Финландия ограничава визите за руснаци

Това се слува на фона на наплива от туристи, пътуващи за Европа
Обновена: 16 авг 2022 14:23 | 16 авг 2022 14:23, Йоана Цонева
82
Финландия ограничава визите за руснаци
Снимка: БГНЕС

От 1 септември Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци, до 10 % от сегашния брой, заяви във вторник външният министър Пекка Хаависто на фона на наплива от руски туристи, пътуващи за Европа, предаде "Ройтерс".

Хаависто заяви, че решението е взето в момент, в който руските туристи са започнали да използват Финландия и нейното летище Хелзинки-Вантаа като вход към европейските туристически дестинации, след като преди месец Русия отмени граничните ограничения, свързани с пандемията.

"И това може би не е много подходящо, ако например помислим за ограниченията във въздушното пространство, въведени за Русия", каза Хаависто.

Само няколко дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари, Финландия се присъедини към редица западни държави, които в отговор затвориха въздушното си пространство за руски самолети, затруднявайки пътуването на руснаците до Европа.

Финландия и Прибалтика заедно ще предложат на Европейския съюз да прекрати споразумението за облекчаване на визовия режим с Руската федерация, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз, каза Хаависто.

Още по темата
Някои лидери на ЕС като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас призоваха за забрана на визите в целия ЕС, което германският канцлер Олаф Шолц оспори в понеделник, заявявайки, че руснаците трябва да могат да напуснат родината си, ако не са съгласни с режима.

Финландия разглежда възможността за създаване на национална хуманитарна виза, която да се издава на руснаци, които трябва да избягат или да посетят Европа с цел журналистика или застъпничество, добави Хаависто.

Според правилата на Европейския съюз туристът трябва да кандидатства за виза от страната, която възнамерява да посети, но може да влезе в свободното от гранични проверки Шенгенско пространство от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Финландия е наложила на Москва същите санкции като останалата част от ЕС, като например забрана за внос и износ на някои промишлени стоки и замразяване на някои активи в банки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В приказката за Снежната царица главния герой се казва Кай. Скандинавия не е това, което беше. Спомняте ли си че беше убит Улов Палме и външната министърка на швеция. Какво става. Да не да забранили и Андерсен...
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже санкциите не попречиха на руснаците да си живеят живота и затова Кая им ограничава визите. Скандинавска демокрация. Путин ако се опита да им пречи за Нато ще кажат че им нарушава свободния избор. А ми те ?!?
74
0
 
0
 
! Отговори
Льольо преди 1 година
Копни си го да го провериш ако искаш "The Russian economy is decreasing by 10%," Borrell said. "They will suffer the biggest recession since the World War or the end of the Soviet Union." Алианса само такива ги плещи, за съжаление така няма да стигнем до никъде.Поздрави и бъди здрав
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите като почнат да губвт и вадят от най дълбокия джоб някакви потресаващо гглупави опорки. Ни в клин ни в ръкав. Сменят рязко темата....
72
1
 
0
 
! Отговори
нов проблем преди 1 година
Русия остава без съврамени тоалетни чинии това е достатъчен повод за война със Сибир.
71
0
 
1
 
! Отговори
George Georgiev преди 1 година
До Анонимен Сто години!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направо съм потресен - как е възможно ?
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забраните на ЕС не са от войната, от ковитодеветнайсе са. Но хората бързо забравят. С такава сррамна забрана ще бъде направена услуга на Кремъл.
68
3
 
3
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
До 61 Щото са прости, наредено им да слагат минуси, слагат и получават хонорарчето. Лесно, не се разсъждава и печелившо.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от днешните управляващи особено жените са доста посредствени и необразовани. И в САЩ е така дори и в Русия и Китай. Съжалявам да го кажа но е така. Да не говорим за Великобритания и нейните сателити Канада, Австралия и Нова Зеландия. Разочарование.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маркс е англичанин а Енгелс германец, баща му е фабрикант. Владимир Илич е от дворянско семейство. Големите му братя са декабристи не са комунисти. Преди да пишете вземете нещо да прочетете. Всичко е казано.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теорията на Маркс и Енгелс е математически обоснована и непоклатима. Може да ми сложите и сто минуса. Социалистическия строй не беше по тия закони и се срина. Либералната демокрация също не е по тия закони. Но законите на диалектиката са вечни. Математиците и физиците го знаят.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещичко сте чували за Сталин, но не знаете нищо нищичко за Карл Маркс, Фридрих Енгелс и Владимир Илич Улянов. Но теорията на Маркс и Енгелс е актуална и днес. В тяхната теория пише какво може и ще стане в нашето време. Но като сте толкова умни прочетете Капитала и сами разберете.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един дебне някой нещо да напише което не е по опорките и му слага минус.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите им наредено да се подкрепят, че им плащат за това. Грантове.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо слагате минуси на фактите от Декрета за Мира издаден от Ленин.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 Информацията е позована на представителката на президента на Украйна в Автономна република Крим Тамила Ташева. - истина ще да е, само като видиш източника и ти става ясно
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се опитвай да се изтриеш от падението и да се подмазваш и омилкваш. Ако беше украинец как да е, но ти си българин, който славиш друга страна.
58
12
 
7
 
! Отговори
някой преди 1 година
Имам роднини в Дания и преди седмица си бяха в България.От тях разбрах едно-представителите на тази медия облъчват хората.В Дания са изпаднали в паника за зимата.В магазините за пръв път от повече от 60години липсват определени стоки.Там много партии се обявяват срещу даването на оръжие на Украйна.Ако някой си мисли,че тези хора ни уважават е в жестока заблуда! Те ни смятат за хора ТРЕТА, А НЕ ВТОРА ръка.Единственото което ги интересува е тяхното благоденствие и спокоен живот.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се опитвай да се изтриеш от падението и да се подмазваши омилкваш. Ако беше украинец как да е, но ти си българин, който славиш друга страна.