Принц Чарлз иска да се казва Джордж

Принцът не желае да бъде крал Чарлз III, a Джордж VII
26 дек 2005 12:28,
Принц Чарлз иска да се казва Джордж
Чарлз не иска да го свързват с кървавата част от британската история; снимка: Corbis
Принц Чарлз не иска да стане крал под отреденото му име Чарлз III. Когато официално наследи кралския престол от майка си Елизабет II, той желае да бъде известен като Джордж VII, съобщи The Times.
 
Наследникът на британската корона, чието пълно име е Чарлз Филип Артър Джордж, не желае да се нарича Чарлз, защото това название се свързва с някои кървави епизоди от английската история.  
 
Чарлз I е бил обезглавен през 1649 г. след гражданска война, провокирана от Оливър Кромуел, който се опитал да въведе републиканско управление в страната. Синът на екзекутираният владетел - Чарлз II, прекарал 18 години в изгнание преди да се върне в Англия през 1660 г., като едно от нещата, с които се прочул, била склонността му към пищни забавления и многото му любовници.

Според британския ежедневник принц Чарлз е обсъдил въпроса за смяната на името си с “доверени приятели”, един от които го е посъветвал да се нарече именно Джордж.  
 
Джордж VI, умрял през 1952 г. и баща на настоящата кралица, се възкачил на престола, след като дотогавашният крал Едуард VIII абдикирал, за да сключи брак с разведена американка през 1936 г.  
 
Подобна смяна на имената няма да бъде първата в британската история. Кралица Виктория, която е била на власт през XIX век, е с кръщелно име Александрина Виктория, докато Едуард VIII е бил известен като принц Дейвид преди да поеме короната.

Спонсорирано съдържание