Апелативен съд анулира първата гей сватба във Франция

„Ще продължим да търсим правосъдие“, категорични са Стефан и Бертран.
20 апр 2005 10:26,
Апелативен съд анулира първата гей сватба във Франция
Стефан и Бертран Снимка: TF1

Aпелативният съд в Бордо потвърди анулирането на първа инстанция на първата гей сватба в страната, съобщи късно снощи френската телевизия TF1. Хомосексуалната двойка обаче ще продължи да се бори за запазване на брака си.

На 27 юли миналата година бракосъчетанието между Стефан Шапен и Бертран Шарпантие, сключено 22 дни по-рано, бе обявено за противоречащо на френското гражданско право.

Настоящето постановление е в духа на предишното, като от съда коментират случая така: „Никъде в член 143 от Гражданския кодекс не е изрично казано, че бракът е запазен само за хетеросексуални двойки, но и всеки специалист по история на правото ще ви каже, че законодателите не са имали предвид друг случай освен връзката между мъж и жена“.

Според тримата адвокати на двамата влюбени решението за анулиране на сватбата е крайно дискриминативно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.

Ще продължим да търсим правосъдие“, категорични са Стефан и Бертран. „Манталитетът във Франция вече е променен, сега трябва да се променят и законовите текстове“, добавят те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание