Почина “Кралят на чипсовете и чиповете”

На 99-годишна възраст почина американският милиардер Джон Симплот
26 май 2008 14:04,
2
Почина “Кралят на чипсовете и чиповете”
Джон Симплот. Снимка: forbes.com

На 99-годишна възраст почина американският милиардер Джон Симплот, основател на земеделската компания Simplot и първият голям инвеститор в производителя на компютърни чипове Micron Technology, предаде Ройтерс.

Симплот стана известен в цял свят като “Кралят на чипсовете и чиповете”.

През 2007 г. на 98-годишна възраст той-беше най-старият участник в класацията на “Форбс” на 400-те най-богати хора в САЩ.

Първия си бизнес успех Симплот постига на 14 години, когато основава земеделската компания Simplot в щата Айдахо. Тя се занимава с производството на фураж, торове и отглеждане на зеленчуци.

Няколко години по-късно Simplot сключва договор с американската армия за доставки на специално отгледани лук и картофи, подходящи за приготвяне на храна в походни условия.

През 1960 г. в Simplot е изобретена технологията за производство на замразени картофи и приготвянето от тях на картофи фри.

В края на 60-те години компанията е най-големият доставчик на картофи фри за веригата от ресторанти McDonald's, предаде АП.

През 1980 г. Симплот инвестира един милиард долара в току-що започналия да се заражда производител на компютърни чипове Micron Technology. В замяна той получава 40-процентов дял от компанията.

Няколко години след това той инвестира още 20 милиона долара в строителството на първия завод.

Днес Micron Technology е известен като производител на чипове на паметта. Компанията е сред 20-те най-големи в света доставчици на полупроводникова продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
fen преди 15 години
какво да го коментираш, един от най-великите предприемачи на 20-ти век! Мир на праха му