Русия опитва да напредва, Украйна разследва има ли екзекуции на ранени в Авдеевка

Вчера Москва се похвали, че има пълен контрол над Авдеевка
Обновена: 19 фев 2024 06:41 | 19 фев 2024 06:40, Александър Попов
157
Русия опитва да напредва, Украйна разследва има ли екзекуции на ранени в Авдеевка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски се опитват да напреднат още в Източна Украйна, предприемайки множество атаки западно от Авдеевка, ден след изтеглянето на силите на Киев от този ключов промишлен град, заяви днес украинският генерал Олександър Тарнавски, командва силите в тази зона, цитиран от Франс прес. сектор.

"В района на Авдеевка украинските военни отблъснаха 14 атаки на окупаторите край Ласточкине", селце на по-малко от 2 км от северните части на Авдеевка в Донецка област, съобщи в "Телеграм" Тарнавски. По на юг, в района на Мариинка, руските сили "се опитаха 23 пъти да пробият отбраната на нашите войски", добави той, съобщавайки за руски настъпления и в южната Запорожка област.

Според ген. Тарнавски силите на Киев са отблъснали 13 руски "опита за атака" близо до селата Роботине и Вербове (Запорожка област) - едно от малкото места, където украинците си бяха върнали позиции при контраофанзивата през 2023 г., която до голяма степен се провали.

"Противникът там понесе значителни загуби в хора и бронирана техника", увери командващият.

Вчера, броени дни преди навършването на две години от началото на инвазията в Украйна, Москва се поздрави за "важна победа", обявявайки, че има "пълен контрол" над Авдеевка.

Руското министерство на отбраната заяви, че е напреднало с 8,6 км при превземането на този в голямата си част превърнат в руини град, който от октомври миналата година беше мишена на интензивни руски атаки въпреки тежките загуби.

Изправена пред увеличаващ се недостиг на войници и въоръжение, украинската армия обяви изтеглянето си от Авдеевка в нощта срещу събота.

Това беше правилно решение, което имаше за цел да спаси живота на колкото може повече хора, заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Падането на града, в който са останали едва към 900 жители от около 34 000 преди войната, е с голямо символично значение и за двете страни. През юли 2014 г. Авдеевка за кратко попадна в ръцете на ръководените от Москва сепаратисти, след което се върна под украински контрол. Тя се намира само на десетина километра от град Донецк - сепаратистката "столица", която от десет години се изплъзва от контрола на Киев, отбелязва АФП.

Украйна разследва има ли екзекуции на ранени украински войници в Авдеевка

Украинските власти съобщиха, че са започнали разследване на информации за убийство на шест невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс.

Прокуратурата на Донецка област обяви, че информацията за предполагаемите екзекуции е била споделена в Телеграм, но не посочи източника.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови, цитиран от обществената телевизия „Суспилне“, заяви, че все още не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за убийства на украински войници. Той допълни обаче, че това не би бил първият случай, при който Русия извършва военни престъпления.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе.

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, вероятно заснето с дрон, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. Агенцията уточнява, че засега не може да удостовери автентичността на видеото и на останалите елементи от сведенията на украинската прокуратура и армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен126 Славите Русия, А България кога?
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо някой си мисли, че на Запада му дреме за Украйна. Тя е чисто и просто един инструмент, с който така наречената западна коалиция си сверява часовника и вижда дали изобщо може да води някаква форма на война с Русия. Западът е в упадък и това не е някаква новина за всички, които следят международните събития. Въпросът е, че явно светът върви към ново разделение по оси на влияние.
129
1
 
7
 
! Отговори
Кинжал преди 2 месеца
Русия не се опитва а напредва в украйна ***.
128
1
 
3
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
Сега дорде се усетим като през втората световба война пак проевропейска България както винаги ще гризни дървото! Евролизачите ще ме наплюят мошно, но факта си е факт!Разберете едно важно нещо: САЩ и ЕВРОПА СА МНОГО СИЛНИ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКАНИ, НО СА НИЩО ЗАЩОТО НЯМАТ ЕДИНСТВО! Тяхното единство е про форма и само задълбочава ада в Украйн!Да, ама не!
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 125 Не на три а на ПЕТ ДО ОСЕМ ЕТАЖА според съответната сграда, превърната в бункер!
126
1
 
7
 
! Отговори
Господи Клане преди 2 месеца
Абе някяк си гротескно беше банкетчето в Мюнхен където добре облечени, гримирани жени и елитни зап мъже се чукаха с чаши бино, махаха ръце за поздрав, а мамси джейс, по същото време зле облечени укр войници, изоставили убитите и ранените си колеги напускат Авдеевка,докато на найвисоката зграда в града с викове Победа руснаците забиват руското знаме. В Мюнхен се чукаха.Чашите звъняха.Шнапса смени виното. ЕУ-Очите светнаха.Те пиеха за Победата руска в Авдеевка. Годподи, спаси деца си украински.
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
храбри хора са руснаците .. четете историята ...никой не ги е победил и никой нама да ги победи
124
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
слава Русия
123
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама падна най-укрепения район в света ли!? Никой не ви го пише. Вкарвали са вагони и камиони на 3 етажа под земята. Да не ви разказват сладко, как било некво си селце. 9 години са правили бетонни и инженерни съоръжения със западните консултанти. И "***" както им казвате ги изораха супер грамотно. Артилерия, дронове, снайпери, ПТРК, и най-вече подготвени щурмоваци.
122
1
 
15
 
! Отговори
Ela преди 2 месеца
Руската телевизия даваше как укранците са изоставили труповете на техните воници в Авдеевка.
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мен вече е ясно - следващия разгром за запада явно ще е при Работино щом почнаха да се обесняват колко големи загуби са дали руснаците.
120
1
 
16
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ПРОПАГАНДА! преди 2 месеца
Целта на фалшивите новини за разстреляни предали се украйнски войници е да се уплашат тези украйнски войници които мислят в бъдеще да се предадът и така да спасят живота си!
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ех, Къде е, та къде е? Ами много ясно - в анууса на Сорос, за спа процезури и с цел да набере повече кал и тор за следващите си постове.
118
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинци, не слушайте Зеленски, той си пази собствената кожа и воюва за себе си, а вие бягайте извън Украйна докато свършат военните действия или се предавайте на руснаците, за да се спасите, трябва да живеете, някой трябва да прави и деца!
117
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинци, не слушайте Зеленски, той си пази собствената кожа, а бягайте извън Украйна или се предавайте на руснаците, за да се спасите, трябва да живеете, някой трябва да прави и деца!
116
20
 
4
 
! Отговори
,,,, преди 2 месеца
Много се радвам , че не съм роден в Русия.
115
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста време, преди руските войски да започнат военна операция, нацистките бандити на Зеленски, хвърляха бял фосфор по мирното, цивилно население в Украйна, който е забранен за ползване, кога ще осъдите виновниците от Киевската хунта и Зеленски? Това са жестоки престъпления без давност!
114
25
 
1
 
! Отговори
До Величко преди 2 месеца
Уважаеми другарю , с тези темпове на настъпление, ще чакате до 2169 година за да стигне дядя Вова до Лвов, ама кой ли ще е жив тогава, че да го види
113
1
 
19
 
! Отговори
Величко преди 2 месеца
Давай дедя Вова ! Чакам да падне и Лвов !
112
24
 
2
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 месеца
Чертата след Авдеевка - 16 000 руснака груз 200 , 35 000 груз 300 , над 500 бронирани подвижни средства .Съотношението на загубите между двете воюващи страни е 1:13 в полза на братята украинци . Това за 4 месеца.