С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?

И има ли нужда от тях?
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:21, Нели Христова
64
С каква пенсия и привилегии се оттегля Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Като бивш президент на САЩ Доналд Тръмп вече има право на годишна пенсия от 221 400 долара и привилегии на стойност много повече от това.

Не е напълно сигурно, но има възможност той да ги загуби това, ако бъде осъден в предстоящия процес за импийчмънт в Сената.

Законът не отпуска пенсия на президенти, чийто мандат приключва чрез "отстраняване" от импийчмънт. Въпреки че Тръмп все още е изправен пред процес за импийчмънт в Сената, присъдата не може да доведе до отстраняването му от длъжност, тъй като мандатът му приключи преди процеса. Така че, ако Сенатът го осъди, вероятно ще се наложи още едно гласуване, което да лиши Тръмп от пенсия и обезщетения, твърди Майкъл Герхард, професор по право в Университета на Северна Каролина.

"Този втори вот ще го отстрани от длъжността на бившия президент, което ще доведе до загубата на предимствата на този пост", обяснява Герхард пред CNN. Но други експерти се съмняват дали дори второ гласуване би могло да му отнеме пенсията и привилегиите.

"Това изглежда доста съмнително", каза Демиан Брейди, директор на научните изследвания към Националната фондация на данъкоплатците, държавна организация за наблюдение на разходите.

Други облаги

Другите обезщетения, които Тръмп ще получава, в допълнение към пенсията си, могат да бъдат значителни - надбавките за пътуване, офис площи и заплати за персонала могат да надхвърлят 1 милион долара годишно за бивш президент. Според анализ на Националната фондация на данъкоплатците от 2000 г. на четиримата настоящи бивши президенти са предоставени общо 56 милиона долара привилегии и обезщетения.

Според Брейди един от най-скъпите бонуси за бившите президенти е наемът на офис площи, който няма ограничения.

Бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрили над 500 000 долара под наем на офис миналата година. Наемът на Джими Картър беше само малка част от това - 118 000 долара. Но и тази сума все пак е съществена.

"Тръмп, чийто бизнес е струвал на американските данъкоплатци над 1 милион долара за наем и други услуги, откакто встъпи в длъжност, ще може да бъде обезщетен за наем за офиси в собствения си имот", според Брейди.

Еднин от бонусите, които Тръмп няма да получи за разлика от другите бивши президенти, е здравното осигуряване - президентът трябва да бъде във федералния офис поне пет години, за да получи тази бонус, така че нито Тръмп, нито Картър отговарят на условията за това.

Какво е състоянието на Доналд Тръмп?

Може би пенсията няма толкова голямо значение - изглежда Тръмп се е справял добре и без президентската си заплата по време на управлението си. От Белия дом редовно обявяваха, че той е връщал годишната си президентска заплата от 400 000 долара на различни правителствени ведомства, докато е бил на поста.

Законът за определяне на президентските пенсии е приет през 1958 г., когато Хари Труман, тогава един от двамата живи бивши президенти, изпитва финансови проблеми. Но имаше призиви за прекратяване или намаляване на пенсията и привилегиите за бившите президенти, защото повечето от тях днес имат значителен потенциал за печалба от книги и лекции.

"Този закон първоначално беше приет за тежък случай. В съвременната епоха тези бивши президенти имат толкова голям потенциал за доходи, че той стана субсидиращ милионери", каза Брейди от NTUF. Той твърди, че дори ползите да достигнат само 4 милиона долара годишно, малка част от федералния бюджет, който е  трилиони, това са пари, които могат да бъдат спестени.

"Всяка възможност, при която можем да намалим ненужните разходи, трябва да се използва", каза той.

През 2016 г. Конгресът, контролиран от републиканците, прие законопроект, който би определил фиксирани 200 000 щатски долара годишно за пенсионни плащания и ще ограничи другите разходи на 200 000 долара годишно на президент. Увеличаването на разходите за живот за пенсията ще бъде обвързано със същата формула, базирана на инфлацията, използвана за увеличаване на социалноосигурителните обезщетения.

Но тези 400 000 долара можеха бързо да изчезнат съгласно законодателството, което намалява плащанията за пенсии и разходи с долар за всеки долар, който бивш президент печели над 400 000 долара.

Обама наложи вето на законодателството, като каза на Конгреса, че го е направил, защото законопроектът също би прекратил заплатите и обезщетенията на служителите на бившите президенти и ще затрудни Тайната служба да защити бившите президенти.

"Ако Конгресът върне законопроект, който е отговорил по подходящ начин на тези опасения, ще го подпиша", каза той.

Законодателството така и не се върна на бюрото на Обама. И докато Камарата прие подобно законодателство през 2019 г., след като демократите поеха контрола над нея, Сенатът никога не го гласува.

 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак добре, че не го убиха, защото при демокрацията президнетите които не слушат ги разстрелват публично и Мелания можеше и да му събира мозъка на задната седалка на лимузината както Жаклин Кенеди.
10
10
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Мандатът му е приключил,Тръмп си отиде не заради импийчмънта, а зараади изборна загуба, но пак може да има гласуване, за да му отнемат привилегии и пари?
9
7
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Ако не може да получава американска пенсия, то ние можем да му предложим българска пенсия.
8
6
 
0
 
! Отговори
10/11 каскет ще преди 2 месеца
правиш ли партия на безпартиините?
7
5
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 месеца
Ако можеше някоя кралица да живее като българска пенсионерка за 1 месец щеше да разбере какво е или някой президент и тнт
6
3
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 месеца
Има някакви кралици и вождове все едно живеем в средновековието нямам думи за съжаление едвали скоро ще има равенство
5
3
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 месеца
На един човек му е нужна една стая за да има къде да живее нормално, всички политици са милионери/милиардери живеещи в имения за милиарди , те не знаят какво е да живееш с 200 300 лв на месец ,всичко трябва да се промени за съжаление едвали ще е скоро,нека да си даряват милиардите и пенсиите на трайно безработни,пенсионери,клошари и тнт на тях само слугите сигурно са му един стадион с хора нямам идея какво е по-цял ден да се мъчиш за да изкараш за храна и сметки
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като го импийчнат, остава без пенсия, без привилегии и без достъп до секретна информация.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви пенсии какви 5 лева. Тръмп има милиарди долари и имоти по целия свят които му носят огромни доходи. Той сигурно тази президентска пенсия я печели на ден само от наемите.
2
15
 
11
 
! Отговори
С преди 2 месеца
Никаква . Факт е , че в понеделник камарата на представителите, ще предаде на сената документите за импийчмънт и до две седмици оранжевото недоразумение ще се сдобие с титлата два пъти първият президент два пъти импийчнат, а това значи , че губи всички привилегии и права които имат бившите президенти. Следователно той става обикновен гражданин , а това дава право на топ прокурорите на Ню Йорк да го осъдят и следователно в затвора пенсия няма да му е необходима.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисирска шия все в чуждо канче наднича.....