Министър иска дисциплинарка за Гешев

Не бил предоставил информация на МП
Обновена: 9 дек 2021 19:23 | 9 дек 2021 16:18, Камелия Цветанова
91
Министър иска дисциплинарка за Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев – главен прокурор Република България за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ. Писмото с предложението е изпратено до членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Причината е отказът на Прокуратурата на Република България на два пъти да предостави поисканата от

Министерството на правосъдието информация във връзка с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаещ т.нар. случайно разпределение на дела.

През изминалите месеци в медиите се появиха информации за пропуски,  нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт. По този повод, с писмо на министъра на правосъдието, адресирано  до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и  приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор.

Първото писмо до Иван Гешев – главен прокурор, с което беше отправена молба за предоставяне на посочената
информация, беше изпратено на 20.08.2021 година. Седем дни по-късно, с  писмо, подписано от  Пламена Цветанова - заместник на Главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, от министъра на правосъдието е поискано да бъде уточнено в изпълнение на коя от дейностите на Министерството на правосъдието или по коя от определените в чл. 370 на ЗСВ насоки на взаимодействие с органите на съдебната власт, е направено искането за предоставяне на вътрешно-ведомствени актове на Прокуратурата на Република България, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор.

В отговор на това на 15.09.2021 г. е изпратено второ писмо до Прокуратурата. В него е пояснено, че информацията е поискана във връзка с упражняване на предвидените в ЗСВ правомощия на министъра на правосъдието и по повод становище на Прокуратурата на Република България, и в частност на главния прокурор, че съществуват сериозни съмнения за манипулация на ползваната в съдилищната система за случайно разпределение на делата.
Информация от Прокуратурата отново не е предоставена.

На 07.12.2021 г. министърът на правосъдието изпраща писма до Прокуратурата на Република България, до  ВСС, председателите на  ВКС, ВАС, апелативни съдилища, СГС и СРС с което е представен направеният от Министерството на правосъдието  преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата по предоставените данни от съдилищата. В него изрично е посочено, че само Прокуратурата не се е отзовала на двете отправени покани за представяне на данни.

Едва тогава с писмо от 09.12.2021 г., подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правосъдието са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Прокуратурата на Република България. Информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август.

В предложението си до Прокурорската колегия ва ВСС министърът на правосъдието посочва, че с действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.3; 8.5; 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ), произтичащи от специфичните правила за етично поведение на административните ръководители. Съгласно цитираната норма: „Магистратът на ръководна длъжност се грижи за организацията и дейността на поверената му служба по начин, чрез който да бъдат постигнати най-добри резултати. Той осигурява и възможно най-добро сътрудничество с другите органи на съдебната власт и обществени служби при зачитане специфичната компетентност на всяка една от тях.”

С действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.6 КЕПБМ, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата
Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ).
Министърът на правосъдието предлага още да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ, като й се наложи съответното на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
до #78 преди 1 месец
До Куизъц Хадерах. Та нали така бленуваната независимост на съдебната власт направи прокурорите хора с много големи правомощия и никаква отговорност, със структура тип Вишински, заимствана от СССР от 30-те години и използувана само в РБ! Гл.прокурор е лице с неограничена отговорност и ББ и С.Ц. си го избраха не випусник на ЮФ, а завършил Полицейската школа разбирай човек без скрупули, послушен, маша на Падишаха. И той изпрати въоръжени лица в президентството, замълча за банкнотите и Аu кюлчета
83
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ДА СИ ПОДАДАТ ТЕ ОСТАВКИТЕ
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Куизъц Хадерах - Искаме справедливост и ред , но драги - Те няма да дойдат сами ако се разчита на съвестта на окопалите се , захапали кокала и оплетени като свиски черва мафиоти в която и да е власт - Така че ..., за да се постигне реда за който мечтаем ще треябва да се поразрови , да се поизцапаме и ще мирише известно време !! Грешката на повечето като теб , е във вярата им че демокрацията , законността и реда са даденост , които ти се полагат по право - Да ама НЕ !!
81
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
ще те "махнем"...с "камъне и дърве"...ен.чарството по нашите земи не е ценност...да си обслужващ персонал престъпници....не е ценност...с България който иска!!!!
80
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Анонименще го махнем...Народа ни ще го махне...вреден е за Народа ни..."Брюксел" не ни е господар...или сме партньори или можем без тях...ще станем ...щат бре част от САЩ...играта е безмилостна...България щат с привилегии национални...хаха всякакви луди ни чертаят червени...няма такива,България част от САЩ...партньор и приятел!!!алкохолика Юнкер се гаври с животите на над 500 мил.европейци...геноцид...престъпления...фалш и лъжи...фашизъм!!!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да го махнат, пазен е от Брюксел!
78
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много плащат гербаджиите на форумни тр..ове.Пишат неуморно.Но..съвсем скоро ще ви спре хранилката.
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа министър да се уапе отзад, там дето и Хаджионзи не го е огрявал...
76
2
 
13
 
! Отговори
Куизъц Хадерах преди 1 месец
Нали уж властите В България са изпълнителна, законодателна и съдебна? Как така някой си от изпълнителната власт ще иска "дисциплинарка" за главния прокурор, който е от съдебната власт? Ако това се случи наистина, това ще бъде грубо погазване на законите в държавата. Това вече е самоуправство и ще доведе неминуемо до диктатура. Това ли искаме?
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спонсорите на Премената стават нервни и нетърпеливи понеже Гешев още е главен прокурор... ...което означава, че трябва да остане!
74
4
 
11
 
! Отговори
Киро преди 1 месец
Гешев е пич! Комунистическата клика трепери от тази фамилия ;)
73
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев няма нито един осъден престъпник в цялата си кариера.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е в България и така ще бъде ,когато едни крадци вземат власта искат да са сигурни , че няма да им се случи нищо лошо .Според мене Гешев трябва да остане за да държи " почтенните " да останат почтенни .Иначе историта ще се повтори .
71
14
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ 10 000 000 000 лв, КОИТО БЕШЕ ПРИНУДЕН ДА РАЗДАВА НА МАФИОТИ , А ПРОКУРОР ГЕШЕВ ДРЯБВА ДА МУ ПАЗИ ГЪРБА !!!
70
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да се маха. ГЕШЕВ ОСТАВКА.
69
4
 
1
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 1 месец
До 73 И двете дядо попе
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От една страна, каскета непрекъснато твърди, че не бил недосегаем и всеки може да го разследва. От друга страна, каскета непрекъснато твърди, че нямат право да го разследват и не могат да го пипат. И така, имам въпросче: ку
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам за главния прокурор ,но за Цацаров се говори че ще го сменят
66
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И този , за да се кротне трябва Тиквата да го води в Симитли !
65
2
 
13
 
! Отговори
Много лесно. преди 1 месец
Е как да не защитим човека направил за смях цяла парламентарна комисия с видни юристи?Задавате риторични въпроси.