Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи

NYT: Украйна няма мощна отбранителна линия
Обновена: 2 мар 2024 18:05 | 2 мар 2024 17:53, Александър Попов
176
Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи извън Авдиевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдиевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдиевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго. Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват извън Авдиевка. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 6 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, малък, но изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви. „Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдиевка. Районът е атакуван от 2014 г. и Украйна едва го контролира, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди две години. Но украинската отбрана извън Авдиевка показват елементарни изкопни работи, често със свързваща окоп за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на окупаторите. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. "Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция - защото това е много скъп вариант? Никой", каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под окупация.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдиевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения." Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдиевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. "Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване", каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдиевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира безмилостно, включително с контролирани авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Айде Путин "Много интересно - никой не бяга в Россиа. Защо?" - В момента никой не бяга към Русия, защото стандартът на живот там е зле. Мислиш ли, че щом сега в Чикаго примерно е добър, значи за вечни времена ще бъде така? Защо преди 30 години никой не се интересуваше от Китай? Защото Китай беше една земеделска страна. Защо сега всеки говори за Китай? Защото нещата се промениха. Същото е с потоците от емигранти. Ако Запада продължава в същия дух, скоро тези хора ще се пренасочат.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ДА БЕ ! АМА НЕ !!! - Добре, значи за теб е важно да има свалени руски самолети и потопени руски кораби, а това, че половин Украйна е окупирана от Русия са подробности. ОК, разбрах идеята ти. Важното е в един мач да печелим корнерите, а дали губим с 6:0 е все тая хахаха
124
4
 
1
 
! Отговори
ДА БЕ ! АМА НЕ !!! преди 2 месеца
ЗА 2 СЕДМИЦИ УКРАИНЦИТЕ СВАЛИХА 15 РУСКИ САМОЛЕТА !!! ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА НЯМА ДА ИМАТ НИТО ХВЪРЧАЛКИ, НИТО ЧЕРНОМОРСКИ КОРИТА !!!
123
0
 
2
 
! Отговори
Тожй е преди 2 месеца
До Айде Путин Ти явно си много ***? В Русия има повече емигранти, даже и от юрогейския! Туй, че юрогейовете не им се ходи там, е щото няма гейпаради!
122
9
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Ще напредват, докато имат хора и оръжие. После, като дойдат немците, ще назадват.
121
1
 
10
 
! Отговори
Руя преди 2 месеца
Давайте братушки напред и господ с вас.Като не искаш мира на ти секира.
120
1
 
11
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
такова половинчато признание за успеха на руснаците е все пак някакъв напредък за русофобската редакция на днес. руснаците ще напредват докато не осъществят целите на сво.
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
118
5
 
10
 
! Отговори
До 123 преди 2 месеца
Абе па ля чо,кой говори за победа над Русия,хората се бият за да си върнат заграбените територии,къде си прочел да са преминали границата с Русия
117
2
 
24
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
"Украйна няма мощна отбранителна линия" - тия наистина ли са си повярвали че могат да победят Русия и не са се подготвили да ядат бой?
116
1
 
17
 
! Отговори
Малки, малки преди 2 месеца
колко да са малки? В 'малките' успехи да не включите и Берлин утре? :):):)
115
3
 
27
 
! Отговори
Кажете истината !!! преди 2 месеца
Имайки предвид масираната пропагандата и дезинформация която върви, самото наличие на такива статии означава че положението на украинската армия никак не е розово и заглавието трябва да се чете :"Руските войски продължават да правят ГОЛЕМИ, И бързи успехи."
114
3
 
29
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 месеца
Математика за напреднали! Аджеба колко перални, хладилници, бойлери и печки са тафали рашките, та да имат толкоз ракетки и дронченца с които да бият по врагот?;))) много чипове мноо нещу хаха. В общи линии руските генерали са в пъти по добри от натовските книжно канцеларни плъхове. Точка.
113
34
 
5
 
! Отговори
Айде Путин преди 2 месеца
Много интересно - никой не бяга в Россиа. Защо? 100 хил българи само в Чикаго в този лош запад (общо близо 2 милиона). А всички искат да стане навсякъде като Россиа. Това няква масова шозофрения ли е? Искате германска кола но руско управление - е няма как да стане. Пробвахме. Резултата - москвичи и трабанти. Ама искате майбахове - с източно управление не става.
112
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
напредваите братя за 9 септември да сте в българия
111
3
 
26
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Демек укрите са довиждане
110
0
 
32
 
! Отговори
Това преди 2 месеца
Това верно било така, не очаквах. Може да се провери с едно бързо тръсене в гугъл на английски. Данните излизат най-отгоре като обобщение. 10 хиляди цивилни жертви за две години в Украйна. И 30 хиляди в Палестина от октомври, за 5 месеца.Това говори много за целите и начина на водене на война, за който не е заслепен от едната или другата пропаганда, може да си направи някои изводи.
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста перални са откраднали...
108
4
 
27
 
! Отговори
Червена Армия преди 2 месеца
Напред и само напред докато не се види море или океан :)))
107
2
 
34
 
! Отговори
Е? преди 2 месеца
Общо взето ,има затишие на фронта днес. Важното е че тъпата Авдеевка падна!Оттам фашагите обстрелваха мирните жители на Донецк 10 години!