Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?

Зукърбърг трябва да реши дали го върнат
8 май 2021 21:04, Нели Христова
140
Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?
Снимка: БГНЕС

Връщане в начална точка за Facebook - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

"Върховният съд" на калифорнийската група призна, че на 7 януари тя наистина е трябвало спешно да блокира профила на бившия държавен глава, тъй като е насърчил нахлуването на тълпа негови симпатизанти в Конгреса. Щурмът, приключил с пет жертви, ще бъде запомнен като страшен шок за американската демокрация.

Предстои обаче шефът на фирмата Марк Зукърбърг и неговите екипи да се произнесат ще допуснат ли да се завърне политикът, получил гласовете на 70 милиона избиратели.

"Те си помислиха, че могат да се отърват от един досаден проблем. Топката обаче се върна в тяхното поле", констатира Сара Робъртс, преподавател в Калифорнийския университет - Лос Анджелис (UCLA).

През цялата президентска кампания в САЩ, а и доста преди нея, тази мрежа и друга една - Туитър, бяха упреквани, че служат като рупор на бившия президент, готов ту да подцени тежестта на пандемията, ту да заклейми без доказателства предполагаеми изборни нарушения.

Дигиталният остракизъм, на който бе подложен той в началото на януари, отново разбуни духовете - според голям брой граждански сдружения е било направено нещо необходимо, но недостатъчно и твърде късно. Според други станалото е опасен прецедент, засягащ свободата на изразяване.

И наистина, милиардерът републиканец, достигнал някога 89 милиона последователи в Туитър, 35 милиона във Facebook и 24 милиона в Инстаграм остана само с един блог на своя сайт и с акаунти в негова подкрепа в алтернативните мрежи.

"Страхливци"

"През последните години видяхме странно разширяване на ролята на социалните мрежи, особено когато един президент си служеше с тях, за да обявява управленските си решения", коментира Сара Робъртс.

"Те спечелиха от тази представа за публично място, но тя е и бреме", добавя преподавателката.

Заради масовите кампании за манипулация по време на изборите в САЩ и Великобритания през 2016 г., преследването на малцинството рохинги в Мианма и множество други скандали Фейсбук бе принуден да реагира, за да запази доверието на потребителите и рекламодателите.

Този гигант сред социалните мрежи въведе ред нови предпазни мерки: модериране на съдържанието, борба с дезинформацията, временно спиране на политическите реклами, повече прозрачност, а от декември и надзорен съвет.

Определен като независим, но финансиран от компанията, той е с международен състав - включва 20 журналисти, адвокати, правозащитници и бивши политически ръководители.

"Една група от 20 души нямаше как да реши такъв обширен и дълбок проблем като този с Фейсбук и неговите 3 милиарда потребители", чуди се Хани Фарид, преподавател от университета в Бъркли.

Създаването на съвета "беше хубава реклама, но при първата възможност да свършат нещо те постъпиха като страхливци. Това не предвещава нищо хубаво", казва той.

В края на януари Марк Зукърбърг заяви, че иска да вижда в социалната си мрежа по-малко политика и "разединяващи приказки", а повече "позитивно" взаимодействие.

Заедно със своя директор по обществени политики Ник Клег той редовно отправя призиви за повече регулация от страна на правителствата, съгласувана с платформите.

"Да вдигнеш ръце"

С проблема наистина се заеха хора на изборни постове. В САЩ те искаха да променят "раздел 230" - закон от 1996 г., който защитава интернет доставчиците от преследване заради съдържание, публикувано от трета страна.

Предвидено бе по-специално да ги задължат по-добре да филтрират публикациите и да се търси от тях повече отговорност за съвсем реалните последици от някои разговори онлайн.

Промяната в документа - крайъгълен камък за платформите, би могла обаче да има неочаквани ефекти, защото той дава на сайтовете възможност да действат самостоятелно срещу размирниците, включително срещу Доналд Тръмп.

Но не всички мрежи имат достатъчно средства, за да поддържат десетки хиляди модератори и сложни алгоритми.

При всяко положение промяната няма да дойде още утре, тъй като Конгресът е силно разделен по въпроса, изтъква Сара Робъртс.

"Някои виждат в социалните мрежи средство за изобличаване на тролове фашисти, злоупотребяващи с общественото мнение, други - място, където дискриминират консерваторите", казва тя.

Съответно в средносрочен план Фейсбук, Туитър и една шепа компании ще продължат "да вземат важни решения, засягащи свободата на изказа", отбелязват експертите на влиятелната правозащитна организация Американският съюз за граждански свободи (ACLU).

Колкото до Марк Зукърбърг, повторил, че не желае да става "арбитър на истината", той разполага с шест месеца, за да реши своята главоблъсканица.

"Той няма как просто да вдигне ръце и да се прави, че всичко ще е наред, или да чака някакво чудо", заключава изследователката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америкосите пропуснаха последния си шанс, като не преизбраха Тръмп. Сега Китай ще ги шиба през панталоните, защото с африканци и индианци държава не става.
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците смятат за *** картофената глава Байдън.Вчера обявиха рекордно ниска заетост за април и картофът мънка 10 минути пред телепромптера,че короната е виновна.
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъфлещият клоун Джо Байдън днес не се ли е търкалял по някои стълби,да се посмеем малко?
73
11
 
3
 
! Отговори
sd преди 2 години
грешка е че не са вкарали в затвора този
72
3
 
6
 
! Отговори
Иван ГешевицатА преди 2 години
Борим се със "битовата престъпност".Вчера заловихме човек който "диша лепило" понеже беше откраднал боя за печка "Щъркел" (бронз).
71
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудия бай Дончо белината по прякор ***.
70
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и да милиардите Свободни Същества,обитаващи Света ни...сме отвратени от алчността и несправедливостта на политическата...на диктатори убиващи в 21 век...с цел запазване на власт...ще ги забравим и отречем,децата им ще се отричат и срамуват от тях...аз щастливият,без пукната пара,без здравно,без работа,отричан от чиновниците ви на които плащам заплати,уча децата си да не простят на вашите,да не им вярват...богове сте докато има кои да ви се кланя...парите ви и офшорните не са цеинност.
69
14
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До До 93хаха продължете да пиете белина/според тръмп е ваксина/ бедни духом имащи само руски зависимости...комунизма е руска болест...републиканската на САЩ са заразени...зависими от парите на путин!,предаващи САЩ
68
10
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До @как да ви разбирам...ако съм черен в САЩ,"президента"тръмп...ще разпореди да ме удушите ли?само защото сте бял,дебел и имате "власт"...***.ната ви...ще ви насърчи да убивате невинни служители в Конгреса ни...Светая Светих...има ли нещо свято за вас...освен...парите...които не струват нищо...беден духом???
67
3
 
12
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
Златке, доста си се пообъркала. 90 знае много добре какво е направил Тръмп за САЩ и американците. Той беше един от най-успешните президенти, който доведе американците до разцвет. Благодарение на него ваксините срещу ковид бяха създадени за рекордно кратко време и епидемията в САЩ е вече доста добре овладяна за разлика от цяла Европа. За съжаление склерозираният педофил в Белия Дом и управляващата комунистическа партия ще не разбият само за няколко месеца.
66
7
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
за бога...насърчи Атентат срещу символа на Свободата на Народа на САЩ,това направи...путин му плати през дойчебанк според журналистическите,мафията нееднократно му спасява бизнесе,не плаща данъци...е това е направил...Съд...Строг и безкомпромисен...или ще родите новият хитлер...либерализма не е липса на ценности...либерализма е...битка за ценности...основната ценност е Свободата и Справедивостта,Солидарността!Бог ни дава живота като Свободни...не дължа нищо на тръмповци убили невинни....
65
3
 
8
 
! Отговори
@ преди 2 години
Нещата са ясни. Социалните медии заеха леви позиции и фраснаха здраво републиканците. На следващите избори, които републиканците спечелят, колелото ще се завърти и ако Дони спечели, край със Фесбук и Туйтър изобщо. Просто ще ги заличат.
64
4
 
8
 
! Отговори
Златка преди 2 години
До До 90Много си ***, личи си че не живееш в Америка и затова незнаеш какво е направил за Америка!
63
10
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Какво е направил за американците? Интересно ми е да чуя мнението на човек, който не е живял в САЩ и не познава американци. И да, американците го смятат за ***
62
12
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха...каква безпомощност и наглост...републиканците...вашият "президент"създаден,подкрепян и финансиран от мафията насърчи убийството на невинни американски граждани в Конгреса на САЩ,обслужваха го националисти,расисти,мафиоти и руски агенти...милиардите по-света ни това видяхме,Бог ни е заложил стремежа към Свобода и Справедливост...и нямате силата да промените това...Съд за тръмп и мафиотите му убили невинни американски...насърчил атентата срещу Конгреса на САЩ...срещу Свободата на САЩ!!!
61
3
 
9
 
! Отговори
до Христо преди 2 години
Ако слушат медии ,на които им се плаща за да чернят Тръмп,които изопачават всичко което той каже/ направи/-да, има хора ,които си съставят мнението по този начин. Да бяха прочели поне една негова книга,да си отворят очите и да видят какво направи за САЩ.За съжаление,мисленето е трудна работа ,а и пропагадната машина не се спира ,дори и сега ,когато вече не е президент.Факта ,че си изкара успешно мандата и за малко не спечели изборите ,нищо ли не ви говори.Дали ако наистна беше такъв дъмп, щеше д
60
11
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
републиканската партия в САЩ удари дъното с предателството на Народа на САЩ...милиарди по света видяхме как тръмп използва хората,насърчи расисти,националисти,мафиоти,подкрепяни от руски да извършат Атентат срещу Конгреса на САЩ...невиждано престъпление,убиха невинни граждани...Съд...Строг и Справедлив Съд!Защитете Свободата ни г-н Президент на САЩ!Света ни го очаква от Вас!!!
59
8
 
4
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Фейсбук е на Марк Зукърбърг и ще си блокира който иска. Попитайте американците или влезте в техни форуми, ще видите, че смятат Тръмп за грешка на природата.
58
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
майна.а ви...няма черни,няма бели,няма бедни и богати,няма офшорковци ограбили народите си със тв-та...няма ляво няма дясно...само Бог над нас...Бог ни дава животите като свободни хора...е не сме свободни...политици алчни и несправедливо се опитват а ни отнемат животите и Свободата...елате ни!!!Справедлив Свят или да си го извоюваме...не им дължим нищо!!!престъпници ви гледат презрително...претендират за власт над животите ви...не сте човеци за тях...гаврят се с почтенноста ви...убиват децата ви
57
0
 
2
 
! Отговори
Подсказка 2: преди 2 години
Информираме служебният министър на финансите, който и да е той .... Вижте и проследете финансовите потоци на партийните субсидии и вижте къде ще отидат. Най-вероятно Васил Божков не е жив вече, но този който му държи каишката на добермана иска да свие субсидията ....Същото е и с лицето Трифонов .... Тези избори бяха грешка, следващите ще са още по-голяма, обаче обира на страната е на финалната права и ще вземат всеки долар откъдето успеят ....