Не 60 месеца, вече 60 г.: Ембаргото на Куба надживя 10 президенти на САЩ

Днес американската блокада срещу Куба е по-силна и опасна от всякога
1 юли 2020 21:00, Елка Василева
185
Не 60 месеца, вече 60 г.: Ембаргото на Куба надживя 10 президенти на САЩ
Снимка: БГНЕС

Когато преди 60 години САЩ налагат икономическо ембарго на Куба, песимистите смятат, че то ще продължи цели 5 години. Днес ембаргото, затягано и разхлабвано неведнъж, все още е в сила.

През 1960 година американският президент Дуайт Айзенхауер съветва гражданите на САЩ да избягват пътувания до Куба. Преди това Куба е конфискувала имуществото на американски граждани на острова. В отговор на това САЩ преустановяват икономическата помощ за Куба и намаляват вноса на захар – най-важната кубинска експортна стока. Айзенхауер смята, че чрез ембаргото ще подчини Фидел Кастро и неговите революционери, които година по-рано са поели властта в Хавана.

Оптимистите в САЩ тогава прогнозират, че страната ще издържи не повече от 60 дни, а песимистите говорят за 60 месеца, т.е. 5 години. 60 години по-късно ембаргото все още е в сила.

Заради коронавируса и санкциите кризата в Куба придобива нови мащаби. Американският президент Доналд Тръмп затяга юздите, защото множеството имигранти от Куба в американския щат Флорида могат да наклонят везните на изборите през ноември. Дойче веле припомня хронологията.

Как започва всичко?

През януари 1961 година републиканецът Айзенхауер скъсва дипломатическите отношения с Куба. Неговият наследник в Белия дом е от Демократическата партия и се казва Джон Кенеди. Кенеди не иска да изглежда твърде мек спрямо Кастро. От март 1961 година САЩ могат да изнасят за Куба само хранителни продукти и лекарства, а вносът на кубинска захар е напълно прекратен. Един месец по-късно следва катастрофалната операция в Залива на прасетата: група кубински емигранти се опитват да свалят Кастро от власт с помощта на ЦРУ. Операцията претърпява пълно фиаско.

Още по темата

Месец по-късно Кенеди налага пълно икономическо ембарго срещу Куба. Същевременно ескалира и напрежението със Съветския съюз. Кубинската криза изправя света на ръба на ядрена световна война. Американският президент отговаря с морска блокада на поставените съветски ракети на острова. Хрушчов изтегля ракетите след напрегнати преговори с условието, че американците няма да нарушават суверенитета на Куба.

Картър подава ръка

Известно раздвижване на отношенията с Куба се забелязва едва през 1977 година. Джими Картър облекчава режима за пътуванията, а Вашингтон открива свое бюро в Хавана. В американската столица пък Куба отваря свое представителство. Докато Картър още е президент, хиляди кубинци окупират перуанското посолство в Хавана. Кастро им разрешава да напуснат страната. От април до октомври 1980 година 125 хиляди кубинци успяват да избягат във Флорида. Това е най-масовото бягство на кубинци от острова.  

След падането на Желязната завеса Куба изпада в тежка криза. В периода 1989-1992 година икономиката се свива наполовина. Наследникът на Рейгън, Джордж Буш-старши, решава да нанесе тежък удар на Хавана. През 1992 година Конгресът приема специален закон, който цели да наложи демокрацията в Куба. Американските компании в трети страни нямат право да търгуват с Куба, а повечето чартърни полети между Маями и Хавана са преустановени.

Една година по-късно, когато президент вече е Бил Клинтън, Общото събрание на ООН настоява санкциите най-после да бъдат вдигнати. Само четири са гласовете против, един от тях е на Вашингтон. През 1994 година хиляди кубинци излизат на улицата, за да протестират срещу мизерните условия в страната. Кастро отново използва емиграцията като вентил: 33 хиляди кубинци се натоварват на самоделни лодки и заминават за САЩ. Вашингтон се съгласява да издава 20 хиляди визи за кубински имигранти ежегодно.

През май 1995 година политиката между двете държави получава името “мокър крак, сух крак”: ако кубински мигрант пристигне в САЩ със сухи крака, той може да остане в страната. Ако обаче краката му са мокри, тоест пристигнал е по вода, той трябва да се върне обратно в Куба.

Клинтън не иска да засилва ембаргото, но през 1996 година Хавана сваля два американски самолета. Сделките между американски граждани и островната държава са сериозно ограничени, всяка публична или частна подкрепа за режима на Кастро трябва да бъде санкционирана. По-късно Клинтън разрешава продажбата на различни американски продукти.

През 2004 година Джордж Буш-младши затяга мерките за пътуване. Живеещите в САЩ кубинци могат да посещават своите роднини на острова веднъж на три години, вместо на една. След като през 2008 година Фидел Кастро отстъпва поста си на своя брат Раул, ООН отново гласува за прекратяване на ембаргото. Три държави са против, една от тях е САЩ. Решението не е обвързващо.

Обама обещава ново начало

Барак Обама обявява “Ново начало след десетилетия недоверие” и разхлабва мерките както за пътуване, така и за трансфер на парични средства. По време на погребението на южноафриканския президент Нелсън Мандела в Йоханесбург през 2013 година се стига до историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро. Две години по-късно, в Панама, двамата лидери провеждат разговор.

Обама премахва Куба от американския терористичен списък, възстановява дипломатическите отношения, след което държавният секретар Джон Кери открива американското посолство в Хавана през 2015 година. Една година по-късно Обама посещава кубинската столица, Раул Кастро пък настоява за пълно отпадане на ембаргото като следваща стъпка. Но до нея така и не се стига.

Отново в изходно положение

Две седмици преди смъртта на Фидел Кастро през ноември 2016 година Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. Стрелките на часовника се връщат назад. Куба отново е в списъка на “терористичните държави”, за живеещите в САЩ кубинци става по-трудно да изпращат средства на роднините си, Вашингтон утежнява доставките до Куба, в това число на животоспасяващи медикаменти по време на кризата с COVID-19.

Днес американската блокада срещу Куба е по-силна и опасна от всякога.
 


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
12
 
! Отговори
каменната ера преди 3 седмици
Живееки в каменната ера кубинците и 1000 президенти могат да надживеят
Идете в Куба, вижте и тогава пишете. Страната гето
164
3
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 4 седмици
До Анонименф 151
Да те светна. Кубинските лекари изпратени в Италия работят в американски полеви болници и с американски консумативи. Между другото медицината в Куба е развита над 100г. преди Кастро. Преди 200г първата катедра в Хаванския университет е по медицина.Преди 60г, в Куба броят на лекарите е бил по-голям от този във Великобритания спрямо населението, а заплатите са били като западноевропейските. Днес лекарите са стока за износ, от договорените 8000 долара заплата, те взимат 200?!
163
5
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 4 седмици
До ТИ ДА ВИДИШ!
Ти слепец ли си, глух ли си, невменяем ли си или просто трол?Само преди месец светът гръмна от новината за петте ирански танкера с нефт за Венецуела.Имаше и снимки и видеа Само ти троле, с комунистическо промито съзнание не си разбрал нищо.Така ще си умрете заблудени скъпи поддръжници на човеконенавистните режими в Куба и Венецуела.Социализмът на 21 век умира. Жалко за хората. Между другото, току що ми съобщиха, че липсата на храна е станала зловеща.Радват се на няколко яйца
162
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пет пари не даваме,нас ни интересува Европа и в частност България,другите не ни интересуват!
161
12
 
11
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 седмици
А бе Богомиле, от къде ти идват тези глупости в главата? Приказките ти че Куба внася захар от Франция и Венецуела петрол от Иран са толкова фалшиви колкото и твойте близки в Хавана.60 години си живеят кубинците в "ембаргова криза" и не им пука от приказките на такива като теб!Ти гледай кво става в съседните САЩ и че в скоро ще ни се наложи да пращаме храна и лекарства там.
160
1
 
15
 
! Отговори
Богомил преди 4 седмици
До Анонимен 157
Имам роднини в Куба и от първа ръка знам какво се случва там. Ежемесечно пращам пари и храна и лекарства с помощта на чужди фирми.
Ти да не мислиш, че блокадата на Куба означава американските кораби да спират всякакво движение на стоки? Така е ставало в Средновековието. Стари са ти представите! Днешната блокада не е като обсадата на крепостите в миналото. Днес това е отказ от търговия. САЩ не са блокирали никога търговията с храни и лекарства, а те липсват в Куба.
159
0
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 4 седмици
До Богомил
Тези които ми слагат "минуси" защо не проверят фактите? Както Венецуела внася от Иран нефтопродукти, така и Куба внася захар от Франция, поне доставката през миналия месец е от Франция, което означава, че положението в страната продължава да се влошава.Безобразията в икономиката на Куба продължават. Сега, когато Венецуела не може повече да дава на Куба практически безплатно по 100 000 барела нефт дневно, част от които Куба продаваше на трети страни, кастристкия режим е в безпътица.
158
5
 
7
 
! Отговори
Парадокс преди 4 седмици
Ужасна бедност дори за нашите представи НО там хората пеят и танцуват и са много ама много по- щастливи от нас. Това обикновен ум не може да го разбере.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не си много наясно какво е блокада. Особено блокадата на Куба...
156
8
 
14
 
! Отговори
Богомил преди 1 месец
До Анонимен 133
Блокадата е само отказ от търговия с Куба. А това е суверенно право на всяка държава да си избира търговските партньори. С какво право Кастро комунистите искат САЩ да търгуват с тях? Що за искане? Като са кадърни защо сега Куба внася захар от Франция вместо да изнася, като световен производител? Комунисти. Така и Венецуела внася нефтопродукти., а има най-големите запаси. Парадокси? Не! Закономерност при социализма! Нежизнеспособен строй, водещ към мизерия.
155
6
 
11
 
! Отговори
?колко са в Испания преди 1 месец
Горд народ ,но не бяга към Москва,а към САЩ и Мадрид...
154
7
 
12
 
! Отговори
J преди 1 месец
Горд народ с уникално красива природа !
153
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички които харесват Куба, моля да си закупят еднопосочни самолетни билети за този неземен рай. Да отидат там и да се радват на красотите.
И стига емигрирахте в щатите, ходете в Куба.
152
13
 
13
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 1 месец
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО НЕ БИ ПРОСЪЩЕСТВУВАЛА И ДЕН БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ
ПОЖИЗНЕН ВОЖД,КОЙТО С ИДИОТСКАТА СИ НЕПОГРЕШИМОСТ КОПАЕ ГРОБОВЕ...
151
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Куба пращаше лекари, янките крадяха маски
150
14
 
14
 
! Отговори
какво ембарго? преди 1 месец
та според марксистките догми САЩ отдавна да се е разложил, защо му обръщат толкова внимание? Кубинските другарчета да поемат руската рубла като национална единици и не Путински Олигархат ги поведе в светлото бъдеще, той и без това вече 60 години ги води натам. На кубинците им харесва купонната система, а младите кубинки си докарат за корекомите от дащни западни туристи от други държави, американци не им трябват Путин ще дотира и рома когато Куба пристане на Руски Путинак, защо да се мъчат повече
149
1
 
5
 
! Отговори
иЦО преди 1 месец
До 147, Ти сериозно ли сравни мавзолея с египетските пирамиди? :D :D :D
148
5
 
9
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН преди 1 месец
ЖИВ ТЕСТИС Е ДА КОМЕНТИРАМЕ ЖИВОТА В КУБА И РУСКА КОРЕЯ ОТ ВИСОТАТА НА СОЦИАЛНОТО ДЪНО В КОЕТО ВЕГЕТИРАМЕ СЛЕД БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ПО КРЕМЪЛСКИ СЦЕНАРИИ.
147
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, по отношение на мавзолея. Това, че не си знаел какво да кажеш, е проблем на представянето. Мавзолеят е бил една гробница. Египтяните своите гробници са ги превърнали в туристически атракции, а ние го разрушихме.
146
6
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
И какно показва всичко това?На първо място-че щом един народ е приел убедено една кауза,никакви санкции не могат да го преборят!Второ -тези санкции са позор за САЩ-работих в Куба 2г.и знам какви са ги вършили американците по времето на Батиста и това е една от причините за идването ва власт на Фидел Кастро!Бедността в Куба е бич за обществото ,но кубинците са корав народ ..."Nuestro vino es amargo,pero es nuestro "/нашето вино е горчиво ,но е наше -Хосе Марти,национален гепой на Куба