От Тунис до Южна Корея: Нов маршрут за руската нафта

Сеул е внесъл 740 000 барела нафта за последния месец
24 ное 2022 20:18, Йоана Цонева
30
От Тунис до Южна Корея: Нов маршрут за руската нафта
Снимка: БГНЕС

Южна Корея започна да внася нафта от Тунис, който на свой ред отбеляза скок в доставките от Русия, което подчертава необичайните търговски маршрути, които се появяват след западните санкции срещу Москва заради войната в Украйна, предаде "Ройтерс".

Южна Корея, най-големият вносител на нафта в света, миналата година е закупила 590 000 тона от горивото, използвано в нефтохимическата промишленост, от Русия, или почти една четвърт от общия си внос на нафта, според данни за търговските потоци на "Рефинитив".

Но според данните тези потоци вече почти са престанали да текат.

Междувременно данните на държавната Korea National Oil Corp (KNOC) показват, че Сеул е внесъл 740 000 барела - или около 82 000 тона - нафта от Тунис през миналия месец.

За сравнение, през цялата 2021 г. не са внесени никакви количества, а през ноември 2020 г. - единственият предходен месец на внос на нафта от Тунис в данните на KNOC, датиращи от 2019 г. - само 192 000 барела.

Според данните на "Рефинитив" този месец Сеул също ще получи около 274 000 тона нафта от Тунис.

Още по темата
"Пренасочването е главно, за да се избегне контролът на Запада и да се възползват от по-евтините руски барели", каза за новия търговски маршрут Маниш Сейвал, вицепрезидент на отдела за пазарни анализи в Rystad Energy.

Министерството на търговията на Южна Корея отказа да коментира. Министерството на търговията на Тунис не отговори на запитването за коментар.

Руската нафта започна да се разтоварва на пристанище La Skhirra в Тунис от август тази година, а миналия месец северноафриканската държава изпрати първия си товар за Южна Корея, сочат данните на Refinitiv.

Според данните Тунис, който рядко внася нафта, е получил 410 000 тона от лекия дестилат от Русия през август-ноември т.г., в сравнение с нито един през цялата 2021 г.

"Тунис не внася нафта ... Тунис я изнася", заяви служител в министерството на енергетиката на Тунис. Той отказа да назове името си, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

Миналата година Тунис е изнасял средно по 21 000 тона нафта на месец, предимно за европейските държави, сочат данните на "Рефинитив".

Източници от руската промишленост заявиха, че товарите с нафта са изпратени в Ла Скира за съхранение, докато търговците очакват по-добри цени.

От деветте руски кораба, отишли в Тунис с нафта, четири са били наети от Coral Energy.

Coral Energy заяви, че не разполага със складове в Тунис и е наела кораби за своите клиенти извън Тунис по сделки, сключени на база доставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така че от тук насетне ОПЕК няма да може да продава на монополно високи цени, защото руския нефт ще подбива цените на пазара --- хаххаахаахаахаххахахахахахаахахаахаахахаха- Къде те са те правили, та си толкова умен??? хахаххахаххахаха
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после Брюксел разправя ,че се е диверсифицирал . Купува нафта от Тунис и Корея , разбира се .......... руска и мноооооооооого по-скъпа . Така е и с останалите горива
13
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Нафта - вие в тоя сайт авторите сте толкова величествено изтърпели, че не правите разлика между нефт и нафта.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за населението на ЕС, то плаща и обеднява!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да са внесли, но хората вземат с 30 долара отстъпка руския петрол, само гъ3оли3ачите русофили в България го вземат на цената на Брент. От 5 декември на руския петрол ще сложат таван 80 долара, но на практика ще се купува за 50-60 долара от страните които не са наложили петролно ембарго на Русия. Който купува на цена над 80 долара ще изяде хурката на санкциите от Г7. Така че от тук насетне ОПЕК няма да може да продава на монополно високи цени, защото руския нефт ще подбива цените на пазара
10
0
 
5
 
! Отговори
Мзск преди 1 година
Нефт и нафта са различни неща.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ще преглъщаме като гаврошовци след богоизбраните с електрички за електричка ще се чака повече отколкото за москвич по времето на соца.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А България ще купува руски газ, ама през Азербайджан. Също и нефт през Александруполис към Бургас, както се изказа Радев, че щяло да стане. Да питам аз "зелените" в Европата: смятат ли колко ще е допълнителното замърсяване на Земята, за да не се вижда от пръв поглед, че санкциите няма да се спазват.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отбележим. Корея е внасяла само 1/4 от нужната нафта от голташка Русия. Ако трябва да сме точни около 22%. Голташка Русия загива без да си изнася продукцията, всеки може да я замени. Търси какви ли не маршрути да преподава, че иначе край с нея. Икономика наполовина на тази на Португалия, а територия- колкото САЩ и ЕС взети заедно. Какво да се прави- бедняци. Ненужни.
6
5
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
А Тунис е Под Протекцията на Турция, Турски Дрони Пазят Тунис , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Байдъмчоооо в Железарията Продават Въжета - намери си и някое дъррво.........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите само целят да се вдигне цената на петролните продукти от Русия. Беше унизително Руснаците да подбиват световните пазари с ниската си цена. Сега след като мине през 2-3 посредника цената на става нормална
4
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
От войната май някой профитира, докато Европа санкционира себе си. Много загрижени, само ние страдаме.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така стръвно следите руските горива все едно са ваши. Не са. И никога няма да бъдат.
2
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Само Запада Сънува Соммнамбулски Сънища от Шипковият Храст , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маршрути всякакви. Клиентела също. Само вие си фантазирате някакви фантазии и после сте удивени.