Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩ

Стотици са задържани при масовите вълнения
Обновена: 1 юни 2020 07:07 | 1 юни 2020 07:00, Елка Василева
159

 

Продължават масовите вълнения в Съединените щати след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол се състояха снощи в десетки градове, съобщи Би Би Си.

Полицейски час е в сила от 20 ч. до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Още по темата

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха  комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Чок тешекюр преди 3 години
Не не искам,зелената ви карта,нито демокрацията ви,да *** знаити
101
1
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Кои ще победи в новата гражданска воина - севера ули югаГласувам за баи дончо вживял се като новия - абрахам линкьлн
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се че американцитеимат право да носят оръжиеи ако полицай ги застраши щего направят на решето.
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилното е дрогаря борисов.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМного си се назлобил, че господарите ти изпуснаха България. Мноооого. Хубаво ви беше на некадърници и слуги на Москва да живуркате с доносчетата и мизерията, но това свърши. Остана ви злобата и примитивизма. Свиквай, няма да доживееш да видиш друго освен България в ЕС. Агония докато те има.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовРазбира се, че не те интересуват. Интересува те ЕС, която измъкна България от захапката на шефа ти - рушките сатрапи. Затова се пенявиш.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103И какво в крайна сметка каза? Едно голямо НИЩО. Просто беше необходимо да излееш омразата си към ББ макар тук изобщо да не е уместно. Сега говорим за Тръмп и глупостите които сътвори за краткия си престой в Белия дом. Защо някои хора никога не говорят по темата а само въртят плочата на омразите си? Толкова е досадно. А човек понякога иска да проведе един наистина смислен политически разговор. Уви явно няма начин.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе аре стига простотии бе! Демонстрации дрън-дрън! На снимка гледам бял ултрас крещи срещу тежко въоръжен полицай, който е... чернокож!!!Кой срещу кого протестира?Това е анархия създадена от провокатори!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩДЕМОКРАЦИЯ БАТЕ ТВА ДА НЕ СМЕХОТВОРНА КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ , УПРАВЛЯВАНА ОТ ДРУГАРЯ БОРИСОВ
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато имаше вълнения в Хонконг краварите скочиха до небето да защитават "човешките права и демокрацията"!! за да реагират така хората, явно е имало и много други случаи, които са били скрити! а когато никой не обръща внимание на протеста, той преминава във вандализъм!Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2020/06/01/rusiia-vylneniiata-v-sasht-sa-vytreshen-vypros-na-vashington.451778
92
2
 
16
 
! Отговори
КРУМ преди 3 години
Да им е честита цветната /черна и отчасти бяла/ революция.....Само снайперисти няма,но те имат достатъчно друго оръжие по къщите......Българският Хелзински комитет,трябва в остра декларация да подкрепи протестиращите....и да осъди грубите действия на полицията....
91
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър ход от страна на Тръмп и Реубликанците. Оставиха бушуващите да грабят без контрол, за да покаже какви са протестиращите. И сега почнаха арести подред. Няколко изгорели магазина му гарантираха втория мандат.
90
1
 
28
 
! Отговори
Алгоритъмът преди 3 години
То и в Русия през 1917г. е станало така подобно на това течащото в САЩ - първо се създава критична маса лумпениат и после се катурва старият ред. В Русия лумпениатът е създаден от войнишките маси,всякякви неруснаци дофтасали в Русия да правят Майдан,както и от тогавашните сексуални девиати. В САЩ сега лумпениатът също се създава от неанглосаксонската и въобще бялата популация,а от нигритоси,латиноси,евреоси и тамошните сексуални девианти. Постоянен елемент са милиардерите - все дават парите.
89
2
 
15
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Значи искат да няма полицейски произвол, но да има граждански !
88
21
 
10
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Печките като разграбят всичко което може да се ограби и "протестите" им ще спрат ! А защо в Русия не стават такива неща ? Щото няма какво да грабят в магазините -само квас Защо при "хубавия" социализъм нямаше хора ровещи в кофите за боклък ? Просто защото кофите бяха много малки и в тях нямаше какво да се изхвърля Черно-бял телевизор беше ценност голяма ! Елементарно Уотсън !
87
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демонстрации... с елементи *** мародерство и нападения над полицаи и полицейски участъци.
86
16
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Те в САЩ ще се оправят. Ами протест против Путин кога ще видим в "демократична" Русия? Ааа да, там падат от прозорците по случайност :))))))))))))))))))))))))))))
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХристо Христов: Типичното за демокрациите е да извъртат фактитеОтивай при любимите ти диктатури, руши
84
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 91Ц. Лъсна лицемерието на ес на урсулата и нашенската и пoдлoга захариева, които не излязоха да си издекламират фалшивите ценности.А на никой не му пука за антифа-та.
83
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На АНТИФА им лъсна ***, с което показаха истинското си лице.