Платото Енеди – тайните камъни на Сахара

Скални образувания с невероятни форми и размери
24 окт 2013 09:43,
2
Платото Енеди – тайните камъни на Сахара
Снимка: Flickr

Иска ли ви се да отидете в пустинята? А в най-голямата пустиня в света? Дори Сахара да не ви се струва достатъчно привлекателна, като всяко чудно място на Земята тя също има какво да ви покаже. Не си представяйте най-голямата пустиня в света като безкраен еднообразен пейзаж, защото именно там се намира красивият скален „оазис“ - платото Енеди.

Платото е разположено в североизточната част на африканската държава Чад и е заобиколено с пясък от всички страни. Върху него се намират страхотни, спиращи дъха скални образувания. Мястото е рядко посещавано, именно заради своята далечна локация – по пътя дотам няма почти какво да се види.

Най-често Енеди е посещавано от местни номади или шепа чуждестранни туристи, „въоръжени“ задължително с джипове 4х4.

Хората, решили да посетят това забележително място, трябва да разполагат с голям приключенски дух и търпение. Пътуването до платото Енеди отнема четири дни от столицата на Чад – Нджамена. На мястото почти винаги има повод от номадски камили. Изненадващо скалите са магнит и за най-издръжливите алпинисти в света, които идват тук, за да се изкачат до върха на пясъчните камъни – много, от които са на повече от 100 метра височина.

Достигането на самите скали е наистина трудно и дори специализираните коли. Необходим е няколкочасов преход, за да могат туристите да стигат до каменните образувания с разнообразни и причудливи форми. Платото е истински оазис – с растителност и вода. Доза мистика на мястото пък придават различните рисунки по скалите.

Все пак отдалеченото място не е единствената причина, поради която Енеди е слабо посещавано. Чад е една от опасните африкански държави, където има бедност и политическа корупция. По тази причина туристите са изложени на риск от грабеж и насилие, ако пътуват сами в тази потенциално опасна страна.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте платото Енеди напълно безопасно пред своя компютър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
jan преди 10 години
Българин съм и не мога да разбера следната простотия: "На мястото почти винаги има повод от номадски камили" Има ли редактори познаващи българския език в този сайт?
1
0
 
4
 
! Отговори
Грамотен преди 10 години
Миме,прочети си "творението" и си поправи смисловите и стилистични грешки. На първо четене намерих 3. Не мога да си причиня препрочитане на това "журналистическо" недоносе.