Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Тя е била блъсната от кола, докато е карала колело по велоалея
Обновена: 30 юни 2021 16:18 | 30 юни 2021 16:07, Красимир Ангелов
124
Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Българската следа в Tesla и филантроп Боряна Стробъл загина в трагичен инцидент на 19 юни, съобщава "Мениджър". Новината бе съобщена днес.

38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била блъсната от автомобил, докато е карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава сайтът The Recursive.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийският университет в Бъркли, където завършва икономика.  По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на Tesla, където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения, а след това оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси. По това веме Tesla все още е развиваща се компания. Тя споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.

Между 2015 и 2016 г. Стробъл работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период  Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията. През 2015 г. двойката създава фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и  откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на  BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният българин с илюзии че САЩ е нормална държава, където велоалеите са за велосипеди и където няма опасност да те застрелят на улицата просто за да ти свалят кецовете от краката. Още помня случая от 90-те когато наш студент на бригада е бил пратен да разнася пици в *** гето и съответно застрелян в гръб.
46
1
 
2
 
! Отговори
Дипломат преди 2 години
По важно е , че цялата компания Тесла е била блъсната и то не от кола , а от влак ,стегайте се в кръста - от петрол не към електричество , а към *** !
45
4
 
4
 
! Отговори
Azerty преди 2 години
Нещо се е била самозабравила. В тия прехвалени американски университети всеки малко над средното ниво изпъква. В бг гледам учила индустриална химия. Изведнъж попаднала в сащ от европата е била съблазнена от american dream. Може и да е убита, не се знае какви проекти имат с тесла. Повярвала си е
44
3
 
5
 
! Отговори
Американец преди 2 години
И аз съм работил в Тесла, даже три пъти по-дълго и съм оставил следа като съм им направил система за прозрачен финансов контрол.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба си късмета. Дв работиш за Тесла и да те блъсне кола когато караш велосипед...Сигурно е била с ДВГ.
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мир на Душата й! Тази катастрофа е много съмнителна. Пише, че съпругът й има над 200 Милиона, нямат деца. В един сайт питат директно дали той е гей и го отричат, не знам защо пък задават точно този въпрос.
41
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Красива и интелигентна жена. Кариера, семейство, любов, деца, пари..., от думите й в интервюта личи, че е била щастлива в живота. Старите са казали, много хубаво, не е на хубаво. Много често такива хора, които са взели много от живота, си отиват рано.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра инценировка на убийство!Вместо куршуми ,бомби ,отравяния изценира се пътен инцидент при който ще обвинят починалата за ПТП-то ,и убиецът най -вероятно няма да лежи в затвора!
39
7
 
11
 
! Отговори
преди 2 години
Това е съдбата.. Жена с всички качества - умна, способна, амбициозна и образована, освен всичко това с представителна външност и достатъчно разумна да сключи елитен брак. А после всичко заминава за миг Съдба.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И други учени, които разработват области, неизгодни на големите печалбари, загинаха съвсем случайно.Жалко за способната млада жена. Съболезнования.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера имаше подобна новина за друг млад българин в Америка. RIP
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега стана много модно да се кара велосипед в града.А това крие огромен риск.
35
4
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Вземи първо се научи да смяташ, после коментирай! Била е на 22г
34
4
 
5
 
! Отговори
До Ау преди 2 години
А дано и ти!!!
33
9
 
18
 
! Отговори
Къде е родена? преди 2 години
Моля уточнявайте: Родена в Монтана, САЩ, или в Монтана, България (бивша Кутловица, бивш Михайловград)..
32
8
 
40
 
! Отговори
Жалко за... преди 2 години
... нелепо загиналата ни сънародничка, нека почива в мир!Съболезнования на близките й за огромната им загуба!И една молба към коментиращите - ако не сте в състояние да проявите съпричастност към отишъл си от живота човек, опитайте се да коментирате нещо друго!
31
12
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Диана.... май отдавна не си е**на.Ти според мен не си тролл, а просто си природно тъ па! Ако фъргаш някой лев и си под 65кила бих се прежалил да те олабя... Малко да ти минат страстите и да се успокоиш моме.
30
8
 
5
 
! Отговори
do 36 ВЪПРОС до ДИМО преди 2 години
Шегуваш ли се? В момента твоя коментар е един от последните и е под номер 36. До новината пише, че са пуснати 92 коментара! Т.е. цели 2/3 от коментарите са ИЗТРИТИ! тези 60 изтрити коментара са точно такива - ЗЛИ; обидни или породени от комплекси. Само не ми казвай, че никога не четеш какво се пише. Основно е така - зли, подигравателни коментари и тролене.
29
14
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС до ДИМО преди 2 години
Ти сериозно ли мислиш че коментарите са ЗЛИ ?Хората пишат че живота е такъв - всеки има починали хора , протестират че ни занимават с някава жена умряла в Северна Америка .Кажи честно - трябва ли да я кремираме и да я сложим в Египетска Пирамида .Днес Умря Бакърджиев - човека разрушил Гроба на Георги Димитров -Поруга го .Е ?
28
13
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ДимоДоста е гладко всичко при нея, не мислиш ли? Има сериозен гръб с добро финансиране и сериозни критерии за кариера, голями амбиции, а и е доста красива за да не се съмняваш в качествата й...Не знам! Може и да не съм права - на този свят всичко е възможно, но е малко вероятно за една мездренска култура...Мисля, че нейната думичка е по-скоро : УСПЕХ! Целенасочено, обмислено, ангажирано...Тук няма "Живот", преодоляване на себе си, израстване - тази българска фондация не ми мирише добре някак