Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС

Рашков също съдействал да му бъде отнет достъпа до секретна информация
151
Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е категоричен, че е с отнет достъп до секретна информация след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС  от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още по темата

„Днес, в 13:20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, казва Цацаров, цитиран от пресцентъра на комисията.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, пишат от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, посочва Цацаров.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, категоричен е той.

„Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента“, завършва Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
7
 
! Отговори
грух,грух! преди 2 години
Май няма да спиш на пух!
72
12
 
10
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
Дебелата женичка се когато лъжеше и повдигаше обвинения на 100% доказано невинни хора не беше репресиран нали? Гадна дебела леля!
71
4
 
8
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Абе, този ако иска да доживее до пенсия трябва сериозно да Отслабне! -)))
70
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата е част от мафията. Важна част.
69
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерски съвет на Киро започва като "Дядовата ръкавичка", дано и не свърши като нея.
68
10
 
33
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Цацаров беше първият, който започна някаква по-сериозна война срещу мафията, а щафетата от него прие Гешев ! Така че и на най-големият *** трябва вече да му стане ясно какви хора управляват в момента България, и на кого служат !
67
13
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Не разбрахте ли че герб умря днеската цацата утре каската. Даже и чуждестранните служби избягват бг прокуратурата тва е показателно.Идва видовия ден
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е част от ощипаната мафия, но това е само началото.
65
12
 
4
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
с тези нагли момчета цацаров и гешев така трябва да се процедира подава оставкатаама от 1 март сега като няма достъп какво ще работи
64
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цаца, достъпът ти е отнет, защото си пионка на Тиквата, както той сам каза в онези записи. Така няма да можеш да подаваш сигнали към своите хора за предстоящи акции.
63
11
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 2 години
курсистът на харвард с нелеп английски не разбира че колелото на историята се върти и ако днес държиш бухалката утре ще ти се стовари на главата, той има билет до Канада, но беквокалите ще останат тук
62
3
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
В тази държава никога няма да има ред. Едни мутри излизат ,други влизат. Няма нормални и умни управници и политици. Продажници и предатели -- небългари а разбойници и сребролюбци . Тежко на такъв народ...
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей го и това мазно лице да се изходи на мутрата кученцата
60
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отмъщение по сталински. Рашков е силно злобен и отмастителен човек. Кирил Петков ще влезе в историята като Премиер спомогнал да се унищожи демокрацията в България и да се върне режима преди 30 години. Жалко, че Петков не носи прогрес на държавата. А аз така му вярвах !
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Петков.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето 300 килограмово тяло
57
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Басма ще ти цепи...!
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мафията дава отпор
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ти като беше на власт не оказваше ли натиск ? :)) Много ми е интересно, как всеки обвинява другия когато му отнемат баницата от която да гребе :))
54
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ЦРУ-то...