конкурса, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Русев бе изслушан от ВСС миналата седмица, но членовете на съвета отложиха избора, давайки му срок от една седмица, за да допълни концепцията си. Представянето му беше разкритикувано най-силно от главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев, които определиха концепцията му като неубедителна.

В писмо до ВСС Росен Русев обяснява, че критиките, че концепцията му е обща и важи за всеки друг съд, го ласкаят, тъй като според него специализираният наказателен съд не би трябвало да се различава от другите, само делата, които се гледат в него, са различни.

Още по темата
„Срещнах съпротива от колеги, с които считах, че ще работя в пълен синхрон и от които искрено очаквах подкрепа. Всички сме наясно, че тук не става дума за неубедителна моя концепция, а за липса на доверие. След като доверието го няма, желанието ми да работя и да изградя един съд за пример не е осъществимо“, се посочва в писмото до ВСС.

Росен Русев заявява още, че дори да бъде избран за шеф на Апелативния спецсъд и каквато и концепция да представи, при липса на доверие към него изграждането на новото звено няма да бъде ефективно.

Изборът на председател на Апелативния специализиран съд бе първа точка от дневния ред на заседанието на ВСС утре.

Желаещи за председател на първоинстанционния специализиран съд също няма, след като съдия Станимир Миров оттегли кандидатурата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Това, което се случи решението на ВКС и софийските съдилища да не изберат делегати, които да участвуват в избора на нови представители на съдийската гилдия във ВСС, няма да има сериозни последствия, защото в другите области такива събрания са проведени, делегати са избрани, следователно Общо събрание на делегатите ще има и то ще бъде законно. Що се касае до оставките на Захарова и Костова: Те са избрани от Общото събрание на съдиите, за да представляват интересите на тази гилдия във ВСС. Съгласили са се да я предствляват във ВСС и като такива са длъжни да носят тази отговорност. Значи когато нещата не стават така, както те искат, трябва да подават оставки? Това е бягство от отговорност... Що се отнася до ССБ: Там се вземат и оповестяват решения в много тесен кръг. Тези мнения не обсъжда широко с членуващите в ССБ и особено със съдиите извън Съюза Стана скандалът с ВСС, излезе Н.Куцкова, дръпна едно слово, обиколи няколко телевизии и дотук. Няма я широката обществена подкрепа от съдиите в регионите на страната. Самото име на Съюза е несъвсем коректно : Съюз на съдиите в България. ССБ не е представител на всички съдии в страната, а на част от тях . Тогава защо си присвоява правото да говори от името на всички съдии: кой им е делегирал това право!
14
2
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Росен Русев бе принуден да оттегли кандидатурата си, но продължава да е административен ръководител на провинциален съд. Представянето му пред ВСС беше твърде комично, дори за хора, които не са юристи и нямат представа за атмосферата или спецификата на работа в съдебната власт. Този човек е с 60 думи битова лексика в главата. Представянето му събуди смях от членовете на ВСС въпреки, че членовете му трябваше да оценят факта, че Русев е назначен именно от тях.
13
1
 
0
 
! Отговори
жана преди 12 години
Доверието не е даденост,то е отношение което човек сам изгражда.
12
1
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
За тая работа са нужни много здрави ***, и да си прежалиш главата.а след 20 години обратно кадруване, такива съдии в Бг няма и няма да се намерят.келепира е никакъв-заплатат е нищо в сревнение с това , което се взема на по спокойни места, а риска е много голям.Трябват отдадени на професията магистрати, а такива не останаха.
11
1
 
3
 
! Отговори
лъжец си и наглец преди 12 години
"Всички сме наясно, че тук не става дума за неубедителна моя концепция"Това са думи на същия, който като на събесетването пред ВСС го попитали каква му е концепцията. т.е. как трябва да се управлява най-важният за борбата с престъпността съд, той можал да каже ЕДИНСТВЕНО: "за добрата работа на един съд са нужни добри кадри, добри условия за работа и "добър психоклимат"". Как мислите, дали е бил убедителен?
10
4
 
2
 
! Отговори
Ало,...до 10 преди 12 години
Как кой?Или Гоце или Бсп и Дпс.Само те не искат този съд.
9
1
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Кой го отказа ?
8
1
 
2
 
! Отговори
Ало, ... преди 12 години
Отказаха Го!!!
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако можем само да си оправим правосъдието. правосъдието ни е последната крепост на комунизма
6
8
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
а бе борис велчев ... без ден стаж като магистрат стана главен прокурор .. тоя ли е убедителен... лазар груев подобен .. !!!!тръгнали тея мнения да дават !!!
5
14
 
2
 
! Отговори
Търновска Mутра преди 12 години
Невинните братя Галеви станаха виновниСъдът ги прати за 12 години в затвораСофийският апелативен съд призна за виновни дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви. Магистратите постановиха 7 години затвор за Пламен Галев и 5 години зад решетките за Ангел Христов. Миналата година Кюстендилският окръжен съд ги оправда напълно за ръководене на организирана престъпна група за принуда, изнудвания и рекет.Прокуратурата обаче обжалва и поиска до 10 години лишаване от свобода за двамата бизнесмени. Заедно с Галеви на подсъдимата скамейка са Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски, Георги Блатски и Красимир Оков. От обвинението поискаха завишаване на присъдите на групата.МАМА ВИ ДА *** *** ДОЛНА ПАЛЯЧОВСКА. 21 ГОДИНА ЖИВЯХТЕ КРАЙ НАС КАТО МИШКИ СЕГА ВСИЧКИ СЕ ОПЪЛЧИХТЕ СРЕЩУ РЪКАТА КОЯТО ВИ РАНЕШЕ.ТРЯБВАШЕ ДА ВИ ИЗБИЕМ ДО КРАК *** МИЗЕРНИ .ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ И ТОГАВА ЩЕ ВИ ТРОШИМ ДО КРЪВ С БУХАЛКИТЕ ***!
4
4
 
10
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 12 години
Съдиите много добре усещат , че скоро ще има Народен Съд и Велико Народно Събрание . Затова не искат да са съучастници със сегашните Мафиози.
3
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 12 години
Ей сега вече ще се разбере кои съдии са на Гоце и кои не.Който приеме,значи е против Гоце.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами Гоце така му е заповядал...!Кво се чудите!??
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ги е страх да съдят свои.