„Женските тайни” на Уорън Бъфет

Или как най-богатият човек на планетата инвестира, следвайки по-консервативен и интуитивен подход
21 май 2008 18:02,
„Женските тайни” на Уорън Бъфет
Снимка: slate.com

Често, когато някой произнесе фразата „по женски” или „като жена” по отношение на някого, особено мъж, то на ум ни идва негативна окраска за тази характеристика.

Изказващият се като че желае да подчертае някаква неуравновесеност и дори лекомисленост на този, когото характеризира. По този начин започва анализ на руското издание „К2Кapital”, посветен на Уорън Бъфет.

Но, ако някой каже на Бъфет, най-богатият човек на планетата, че инвестира „като жена”, то по всяка вероятност той ще се усмихне. Бъфет по непостижим начин чувства пазара, влагайки средствата си тогава, когато е най-рационално и получава значителни доходи. Докато другите изразходват огромни средства за брокери и анализатори, за да предвидят движенията на пазара, но често без успех.

Тайната на Бъфет, често наричан „оракулът от Омаха”, е проста. Той изчаква времето, когато цената на дадени акции спадне до границата, която му се вижда изгодна, а след това задържа купените акции толкова дълго, колкото му е необходимо, за да извлече печалба.

Впрочем Бъфет рядко се разделя със свои инвестиции, доколкото води скромен начин на живот и не се нуждае от огромни средства, които да прахосва. Именно този стил на инвестиране на Бъфет се определя като „женски”.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание