Астрономическата зима ще настъпи със сняг

От плюс 15 до минус 10 градуса през тази седмица
11 дек 2023 09:05, Елка Василева
25
Астрономическата зима ще настъпи със сняг
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои период с големи температурни скокове – до Коледа термометрите ще показват от +18 до минус 10 градуса. Ще има и снежни циклони, благодарение на които с голяма вероятност ще посрещнем празниците с обичайния за сезона сняг, предаде Нова тв.

До 14 декември топъл средиземноморски въздух постепенно ще повишава температурите. И ако в понеделник следобед те са между 5 и 10 градуса, в сряда-четвъртък ще са между 11 и 16 градуса. Затоплянето носи със себе си условия за мъгли сутрин покрай водоемите, в котловините и низините. Повече слънце ще има в понеделник и вторник, докато след това облачността ще се увеличава. В сряда се очаква да духа топъл фьонов вятър с по-силни пориви по северните планински склонове.

От четвъртък почти до края на седмицата ще се оформи валежна обстановка. Първия ден валежите ще са от дъжд – краткотрайни, временно интензивни в някои части на Централна и Източна България, с потенциал за гръмотевична активност в крайния югоизток. Със застудяването в петък и събота дъждът ще се обърне в сняг. Ще вали в различна степен почти в цялата страна. Ако очакваният циклон запази силата и посоката си, можем да очакваме по планините и доста предпланински райони сериозни натрупвания.

Веднага след снежния период ще последват няколко студени дни – в часовете сутрин температурите ще паднат до минус 8 – минус 10 градуса в някои котловини на Западна България. Дневните температури ще са около и малко над нулата.

При текущата прогноза на атмосферната динамика между 20 и 25 декември - около началото на астрономическата зима, с голяма вероятност ще има още един снежен епизод с преобладаващи валежи от сняг в западната половина на страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: прогноза за времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Чайка преди 4 месеца
До Анонимен Можеш ли да покажеш година в която не сме изненадани ?Няма такава!
22
1
 
3
 
! Отговори
Чайка преди 4 месеца
До Зрител Такива като Наталито да ги показват Цвети Ризова да стане програмен директор и да не я показват отврат?????
21
1
 
2
 
! Отговори
Чайка преди 4 месеца
До Бай Дрън Много си млад за да кажеш кога е замръзвал Дунавл1954 БИЛ ЛИ СИ РОДЕН? Тогава армията разбиваше леда по реката -голям ледоход беше.
20
6
 
4
 
! Отговори
Зрител преди 4 месеца
Наталито и други готини синоптички обичам да гледам, плакна окото. Звукът е изключен, слушам си музика. Стасито не ме кефи.
19
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Шок.Сняг насред зима ;)
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бай Дрън 9. Сигурно беше зимата на 2016 или 2017. В Дупница бяха отчетени - 28 градуса ако не бъркам.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българи внимавайте като стъпвате по снега, че може отново да дойде Дядо Мраз и да ни смени отново Дядо Коледа!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Сезоните идват и си отиват,само "нашата" Стаси и Н. Трифонова си остават, разхождайки се из студиото на БТВ,уж като синоптички в ТВ.Прости,елементарни,те времеядстват,но заплатите им са вързани.Те си остават кьорави за колегите си от НОВА-ТВ,Станкулова и Ники Василковски.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо и няма на зимата .Сега обявяват код оражев и не знам си какъв . Навремето песнички се пееха .Тихо се сипе белия сняг , галено щипе бузките пак ......
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бе някъде прочетох статия, ама забравих къде, че сега идва лято! Някой прочел ли я е? Ако някой се сети къде съм я чел, моля да напише къде, за да мога пак да я прочета, та да ми стане топло!
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Обзалагам се, че снега пак ще ИЗНЕНАДА общинарите хахах
12
2
 
13
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Surprise, surprise...
11
2
 
0
 
! Отговори
Аngelov, Valve Corp преди 4 месеца
Кажете на кабала да са в готовност. До Коледа ще има изненади. https://youtu.be/kErEUhlPoMU?si=U1ulv3AWE9z2akjBНе скъпа ти сама се буташ в калта. Каква трябва да ти е позицията ли? Според закона и няма да си в плаващи пясъци.
10
3
 
18
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 4 месеца
Бе, бай дръне! Бе в софия таз година падна не повече от 10 айде 15 санта сняг сега преди седмица две бре! И гледай още не можем да се оправим от изпопадали клони от дървета! Та ква е таз зима с 10 санта сняг бре! и дето не можем да се оправим веке 2-3 седмици! остави това ми и то падна сняг и 3-4 дена след това стана 18-градуса бре! ква зима ми говориш бре! гледал снимки! еми и аз гледам и виждам, че от мноого време насам зима не е имало! и да се молем да не падне 20-25 санта сняг, че то ....
9
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Ето, сега гледам стари снимки, 22 март 2018-та, голям сняг по пътищата.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано се размине. Тази година има повече студ и кал.
7
8
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Иначе се бъркате, че нямало зими в България. Преди 4-5 години бе замръзнал изцяло Дунав, което не се е случвало от 1985 година. Така, че опреснете си спомените.
6
3
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Мен пък сливите не ме бъркат, бъркат ме кайсиите.
5
1
 
15
 
! Отговори
... преди 4 месеца
бе не знам, но от 4-5 години насам, февруари месец температурите са над 20 градуса по целзии! Особено по ужните щати на България! Температурите не ме бъркат толкоз, ако не бяха сливите! Та сливите разцъфват и след това като стане пак студено и паднат слани и след това няма сливи! И това как да е, ако не беше сливовата ракия! Ей затова ми е мъката на мене! Инак от мнооого време насам в България да кажеш че има зима ми ще излъжеш!
4
1
 
35
 
! Отговори
всъщност преди 4 месеца
Всъщност добрата новина е, че с настъпването на зимното слънцестоене денят започва да нараства (слънчето ще изгрява все по-рано и ще залязва все по-късно).И започваме да махаме за сбогом на зимата :)