Коми в прощално писмо: Подозирах, че Тръмп ще ме уволни!

"Американският народ да гледа на ФБР като на остров на компетентност"
Обновена: 11 май 2017 09:55 | 11 май 2017 09:52, Елка Василева
23
Коми в прощално писмо: Подозирах, че Тръмп ще ме уволни!
Джеймс Коми. Снимка: БТА

Джеймс Коми, който бе уволнен изненадващо във вторник от президента на САЩ Доналд Тръмп като директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), написа прощално писмо до служителите на ФБР. В него Коми твърди, че отдавна е подозирал, че Тръмп е готов да го уволни без причина.

"Отдавна смятах, че президентът може да отстрани директора на ФБР по каквато и да било причина или изобщо без такава. Няма да си прекарвам времето в празни размишления за това решение и как е било взето то. Всичко вече свърши. С мен всичко е наред, но вие и общото дело ще ми липсвате", пише уволненият шеф на ФБР в прощалното си писмо до своите подчинени.

Още по темата

Коми отбелязва, че "в бурни времена американският народ трябва да гледа на (агенцията) като на остров на компетентност, почтеност и независимост".

Като официален повод за уволнението на шефа на ФБР бяха посочени загубата на доверие към него от страна на президента и професионалните грешки, допуснати на последния етап от разследването за използването на личен имейл за официална кореспонденция от Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ.

Изненадващото решение обаче дойде в момент, когато Коми се е готвил да разшири разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори през ноември, на които Тръмп победи именно Клинтън.

Според източници от обкръжението на вече бившия директор на ФБР причините за уволнението му са две, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Първата е активизирането на разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ. Втората причина е, че Коми нито веднъж не уверил Тръмп в своята преданост.

Служители на Белия дом довериха, че гневът към уволнения директор на ФБР се трупал от месеци, предаде Ройтерс. Повратният момент обаче настъпил, когато Коми отказал да уведоми предварително главния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн какво ще каже при изслушване в Сената на 3 май.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше дошла Хилари и тя щеше да го уволни.
13
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
На бая народ в САЩ /предимно семити/ им се искаше да имат Едг. Хув. КОМИ и президент- пионка !Но уви ! Бавно и полека ще бъдат "удушени" за няколко века !!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хилари само преди дни заяви че ако не бил Коми и разследването му през октомври, тя щяла да е сега президент. Коми щеше да бъде уволнен и при Хилари. Коми се опита да бъде слуга на двама господари едновременно, а на такива хора не се доверява никой. В момента го използват някои фракции само за политическата си изгода.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коми май е започнал да търси в правилната посока. Потърсете The Great British Brexit Robbery: how our democracy was hijacked
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коми беше в незавидна позиция и преди изборите, когато разследваше Хилъри. Там явно имаше нарушения, но все пак Хилъри беше потенциалния нов президент. Коми нямаше добър ход и тогава предпочете да си затвори очите пред нарушенията, за което демократите го обичаха. След като излезе скандала с Хума и имейлите, демократите го мразеха. Сега пак го обичат. Остров на почтеност и независимост!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не изпълнява заповеди на Тръмп ще го уволни. Трябваше да бяга още при Обама.
8
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
"Тръмп е готов да го уволни без причина." Za vsi4ko ima pri4ina!"американският народ трябва да гледа на (агенцията) като на остров на компетентност, почтеност и независимост" Myxaxaxaxaxaaaaaaaaa
7
0
 
5
 
! Отговори
асен преди 6 години
Значи бомбите в Сирия си бяха просто пушилка за вътрешно ползване , а сега Тръмп започва да чисти !
6
2
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
супер изявление на Коми: ако ФБР е остров на компетентност, това означава, че този остров се намира в море от некомпетентност...супер шамар..
5
2
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа то и аферата вотъргеит горе доле така е започнала! Ама Путин не можа ли да си намери некав президент кат Рейгън! Явно критериите на КГБ са се позанемарили! Сега тия американците зеха да се съмняват в деиствията на другаря Тръмп! Ех ех ех! Лошо другари лошо!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му снесоха един чувал долари за да си трае много кротичък и полит-коректен стана :)
3
8
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тръмп е същия кре.тен като Ердоган ...сега ще видим дали САЩ са като Турция ако не са до една година ще е импиичнат....
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го е уволнил Тръмп а на някой е пречел Тръмп се промени много от това което говореше преди да го изберат още ще има но за съжаление той ще го прави и ще обира всичко хубаво или лошо той президента не командва там а интересите
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си беше мирно сидело не би чудо видело :)