Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Тя е била блъсната от кола, докато е карала колело по велоалея
Обновена: 30 юни 2021 16:18 | 30 юни 2021 16:07, Красимир Ангелов
124
Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Българската следа в Tesla и филантроп Боряна Стробъл загина в трагичен инцидент на 19 юни, съобщава "Мениджър". Новината бе съобщена днес.

38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била блъсната от автомобил, докато е карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава сайтът The Recursive.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийският университет в Бъркли, където завършва икономика.  По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на Tesla, където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения, а след това оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси. По това веме Tesla все още е развиваща се компания. Тя споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.

Между 2015 и 2016 г. Стробъл работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период  Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията. През 2015 г. двойката създава фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и  откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на  BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.


124
Още от САЩ
Махат от Капитолия статуи на американци, свързани с робството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Дипломат преди 3 седмици
По важно е , че цялата компания Тесла е била блъсната и то не от кола , а от влак ,стегайте се в кръста - от петрол не към електричество , а към *** !
57
1
 
3
 
! Отговори
Azerty преди 4 седмици
Нещо се е била самозабравила. В тия прехвалени американски университети всеки малко над средното ниво изпъква. В бг гледам учила индустриална химия. Изведнъж попаднала в сащ от европата е била съблазнена от american dream. Може и да е убита, не се знае какви проекти имат с тесла. Повярвала си е
56
0
 
4
 
! Отговори
Американец преди 4 седмици
И аз съм работил в Тесла, даже три пъти по-дълго и съм оставил следа като съм им направил система за прозрачен финансов контрол.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ба си късмета. Дв работиш за Тесла и да те блъсне кола когато караш велосипед...Сигурно е била с ДВГ.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мир на Душата й! Тази катастрофа е много съмнителна. Пише, че съпругът й има над 200 Милиона, нямат деца. В един сайт питат директно дали той е гей и го отричат, не знам защо пък задават точно този въпрос.
53
4
 
20
 
! Отговори
В други сайтове преди 4 седмици
направо пише, че е убита. Жалко за младата, успяла жена. Бог да я прости. Мисля, че при случаи като този всички ние трябва да възроптаем. Първо, защото е българка и второ, защото колкото повече успели хора имаме зад граница, толкова по-силно лоби ще имаме. Възмутителни са гл.у.по.стите, които някои си позволяват да пишат по-долу.
52
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Красива и интелигентна жена. Кариера, семейство, любов, деца, пари..., от думите й в интервюта личи, че е била щастлива в живота. Старите са казали, много хубаво, не е на хубаво. Много често такива хора, които са взели много от живота, си отиват рано.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добра инценировка на убийство!Вместо куршуми ,бомби ,отравяния изценира се пътен инцидент при който ще обвинят починалата за ПТП-то ,и убиецът най -вероятно няма да лежи в затвора!
50
6
 
11
 
! Отговори
преди 4 седмици
Това е съдбата.. Жена с всички качества - умна, способна, амбициозна и образована, освен всичко това с представителна външност и достатъчно разумна да сключи елитен брак. А после всичко заминава за миг Съдба.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И други учени, които разработват области, неизгодни на големите печалбари, загинаха съвсем случайно.Жалко за способната млада жена. Съболезнования.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вчера имаше подобна новина за друг млад българин в Америка. RIP
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега стана много модно да се кара велосипед в града.А това крие огромен риск.
46
3
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 4 седмици
Вземи първо се научи да смяташ, после коментирай! Била е на 22г
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
12-годишна ли е отишла да учи в Бъркли.Вие въобще четете ли какво пишете.
44
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стромбъл, Момбръл.... никой й не може да избяга от съдбата си.
43
3
 
5
 
! Отговори
До Ау преди 4 седмици
А дано и ти!!!
42
8
 
18
 
! Отговори
Къде е родена? преди 4 седмици
Моля уточнявайте: Родена в Монтана, САЩ, или в Монтана, България (бивша Кутловица, бивш Михайловград)..
41
7
 
40
 
! Отговори
Жалко за... преди 4 седмици
... нелепо загиналата ни сънародничка, нека почива в мир!Съболезнования на близките й за огромната им загуба!И една молба към коментиращите - ако не сте в състояние да проявите съпричастност към отишъл си от живота човек, опитайте се да коментирате нещо друго!
40
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стробъл е оставила само невидима, незначими проста "следа" в американската Тесла, а великия Тодор Живков остави една цяла и със здрава икономика и всяко друго отношение развита България. Но болшинството неблагодарна бг паплаччч не плаче за Тодор Живков, а за американката Стробъл, разни нещастници във форума сравниха България с дупка!
39
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Боряна Сторбъл е оставила само невидима, незначими проста "следа" в американската Тесла, а великия Тодор Живков остави една цяла и със здрава икономика и всяко друго отношение развита България. Но болшинството бг паплаччч не плаче за Тодор Живков, а за американката Сторбъл