ЕС поиска обяснение от САЩ за тайни затвори на ЦРУ в Източна Европа

На 2 ноември вестник Вашингтон поуст пръв публикува данни, че ЦРУ е използвала лагери в Източна Европа от времето на Съветския съюз, където е държала и разпитвала заподозрени за тероризъм
23 ное 2005 09:00,
ЕС поиска обяснение от САЩ за тайни затвори на ЦРУ в Източна Европа
Снимка: Corbis

Европейският съюз /ЕС/ официално ще поиска от САЩ да даде повече подробности за разпространената напоследък информация за тайни затвори на ЦРУ в Източна Европа, съобщи ВВС.

САЩ отказаха да потвърдят или отрекат категорично информацията, която се появи в страната по-рано този месец. Следовател от ЕС в момента разследва сателитни снимки на Румъния и Полша, за които се предполага, че са страните с тайни затвори.

Испания, Швеция и Исландия пък се опитват да установят дали слуховете, че самолети на ЦРУ с терористи на борда са кацали на тяхна територия, са истина. Швейцарският сенатор Дик Марти ще разследва "съмнителните маршрути на самолетите в региона".

"Това обаче не е кръстоносен поход срещу Америка", заяви той.

"Смятам, че всички европейци са съгласни с американците, че трябва да се борим срещу тероризма, но тази борба трябва да се води със законни мерки", добави Марти пред АП.
 
Британското външно министерство потвърди, че ще отправи официална молба към САЩ да изясни информацията за тайните затвори, които се твърди, че са създадени след атентатите от 11 септември.   

На 2 ноември вестник Вашингтон поуст пръв публикува данни, че ЦРУ е използвала лагери в Източна Европа от времето на Съветския съюз, където е държала и разпитвала заподозрени за тероризъм.

Изданието не уточни имената на държавите, но ден по-късно организацията Human Rights Watch обяви, че притежава доказателства, че ЦРУ е транспортирала в Полша и Румъния заподозрените, които са били арестувани в Афганистан. И двете европейски държави обаче отрекоха категорично информацията.
 
Миналата седмица шведското правителство започна разследване, за да установи дали самолети на ЦРУ с такива затворници са кацали на някои от летищата в страната. Испания води подобни разследвания относно тайни полети от Майорка, докато Исландия обяви, че е поискала от САЩ обяснение и все още очаква задоволителен отговор.

На 3 ноември българското външно министерство официално заяви, че в България не е имало и няма каквито и да е чужди бази, в това число и бази на ЦРУ.


Спонсорирано съдържание