Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?

Преди 60 години Кенеди обявява амбициозните си намерения
26 май 2021 20:00, Нели Христова
137
Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?
Снимка: БГНЕС

Преди 60 години, на 25 май 1961 г., президентът Джон Кенеди си проправя път в конгреса сред морето от членове и заема мястото си зад трибуната.

Само пет месеца след като бе поел поста на президент на САЩ, той попада под два политически удара: първият - на 12 април, когато СССР изпрати Юрий Гагарин в космоса - извеждайки за първи път човек в орбита преди американците, и вторият - по-малко от седмица по-късно, с провалената инвазия в Залива на прасета в Куба.

Администрацията на Кенеди се нуждае от победа. И така, президентът се изправя пред Конгреса и произнася 46-минутна реч с почти 6000 думи, която изисква 81 отпечатани страници, за да може да ги прочете за определено време.

На фона на Студената война речта обхваща няколко теми, включително националната сигурност. Но най-впечатляващото съобщение е запазено за края. Кенеди поглежда членовете на Конгреса и обявява намерението на Америка да кацне на Луната.

"Вярвам, че тази нация трябва да се ангажира да постигне целта, преди да изтече това десетилетие - да кацне човек на Луната и да го върне безопасно на Земята."

Промяна на темата

Според някои доклади, речта, която изпрати САЩ на Луната, била почти представена като писмено изявление.

Но вътрешните документи, предоставени на CNN от президентската библиотека на JFK, показват, че служителите на президента се подготвят за лично изказване десет дни преди това - събитие, което те започват да наричат ​​"второ състояние на Съюза".

Според история на Асошиейтед прес от деня на речта, вицепрезидентът Линдън Джонсън "казал на репортери, че е призовал Кенеди да предаде лично посланието си".

"Реалността беше, че лунната програма беше опит за промяна на темата", казва Роджър Лауниус, бивш главен историк на НАСА и автор на "Наследството на Аполо".

Месец по-рано, в бележка от Кенеди до Джонсън на 20 април, президентът попитал своя вицепрезидент дали имат "шанс да победят СССР", като издигнат лаборатория в космоса, да орбитират около Луната или дори кацат на нея. "Има ли друга космическа програма, която обещава драматични резултати, в които бихме могли да спечелим?", пише Кенеди..

"Трябваше да направи нещо драматично", казва Фредрик Логевал, професор по история в Харвардския университет. Кенеди и екипът му решиха, че драмата ще дойде от лунното кацане. "Това беше сериозно предложение и те отделиха много време за речта", добавя той. "Тед Соренсен беше човекът, който написа по-голямата част от нея."

"Тед Соренсен е един от най-близките съветници и автори на речи на Джон Кенеди, което направи двойката "едно от големите политически партньорства на 20-ти век", казва Логевал. "Двамата бяха толкова синхронизирани, обърнаха много внимание на речите на други хора, обърнаха много внимание на това как историческите фигури са се обръщали към населението. И мисля, че речите на Кенеди очевидно са вдъхновени от това."

Но не само Соренсен и останалите автори са имали пръст в изказванията му: "Самият Кенеди допринесе повече за речите, отколкото хората често си спомнят", добавя Логевал. "Можете да видите почерка му в полетата. Той стана много умел - можеше да се отклони от текста и да даде идеално оформени пасажи в пълни параграфи."

И все пак речта на 25 май по принцип не се оценява като една от най-добрите на Кенеди - с най-запомнящите се редове, намерени в неговия встъпителен адрес ("не питайте какво може да направи вашата страна за вас ... попитайте какво можете да направите за вашата страна" ) или дори втората му реч, свързана с Луната, която се проведе година по-късно в университета Райс в Хюстън, Тексас и където той каза на американския народ: "Ние избираме да отидем на Луната през това десетилетие и да правим други неща, не защото са лесни, а защото са трудни."

"Речта в Райс е по-богата, по-вдъхновяваща. Това е по-красноречива реч", казва Логевал. "Извисява се по начин, по който мисля, че речта от 25 май 1961 г. не успя."

Но това, което е най-критично за речта през май, добавя той, "може да са тези пет думи, когато (Кенеди) казва "преди това десетилетие да изтече". "Макар че може да липсва реториката на по-късната реч в Райс, тя "може би е поставила цели в Конгреса, по време, когато той претърпяваше неуспехи и трябваше да се опита да възвърне инерцията."

Човекът, кацнал на Луната

Това беше голям залог, който ускори космическата хронология на Америка - в края на краищата през 1961 г. НАСА е съществувала само от три години.

"Те съзнателно бяха малко неясни относно крайния срок", казва Лауний. "Кога е краят на десетилетието? 1969 г. или 1970 г.? Можеш да обосновеш и двете дати. Така те се чувстваха спокойни, че имат време от още една година, ако е необходимо."

Речта също създаде прецедент за НАСА, агенция, зависима от държавното финансиране. "За космическата общност това стана наистина важно", казва Лауний пред CNN. "В космическата общност имаше и все още остава това чувство, че ако успеем да накараме президента да обяви голяма цел, всички добри неща се случват."

Докато езикът на речта от Райс през 1962 г. може да е по-запомнящ се, първата реч за Луната през 1961 г. е проправила път за успешното кацане на Аполо 11 само осем години по-късно - преди изтичането на десетилетието. С течение на времето историята е придала голямо значение на този почти 46-минутен адрес, откъдето всичко е започнало.

"Проектът Аполо, първоначално обявен от президента Кенеди на 25 май 1961 г., е наистина голям в историята не само на нацията - казва Логевал, - но и на света за 20 век."


137
Още от САЩ
Заснелата убийството на Джордж Флойд: Нося дълбока травма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все някога американците може и да кацнат на Луната ама не се знае кога.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАСА отдавна е заявила, че много от оригиналните кадри са фалшифицирани от самодейци. Знамето на САЩ на луната действително се вее като забиваха пилона, но като го забиха, байракът престана да се размахва. Кьоравите май са доста. Да си измият гурелите.
100
1
 
1
 
! Отговори
Само една дума преди 3 седмици
Холивуд........
99
5
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
Ако живееш в наши дни и все още вярваш, че през 60-те години на миналия век НАСА са ходили 5 пъти на Луната, карали са дюнни бугита там, играли са голф и са се обаждали по телефон от Луната директно в Овалния кабинет на Никсън, то наистина имаш нужда от помощ. Или поне от сериозно замисляне и преоценка на света, в който живееш. Като минимум!
98
2
 
8
 
! Отговори
“Поехали!” преди 3 седмици
Да, ама Гагарин беше пръв. И завинаги ще остане пръв.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде пак американски пръдни...
96
1
 
5
 
! Отговори
Нелегален преди 3 седмици
До Ohhh they gonna feel ----//// Светът фалира САЩ от 1917 и фалирането продължава. Каква интересна философска концепция. Конграчулейшъни, за което !
95
1
 
4
 
! Отговори
Нелегален преди 3 седмици
До Анонимен 80 ----/// Това отдавна е опровергано от Русия, Китай и САЩ. Тези пояси (пояс!!!) НЕ е около Луната, а около Земята и се нарича "Радиационен пояс на Ван Алън". Моля, сверете си часовника Сейко-Сергейко!
94
6
 
3
 
! Отговори
Нелегален преди 3 седмици
До чубака --- //// Вярно е, но Мосфильм се оказаха далеч по-добри. Изпратиха Гагарин в космоса без грам доказателства за подобен полет, но с прекрасна екранизация, която удари в земята Холиууд.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
америка е пумийна яма, както се изрази и президента на филипини преди години за остров боракай във филипини, америка вече е точния смисъл на тези думи, пумийна яма
92
4
 
3
 
! Отговори
wseki преди 3 седмици
Всички сведения за американската лунна програма идват от едно-единствено място(в този случай НАСА). Това е технологията с която се разпространяват до ден днешен американските лъжи (също и британските).
91
0
 
6
 
! Отговори
ВЕЧЕ 50 ГОДИНИ преди 4 седмици
ОТТОГАВА НИКОЙ НЕ Е СТЪПВАЛ НА ЛУНАТА !
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мужиците още 10000 години да ги управлява Путин пак няма да стъпят на Луната. Трябва да си наемат някой американец да ги управлява срещу много сериозно заплащане заради работа с диваци за да постигнат някакъв прогрес.
89
4
 
0
 
! Отговори
Слушай абсурда преди 4 седмици
С членовете на третия райх след купчината в Европа от предимно невинни трупове никой не се церемони нито пък някой се пазари!!!САМО ДА ЧУЯ ЗА НЯКАКЪВ ЗАДКУЛИСЕН ПАЗАРЛЪК ЩЕ ТИ ПРИПОМНЯ ПРИКАЗКАТА ЗА :КОЛКО ЧУВАЛИ ЗА ТРУПОВЕ ИМАШ?
88
4
 
2
 
! Отговори
Слушай абсурда преди 4 седмици
21 век , Европейски съюз, технологии и науки на макс и в същото време цивилизация на 1400 години под колониален чехъл Нали ти е ясно, че този абсурд е десетина пъти по гаден от индийския, а да не споменавам 1 милион трупове в гробищата.ЯСНО ЛИ ТИ Е КАКВО ТИ КАЗВАМ???
87
1
 
1
 
! Отговори
Нека изясним нещо преди 4 седмици
ВИЕ ЩЕ ВЪРНЕТЕ ТЕЗИ ПАРИ ОТКРАДНАТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ИЛИ КУПЧИНАТА С ТРУПОВЕ НА ЕДНО МЯСТО В СВЕТА ИЛИ НА МНОГО МЕСТА ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА И ТО С БОГАТИ ХОРА...
86
1
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 4 седмици
От текста ти личи, че си от съветската школа, щом говориш измислици. За твое сведение крепостните също изпратиха космонавт на Луната и това научихме от Аполо 18, който кацна на метри от съветския кораб и американците намериха руснака умрял да лежи без каска главата, недалеч от кораба си. Интернет всичко показва, ама ти четеш само от мужиците... бг
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
бивши абитуриенти сме
84
2
 
0
 
! Отговори
Приключихме ли? преди 4 седмици
Със САЩ пропагандата и колониалните глупости? Не това никой не ви го отрича от типа и стила да направим Америка велика отново.След като причваме с колониалния режим в ЕС ще задам само един въпрос:Къде са ни парите копилета недни!!! Като сте ги похарчили режи сега бази да ги върнеш. Кво ми се криеш на 10000 километра п.о.м.и.а.р и си мислиш, че нищо не можем да ви направим?
83
1
 
2
 
! Отговори
Астронавт преди 4 седмици
Вервайте ми.... :))