Без краен срок за изтегляне на турските войски от Ирак

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс се срещна с турския си колега Вежди Гьонюл
15
Без краен срок за изтегляне на турските войски от Ирак
Турски командос в Ирак. Снимка: DPA

Турция не е пожела да се ангажира с краен срок за изтеглянето на своите войски от Северен Ирак. Това стана ясно след разговорите на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс с неговия турски колега Вежди Гьонюл в четвъртък.

Гейтс е повторил още веднъж искането на официален Вашингтон, турската военна операция да бъде възможно най-кратка, а целите й да са добре прецизирани.

Според Гейтс „трябва да е ясно, че само с военни действия не може да бъде елиминирана терористичната заплаха“. Той е допълнил, че Анкара трябва да предприеме конкретни политически и икономически мерки, за да изолира партизаните от ПКК, както и да се погрижи за голямото кюрдско малцинство, живеещо в границите на Турция.

Турският министър на отбраната Вежди Гьонюл е подчертал още веднъж, че турските войници ще се оттеглят от Ирак, след като завършат своята мисия срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия.

„Турските войници навлязоха в иракска територия за да нападнат цели и бази на ПКК....Ние нямаме лоши намерения срещу цивилните граждани и не възнамеряваме да окупираме каквото и да било“ е заявил още Гьонюл.

Обвиненията на Анкара са, че кюрдските партизани организират нападения срещу военни и граждански обекти в Турция от своите планински бази в Северен Ирак.

През последните години Анкара многократно се опитваше да накара иракското правителството да се справи с милициите на ПКК, но Багдад си има по-належащи проблеми за решаване в сферата на сигурността. Освен това централното иракско правителство няма голямо влияние в доминирания от кюрдите Северен Ирак.
 


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
xebat преди 12 години
her biji kurd u kurdistan serkeftin ya kurda e pkk+kurd=kurdistan
13
0
 
0
 
! Отговори
Od Makedonec do тата преди 12 години
ви,не ни...Вие когато не стане пари во джеба искахте од турците и гърците.Лажа ли?След 1991 годи..Нели помниш...Тогава твойта дъштеря и жена бяха може би ***..Незнам..Но след робството много добре приятелството имаме сега...Ти во кой век живееш?Пичко матре..Ке се йебем на майкати стига..И за кюрдите.Ти с какъв паспорт дойде към Болгария.Со турка паспорта..Нали.Ти каде научил си болгарски.Тука..Се върней на Курдистан тогава.Ама нема.Виж како ке се ти кажувам..Ти живееш во Турция.Ядене ядеш во Турция.Вода пиеш во Турция.Ама я вршиш нуждата на чинията сега.И за тебе псувам.Ке се йебат на баба и *** Турците...Пичко матре... .
12
0
 
0
 
! Отговори
татаробугарин преди 12 години
Ей маке я си пиши във вашите си селски сайтове що дириш дириш тука.*** кога сте били заедно с турция бе като са ви ебали по време на робството ли.Изглежда от многото на твойте дедовци е взело да им харесва и ти се е предало и на теб а *** сополиво.
11
0
 
0
 
! Отговори
кюрд преди 12 години
А бе ибете си майката макета и турски *** да живее кюрдистан.
10
0
 
0
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
Makedonija i Turcija vinagi zaedni sa...Nemame neprijatelstvo...Vjarvam,ke Turcite shte vzemat na vojnata.Kurdite bokluci sa.I amerikanskata sluga sa.I nemat istorijata.No turcite od sredna azija do sredna evropa..Na sekoe mestoto sa turcite.Kurdite samo vo irak,surija,iran i vo Turcija.Vnimavajte.Mnogo izbarzat...Turcija za Turcite.Makedonija za Makedoncite...Site sme zaedno..Mnogo Pozdravi od Kirchovo..
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
makedonya tr niye sme bratya vinagi napred,viye bg nyamate o4i kolko ste 7 8 milyona moya grad e 12 selyani
8
0
 
0
 
! Отговори
bozkurt преди 12 години
EC i da iska i da ne iska ne e problem za nas nie sme TR kakvoto iskame tava pravim a vie?
7
0
 
0
 
! Отговори
pisalka преди 12 години
Албанците и кюрдите са чернароботниците на турската империя.
Което не са искали да свършат турците са го "възлагали" на тях.
Доста арменски села са изклани от кюрдските си добри съседи.
Може би това им е наказанието ?
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Явно не следиш чуждата преса,ЕС ги подкрепя!
5
0
 
0
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
Haaaaa sktirrr...Ti si glupak.***.I jas sum makedoncite turci...Kako kazuvassh?Fesove mesove nema veche.Vo koj vek ziveem?Neznaesh.No ti ushte ziveesh vo 17 ili 18.vek...Treba da mislish malo.Izvinjavaj za da kazuvav...Ama treba da vnimavash malo.Neli taka?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Глупости никой освен половинчато съгласие на сащ не подкрепя тая операция тя и без това нищо няма да постигне освен малка разходка из планините за фесовете да се правят на герои.
3
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 12 години
Blagodarete se 4e turskata voyska gi iz4istva ina4e 6ye doydat i u vas i neznam kak 6te se zaştitite kato nyamate sobstvenna yoyska.Privet ot İstanbul.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Дааа
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Доколкото разбрах и ЕС подкрепя Турция за операцията!