Тръмп: САЩ повече не могат да бъдат световен полицай!

Намираме се в страни, за които повече хора даже не са чували!
27 дек 2018 10:00, Елка Василева
85
Тръмп: САЩ повече не могат да бъдат световен полицай!
Снимка: Reuters

Съединените щати повече не могат да бъдат световен полицай, заяви вчера президентът Доналд Тръмп по време на изненадващо посещение в Ирак, за да се срещне с разположените там американски военни, съобщи Франс прес.

"Съединените щати повече не могат да продължават да бъдат световен полицай", заяви Тръмп във военновъздушната база Айн Ал Асад, на 160 км западно от Багдад, защитавайки решението си да изтегли американски военни от Сирия". "Несправедливо е само ние, Съединените щати, да носим товара. Ние сме пръснати по целия свят. Намираме се в страни, за които повече хора даже не са чували. Честна дума, това е нелепо", добави той пред американски военни.

По-рано вчера Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп пристигнаха в Ирак, за да се срещнат с американски военни на Коледа, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА.

Сандърс написа в Тwitter, че президентът е в Ирак, за да посети американски войници и командирите им, да им благодари за службата, успехите и саможертвата им и да им пожелае весела Коледа.

Властите на Ирак са били предварително уведомени за визитата на Тръмп в страната, но официални срещи не се състояха поради разногласия около организирането им и те бяха заменени с телефонни разговори, съобщи иракското правителство в комюнике, цитирано от Франс прес и ТАСС.

"Властите на САЩ съобщиха на иракското ръководство за желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Ирак на 26 декември вечерта, за да поздрави новото иракско правителство и да се срещне с американските военни в състава на коалиционните сили, подкрепящи Ирак в борбата срещу "Ислямска държава", се казва в комюникето. "Правителството на Ирак прие тази молба и бяха планирани официален прием и среща с премиера Адел Абдел Махди, но тя не се състоя поради разногласия около организирането й", съобщиха от офиса на премиера.

Срещата била заменена с телефонен разговор, по време на който двамата обсъдили обстановката в региона в светлината на решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, както и сътрудничеството в борбата срещу ИД. В комюникето на иракското правителство се посочва също, че Адел Абдел Махди поканил Тръмп да посети Багдад, а президентът също поканил премиера да посети Вашингтон, пише БТА.

Иракски депутати заявили пред Ройтерс, че срещата между Тръмп и Махди не се състояла поради разногласия около мястото на провеждането й. Американският президент предложил да се срещнат във военната база Айн ал Асад, но иракският премиер не бил съгласен.

Иракски политици и лидери на милиции осъдиха визитата на Тръмп като нарушение на суверенитета на Ирак, предаде Ройтерс. Сабах ал Саади, председател на парламентарния блок Ислах, призова за извънредна сесия на парламента, "за да се обсъди това крещящо погазване на суверенитета на Ирак и да се спрат тези агресивни действия от страна на Тръмп, който трябва да знае границите си: окупацията на Ирак от САЩ приключи".

 Бина, съперник на Сабах в парламента и оглавяван от подкрепяния от Иран лидер на милиция Хади ал Амири, също се обяви против визитата на Тръмп в Ирак. "Посещението на Тръмп е крещящо и очевидно нарушение на дипломатическите норми и показва неговото презрение и враждебност в отношенията му с иракското правителство", се казва в изявление на Бина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ИракСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
7
 
! Отговори
престъпници преди 5 години
САЩ е в основата на всяка една война на планетата от 1950 г. до днес без нито едно изключение !!!!американците са военнопрестъпници избили милиони по цял свят - талибаните в Афганистан са създадени и обучени от тях, Ислямска държава е създадена и обучена от тях..десетките хиляди изклани от Ислямска държава са по вина на САЩ
66
1
 
8
 
! Отговори
нн преди 5 години
Тръмп, ако е казал, че САЩ не могат да бъдат световния полицай, показва че е дошло новото време на земята, по-спокойно за всички. Очакваше се, но Тръмп навярно е проумял че е време САЩ да кажат, че челият свят не е техен приоритет, има и други.
65
1
 
3
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Рано или късно *** ще се докопат до ядрено оръжие и ще превърнат краварника в скотобойна...
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще му намери и топк.ите и е готов и жаден за любов.Любовника му Ким Чен Ун го чака да му тури една ракета в силоза разбрахте идеята.А световен полицай САЩ са достойни да бъдат колкото Азис е достоен да е полицай като се облече в такава униформа и се снима на един плакат как Кираеца стой с палката зад г.ъза му и го лепна на паметника на Левски.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп сбъдна мечтата си откри в Ирак древния златен на.хуйник на Конан Варварина.
62
2
 
4
 
! Отговори
преди 5 години
До 75 и аз съм съгласен с теб и искам тоя изрусен нацист да го питам кой къде по дяволите го е викал че не помня помня как те се натрисаха където им падне точно като учителя си Хитлер който също никой не го викаше но той си ходеше наред из европейските държави или като турската империя дето като ни дойде на гости пет века забрави да си тръгне, но истината е че вече изнесоха и окрадоха всичко в Близкия изток и сега си заминават, защото взеха.
61
0
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Немогат я денги нет
60
6
 
3
 
! Отговори
Мехмедчо Стратега преди 5 години
Дулилях! Новите сили са Турция, Русия и Китай! Балканите, Сирия, Мека и Медина са турски! Ердо е велик Султан! Нов Сюлейман Великолепни!
59
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Присмехулник: Израел дори в мокрите си мечти не може да бъде световен жандарм..те дори в БИ вече отдавна не са втори шериф даже,а просто таралежа с бодли който си мисли че е стратегическото куче на ФАЩ .. :))
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си правете илюзии!Клановете воюват помежду си,това е.
57
3
 
13
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
Правилно, не помня някой да ви назначавал за световни жандарми?! А и не знам да сте някъде дето няма петрол и други "подземни благинки" Кризата в щатите ги свива! Цяла Америка живее на кредит, икономиката им боксува от месеци.. няма как да харчиш стотици милиарди за оръжие и армия, и да нямаш възвръщаемост.. в Сирия не мина номера с газта и петрола, Путин леко ги изненада. И сега, изтегляме се като победители над ИД които създадохме, но не сработи номера, съсипаха хиляди милиони човешки съдби!
56
0
 
16
 
! Отговори
АРМАГЕДОН преди 5 години
Нещо не си спомням кой ви назначи за световен жандарм...
55
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
какви са тези милиции , комунистически и ДС , изостанали гадни държави
54
2
 
15
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
което значи, че на практика до сега сме живели в един полицейски свят, а не в така прехвалената ни "демокрация". то не, че не го знаехме това, но винаги е хубаво да го чуеш и от първоизточника, което е похвално. а за онези, които се надяват светът да остане без световен жандарм мога да кажа, че израел вече бърза да запълни тази празнина...
53
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
лъже като дрът "коняк"!..НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖАТ от мераците си краварите!Просто много нагазиха в ла-на и сега имат нужда да ПОИЗЧЕТКАТ имиджа си.Ще лъготят докато могат,после ще препашат кобурите.Разбира се,ще им е нужен ПОВОД-"враг",който да ги "принуда да направат белята"....Изобщо,докато Жълтия камик дреме,оправия нема как да има!Защото:-ТЕНЕКЕТО БАКЪР НЕ СТАВА!!!!!!
52
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Май никой тука не е разбрал посланието,а то според мен е:"САЩ ще се намесват само там,където им е изгодно(т.е. има за грабене),а където няма далавера-да се оправят васалите".Нормално за Тръмп-бизнес подход.
51
3
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
срещу подходящо заплащане не световен а космически жандарм ще станетевие сте убиици и алчни по генезис
50
5
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Аз виждам това изказване на Тръмп в много положителна светлина,защото то показва колко здраво е стъпил на земята и има ясен поглед върху събитията.Това изказване не показва ,че САЩ са се отказали от ролята си на световен жандарм и от привичката си да се месят във вътрешните работи на най-различни държави и да налагат политика в техен интерес.Просто конюнктурата за САЩ сега е много неприятна заради кашите ,които забъркаха в Ирак,Афганистан,Сирия,Украйна,Либия,заради вътрешното отслабване ...
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен (60)Води началото си от Карл Велики.
48
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако САЩ се откажат от ролята си на световен полицай, ще се случи бум от войни и регионални конфликти.