Тръмп към Ердоган: Турция – наш съюзник в НАТО!

US-президентът стопля обтегнатите по времето на Обама отношения
8 фев 2017 07:44,
53
Тръмп към Ердоган: Турция – наш съюзник в НАТО!

Американският президент Доналд Тръмп препотвърди, че Турция остава стратегически съюзник на САЩ в НАТО.

Двамата президенти проведоха първи разговор – по телефона. Двамата обсъдиха "общия си ангажимент за борба с тероризма във всичките му форми", съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според американското президентство Тръмп отново е заявил, че САЩ подкрепят Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО. Президентът на САЩ е приветствал също ролята на Турция в противодействието на групировката "Ислямска държава".

По-рано от канцеларията на Ердоган съобщиха за състоялия се разговор между двамата президенти, но не посочиха подробности за съдържанието му.

Англоезичният турски в. "Дейли сабах" отбеляза, че разговорът е продължил 45 минути и е преминал в позитивен тон.

При управлението на президента Барак Обама отношенията между Турция и САЩ бяха обтегнати, а Анкара изрази разочарование от нежеланието на САЩ да екстрадират живеещия там мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

Той е основният заподозрян от Турция за организатор на големия преврат от лятото на миналата година.

Анкара беше гневна и от факта, че САЩ подкрепят сирийските кюрдски милиции, борещите се срещу "Ислямска държава", припомня АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех, вече се вижда някой друг зрял коментар из форумите. Явно българинът е започнал малко да узрява. Жив да не бях
34
0
 
13
 
! Отговори
До Българина преди 7 години
Еми колега, някои просто много добре знаят как се прави политика:-):-)просто са родени за това:-)Ако беше диктатор, кой щеше да го държи толкова време на власт:-) На времето като се кандитатира за общински кмет на Истанбул, му бяха казали, че от него няма да стане и селски кмет:-):-):-)стана общински кмет на Истанбул, видяхме разликата:-), от 14 години партията му беше на власт, сега Президент избран пак от народа:-) и ще продължава да е така май:-)
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези дето изписват имената с малки букви са рожби на демокрацията,а не на кумонизма,защото при кумонизма се учеше на правопис и правоговор,и който не знае,го оставяха на изпит,или в същият клас.....Чудя се колко пъти трябва да е оставал в същия клас човек пишеш " кУмОнизъм"
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Краставите диктатори и през девет морета се надушват"А меките китки с другите меки китки, как се надушват:-)Трябва да знаеш и това, живееш в България и си в ЕС:-):-):-)
31
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ердоган е много умен държавник и ще ви кажа защо: знае как да медитира между САЩ и Русия и да извлича полза от това! Почна да се вижда с Путин и да говори за съвместни проекти и САЩ веднага клекнаха и тона им стана мек и благ! Ето това е държавник и дипломат, а не като нашите марионетки и страхливци! Или Меркел Американката!
30
9
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Турция е това което е, точно заради постоянната американската подкрепа. За Щатите като се изключи Израел, тя е най-важният съюзник в региона независимо колко мракобесен режим е на власт. Показателно за което е "незабележимата" за Щатите агресия и окупация на северен Кипър от Турция вече повече от 40 години! Иначе много се пенят за Крим и цяла война срещу Сърбия направиха за да отделят Косово!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Марешки! Големи заплати и ефтин бензин! Само Марешки!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е една от държавите, които гледа интереса на държавата и народа!Турция не обича да прави каквото кажат другите:-) Колко държави щяха да издържат, да се борят с години с терористи вътре в държавата и извън нея, норочно да му намалят кредитния индекс и скоро да е претърпял преврат и в страната му да има 3 млн бежанци? А и най-вожното да има "диктатор":-):-):-)България щеше ли да издържи например:-)
27
15
 
7
 
! Отговори
28 преди 7 години
Ами върви да им лижеш задниците на твоите комшии щом толкова ти се услажда, но ако не беше Русия сега нямаше да ги има комшиите, България щеше да е част от Турция.
26
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто Турция е прекалено важна и голяма дори за Русия и САЩ за да се гъбаркат с нея. Всеки се съобразява с Турция вече. Евала комшии! Да си гледат работата и САЩ и Русия от които сме видяли само лошо. С турците сме съседи, нека живеем в приятелски отношения и да си правим алъш-вериш!
25
14
 
2
 
! Отговори
:-D преди 7 години
Краставите диктатори и през девет морета се надушват
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народе, готвят ни нещо! Тръмп, Путин и Ердоган ще се разберат за подялба на България на сфери на влияние. Помнете, че след Истанбул и Гърция, България е най-важното геостратегическо място на Балканите. Това е граница на ЕС и апетитна хапка за големите. Много внимавайте за кой държавник ще гласувате през март.
23
3
 
8
 
! Отговори
До-16 преди 7 години
Тези дето изписват имената с малки букви са рожби на демокрацията,а не на кумонизма,защото при кумонизма се учеше на правопис и правоговор,и който не знае,го оставяха на изпит,или в същият клас.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тръмп и путин се мазнят на б.я.с.н.о.т.о п.с.е. Да му се догади на човек.
21
5
 
5
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
Русия се забърка в Сирия за да замаже Украинската одисея, но сега се изтегля от там и спокойно ще си действа в Украйна.САЩ се занимават с мексиканците ,Германия с имигрантите.Украинците да се кротват и да се примирят .Няма как да се опълнчи някой на Путин заради тях.Сори гайссссс.
20
14
 
5
 
! Отговори
АК 47 преди 7 години
Бил Клинтън в 2003 им каза на Турците да влязат със САЩ в Ирак, но те отказаха ,сега янките като ползват кюрдското малцинство в Ирак за да разделят и трепят арабите Турците се ядосват.Споко като свършат мръсната работа в Ирак и Сирия и тях ще ги ви ги ратят в Турция като имигранти.
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния *** за руската кочинаа :))))))Мачкай бай Тръмп путинофилиститее!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да изписваш имената на някои държави с малка буква е върха на комунистическата простотия!...Обикновени комплекси.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Гюлен ще върнат ли на Турция?
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван Костов и Ивайло Московски са с кюрдски корени