Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ

Само Русия стои на пътя на мира в Украйна, заяви президентът
Обновена: 22 сеп 2023 07:34 | 22 сеп 2023 07:33, Александър Попов
310
Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива на продължаването на помощта", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук", заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана "Хоук" с постоянни доставки на "Хоук" и други системи всеки месец през зимата."

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън обаче "не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Зеленски заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците бяха в състояние да превземат за осем месеца“.

Второто военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
1
 
! Отговори
Редник Райън преди 7 месеца
Кървавият сериал "Спасяването на Хънтър Байдън" продължава.
265
1
 
8
 
! Отговори
bye then преди 7 месеца
Този памперс е готов да започне ядрена война само и само да прикрие корупционните скандали на наркоманизираното си свинче. А евроатлантическите наемници си мислят, че умират за демокрацията и свободата, а всъщност дават фира за едни дърт пeдофил.
264
1
 
8
 
! Отговори
Baiden преди 7 месеца
Е толкова стар че вече не знае ни какво говори, ни къде се намира. Така че ще изкара още една годинка (ако Бог реши) на президентското място. А какво ще стане при новия президент може само да се гадае. Икономически нещата не се развиват в полза на Байден. Сега дизела в сащ се покачва неимоверно. А транспорта е на дизел - тоест цените на останалите стоки пак ще отидат нагоре. Така че който и да е президент на сащ, ще има трудности да сипе пари в украинската "черна дупка". Парите там изчезват.
263
2
 
5
 
! Отговори
КАТЯ преди 7 месеца
НА НАС КОЙ ЩЕ ПОМОГНЕ И НИЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА ГРАБЕЖИ УБИЙСВА ПРЕДАТЕЛСВА ТОВА НЕ ЛИ ВОЙНА?
262
11
 
3
 
! Отговори
ВСУ ГАЗИ преди 7 месеца
С подкрепата на НАТО, ша смачкат могучая
261
3
 
7
 
! Отговори
ВОЙНАТА ША преди 7 месеца
Продължи, докато САЩ каже......сега е момента да си изпразнят складовете със старо оръжие и да разработят ново такова....
260
1
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Чочо Джо дали го познава? Или така са му написали в бележката?
259
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
България спрямо стойността СБП е на 5-то място по дадена помощ на Украйна, САЩ са зад нас.
258
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
До ХА ХА ХАИстинския или?
257
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
С едната ръка го потупва, а с другата му маже ските.
256
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен2 преди 7 месеца
Откъде ги вземате тия пари та ги раздавате без да мислите не от вашите лични сметки Спрете тази война не виждате ли инфлацията цените стоките доходите икономиките Спрете войната сега
255
2
 
9
 
! Отговори
ГУСТО ЗА САЩ преди 7 месеца
Дойде войната. Трепят руснаци и трупат дебели пачки от продажба на оръжие
254
11
 
9
 
! Отговори
политолог преди 7 месеца
До Анонимен - в интерес на истината за Русия също. Една година и половина се мъчат руснаците в Украйна и не могат да я превземат.. Това показва колко е пробита цялата им система. Отделно избиха голямо количество свой непослушници явно и грубо, като шефа на Вагнер например. Просто Путин като действия поразително прилича на др. Сталин. Големият печеливщ засега е Китай. В бъдеще ще видим.
253
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войната е загубена в широкия смисъл на думата за САЩ и Украйна.В този регион мир няма и винаги ще следва ескалация на конфликта.
252
0
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 7 месеца
Този Гошо долу много ме кефи.
251
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ракетите с голям обсег идват заедно с Ф16 в края на годината, в момента ВСУ имат достатъчно тактически крилати ракети - Сторм- ки и Скрап с които налагат руснаците!
250
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук долу са ми пилнали 4 минуса, ама не става ясно дали защото Пригожин и Кадиров заминаха или защото великият вожд и конят ще си отидат скоро...
249
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ми е мъчно за русняците, напъват се хората, ама не могат да стъпят на малешката на украинците.
248
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Великите руски герои Пригожин и Кадиров си отидоха, следват путанягата и коня.
247
10
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Те украинците сега се сетили да пишат "русия" с малка буква...Аз го правя от февруари 2022 а те русофилите, синове и дъщери на комунисти - газ пикаят...