Българската икономика е добре развита, но й липсва самочувствие

Родният бизнес няма правилно послание към чуждите инвеститори
Обновена: 19 окт 2023 05:44 | 18 окт 2023 22:08, Анисия Иванова
42
Българската икономика е добре развита, но й липсва самочувствие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години в България се появиха фактори, които отблъснаха чуждестранните инвеститори. Бизнес средата у нас беше несигурна и динамична, отчасти поради честата смяна на кабинети, служебно правителство, колебание за приемане на еврото. Всички тези турбулентни събития предадоха негативно отражение на инвеститорите. Най-големият недостатък на българския бизнес е липсата на правилно послание към чуждестранните инвеститори. Това коментира Румяна Йорданова, изпълнителен директор на Американо-българска бизнес асоциация, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

"Българската икономика е доста добре развита в редица сектори, но ѝ липсва самочувствие и разпознаваемост. Страната има брилянтни образци за правене на бизнес, но големият недостатък е липсата на правилно послание към чуждестранните инвеститори.“

Американо-българската бизнес асоциация (АББА) направи своя публичен дебют, като представи своя екип, свършената до момента работа и целите, които си поставя. Това се случи на специално събитие в София, което събра представители на бизнеса, държавната власт и гости от САЩ.

Една от основните цели на АББА е да бъде ефективна и лесно достъпна платформа за правене на бизнес. Мисията им обхваща помощ за малкия и средния бизнес от двете страни на океана.

Основното предизвикателство, което асоциацията идентифицира е развитието на българския бизнес в САЩ, като Йорданова посочи в това число работна ръка, първите стъпки за учредяване на фирма, намиране на офис, консултация със счетоводители и други. АББА работи и разполага с необходимите човешки ресурси, за да свърже съответните български бизнесмени с контакти оттатък океана, които да им помогнат с достъпни условия.

Според Йорданова през последните 6 месеца се наблюдава засилен интерес от страна на българския бизнес, който все повече иска да стъпи в Америка.

"Америка, дори с известни сътресения, е водещата икономика в света. По редица фактори САЩ са сред водещите държави в класациите, и дори лидери в глобален мащаб. Пазарът там е особено привлекателен за българите.“

Йорданова подчерта, че организации като АББА, трябва да продължат да следват своята цел и мисия, за да се привличат все повече американски инвеститори в България. „Чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че България е държава с право, което се спазва, с принципи, и добре развита икономика.“

Сред най-големите трудности пред българските предприемачи в реализирането на бизнес в САЩ са нереалистичните очаквания, сблъсъкът с бюрокрацията, както и липсата на времеви, финансов и човешки ресурс.

Повече за бизнес отношенията между България и САЩ може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Когато хората на цар преди 9 месеца
Борис III измряхаИсоциализмът фалира, защото БЕШЕ НА ПЛАНИРАНА ЗАГУБА : 5 работни и 2 потни ДЕНа В СЕДМИЦАТА ! Потните бяха на село или на вилата !
22
0
 
4
 
! Отговори
БългарскатаИКОНОМИКА преди 9 месеца
получава помощи от българите в чужбина, мнозина от които не се връщат в България заради престъпността във всички етажи на обществото
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българска икономика имаше при социализма. Сега няма българска икономика.
20
0
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Единственото високотехнологично предприятие,което печели добре,плаща нормални заплати е АЕЦ Козлодуй.За съжаление е държавно и от Соца.Другото такова беше ПАВЕЦ Чаира ама вече не работи.Ако на Българския бизнес му се наложи да плаща,като в Австрия примерно ще затвори на другия ден.Тая другарка бълнува нещо.
19
2
 
7
 
! Отговори
Българска икономика преди 9 месеца
Най-добрата в света.Ооооо,има самочувствие,има.....но без покритие.
18
6
 
2
 
! Отговори
Помня преди 9 месеца
До Анонимен 31 Какви ги говориш ? Заради този икономически възход при соца , днес сме на последно място в Европа. Руснаците ни даваха енергоносители почти без пари , срещу домати и пак не бяхме конкурентно способни на световния пазар.По линията на СИВ СССР ни определи да произвеждаме само съчмени лагери.Помнете ли ? Без евтината енергия от Русия , социализма едва ли би издържал и пет години.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
изпълнителен директор на Американо-българска бизнес асоциация -- тъппа *** во не искаме да чуваме за американски крадци. Заминавай на фронта в украйна. Това, което се изброява е износ на капитали в една кризисна икономика за да я спасяват -- болният ще носи здравия. Българският бизнес трябва да се ориентира към Китай и тяхната инициатива, което сащ като някакъв тиран ни забранява. Не трябва да правим каквото ни е изгодно на нас, а това което е изгодно на тях.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тия юмруци пред гърдите явно личи, че е била отличницка в обучението.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българската икономика се развиваше по времето на социализма, сега се закрива. Нямаме икономика, има само еврофондове за които управлявашите продават ресурсите ни.
14
3
 
11
 
! Отговори
Джо преди 9 месеца
Нито има българска икономика сериозна, нито инвеститори ще дойдат в тази клоака. А и хората бягат на Запад където има истински държави.
13
3
 
17
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 9 месеца
Про---утки и тарикати мошенници! Иначе самочувствие не им липсва да. Къде ни е индустрията, къде ни е инфраструктурата, къде ни е селското стопанство, енергетиката? Каква икономика, калинке ли си мисирке ли си , не ти прочетох името! Имаме само Бойко Тиквата и Киро Канадеца/Лъжеца.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като чуя подобни глупости колко готини са българите и се питам абе тези хора природно глупави ли са или нямат огледало в къщи да се видят на какво приличат?!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самочувствие с пингвин на БКП начело... как го мислиш?!?
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв бизнес със САЩ като са на другия край на света а до нас е ресурсна икономика като Русия . Не трябваше да влизаме у членства за да развиваме бизнес и на изток и към западна Европа . САЩ са на друга планета и не са коректни . Лаков пак поканил някъв да - ГОВОРИ ЗА ЕДНОРОЗИ . Аве Лаков - На един кон дет *** му е на челото ко ми го фалиш ? :))) В света ще става все по трудно да се прави бизнес заради конкуренцията което значи че членството все повече ще пречи.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквато икономиката, такива и икономистите -провалени.
8
1
 
21
 
! Отговори
ха-ха преди 9 месеца
Заглавието на статията е преписано от плакат на Сатиричния !
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Икономика нямаме от 1990 г. насам.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българската икономика отдавна е умряла.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ха-ха! Добре развита. Смешно!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чуждестранни инвеститори - това ли ни е целта пред икономиката и развитието?! Пази боже!