Хилъри 3 – Обама 1

Борбата за президентската номинация на демократите все още не е решена
5 мар 2008 10:28,
14
Хилъри 3 – Обама 1
Бил все още има шанс да стане "пръв джентълмен" на САЩ. Снимка: DPA

В надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ бившата първа дама Хилъри Клинтън спря победния ход на своя вътрешнопартиен опонент сенатор Барак Обама.

Сенаторката от Ню Йорк победи в индустриалния щат Охайо, където успя да спечели 56 % от гласовете, докато Обама има подкрепата на само 42 % от гласоподавателите.

Още преди вота всички експерти и дори самата Хилъри признаха, че победата в Охайо ще е от изключително значение, ако сенаторката иска да навакса своето изоставане от Барак Обама.

Бившият президент Бил Клинтън също заяви, че неговата съпруга непременно трябва да победи в Охайо и Тексас, ако иска да остане в надпреварата за Белия дом.

Това обяснява и емоционалните реакции в клинтъновия лагер веднага след оповестяването на официалните резултати във вторник вечерта.

Пред хиляди свои привърженици в Охайо триумфиращата и усмихната Хилъри Клинтън заяви: „Натам, накъдето тръгне Охайо – натам върви и цялата нация“ и се закани, че „историческата борба“ за демократическата номинация едва сега започва.

Чернокожият сенатор от Илинойс Барак Обама, който продължава да е с най-много делегати за номинационния конгрес на демократите през лятото, реагира съвсем спокойно и уверено заяви пред телевизионните камери - „ние ще вземем номинацията, защото дори при това развитие разликата в делегатските гласове си остава почти същата, както и преди“.

В другия голям щат – Тексас, след преброяването на 76 % от гласовете, Хилъри води с 50 % от гласовете срещу 48 % за Обама.

След изборите в южния щат обаче ще има и вътрешнопартийни събрания - т.нар. „caucus“, при които Обама засега има повече привърженици.

Изборите в Роуд Айлънд спечели отново Клинтън с 58 %, докато в другия малък щат Върмонт се наложи Барак Обама с 60 % от от гласовете.

След като Обама спечели изборите в 11 поредни щата, сега надпреварата при демократите отново става напрегната и изходът - несигурен, коментираха американските изборни анализатори.

Водещи политици от Демократическата партия дори изразиха своята загриженост, че продължаването на дуела между Клинтън и Обама може да се превърне в сериозна заплаха за целостта на партията.

Докато при демократите ври и кипи, при републиканците вече всичко е ясно. Консервативният сенатор Джон Маккейн ще е кандидатът на републиканците за президентските избори на САЩ, насрочени за 4-ти ноември т.г.

71-годишният ветеран от Виетнам спечели изборите във Върмонт, Охайо, Тексас и Роуд Айлънд с голяма преднина пред своя конкурент Майк Хакъби, който веднага след това се отказа от по-нататъшната надпревара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
dori преди 16 години
Ако Маккейн се изправи срещу Хилъри, президент ще е Маккейн! Докато е срещу Обама, не се знае! Така че демократите да се замислят! Хилъри е бита карта!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 16 години
Бедни ми Бил и с по-хубави си бил,не помниш ли милата и млада Моника...
11
0
 
1
 
! Отговори
Джаки Кенеди преди 16 години
Въпрос на време е Щатите да имат чернокож президент. Белите там вече са малцинство. Все пак ми се струва прекалено да е и черен, и мюсюлманин. И не ми е ясно защо на нас може да се казва бели, а тях не черни, ами чернокожи :) Голяма куртоазия.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Дреме ми кой ще спечели! каквото има да става ще стане ако ще и *** да сожат за президент.
9
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 16 години
Обама и Хилъри - дребни тирани от епохата на Медведев
8
0
 
1
 
! Отговори
Barak преди 16 години
То е ясно,че Хилари ще спечели-за жалост.Но крайният победител ще е Маккейн.Защото САЩ се нуждаят от нова война ,която е спасителния механизъм от предстоящата рецесия която връхлита САЩ.МакКейн ще огвори още поне две войни.Едната ще е в близкия изток а другата най-вероятно ще е срещу Венецуела.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
an да не ти го мушна? дано малОУмната Хилара на спечели нищо повече, отвратителна фалшива жаба е
6
0
 
1
 
! Отговори
an преди 16 години
dano pone tq spe4eli the primaries...pak posle 6e vidim.pisna mi ot toq Barack Hussein Obama...basi i kandidata 4estno.what the ***?
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Дано Хилари стане президент, тея републиканци само войни правят!
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ами то се знаеше че тази *** ще спечели.Чернокож никога.само правят на думи голяма демокрация
3
0
 
1
 
! Отговори
Деймос преди 16 години
Джон Маккейн ще да е президент.Страшно,но така ще е...Още войни ще има!
2
0
 
1
 
! Отговори
Fobos преди 16 години
Много ти се иска пореденият *** да застане на чело на САЩ! Републиканците са доказано калпави в политиката си!
1
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 16 години
Нашият бъдещ президент е Джон Маккейн. Стига с тия демократи, социалисти, комунисти и всякаква друга ***.