Барак Обама е новият президент на САЩ

Маккейн призна поражението си и поздрави победителя
5 ное 2008 04:33,
276
Барак Обама е новият президент на САЩ
"Поздравления, тръгвате в едно от най-великите приключения в живота" - така Джордж Буш поздрави новия президент. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изборът

Как реагира светът

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 156 от опонента му - републиканеца Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си и поздрави съперника си демократ с победата: "За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон, Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Световните информационни агенции обърнаха внимание на победата на демократа Барак Обама в Охайо.

Това е ключов щат - всеки кандидат-републиканец, избран за президент, е печелил гласовете в него.

Джон Маккейн води в щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния,  Уайоминг и Южна Каролина.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия на САЩ.
 
Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния.

Освен президент, американците гласуват и за една трета от състава на Сената, както и за Камарата на представителите. Според проучванията демократите и тук ще затвърдят позициите си.

Новият президент на САЩ ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

Анализаторът на BBC Джъстин Уеб пък коментира, че резултатът от изборите ще има дълбок ефект върху страната.

„На всички нива Америка ще бъде променена от този резултат... никога вече няма да е същата“, заяви Уеб.

Всичко за изборите в САЩ

 Изборът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
banana преди 15 години
planetata na maimynite .novo na4alo za maimynskata strana.himna da se smeni s nekoe par4 na dogi dog.vsi4ki beli da si slagat 4erna pydra.i mnogo banani za naroda.
274
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това, което ти изразяваш като мнение,е че едва ли не някакви тайни общества- масони или марсианци няма значение какви са, седят по цял ден и цяла нощ и мъдрят как да прецакат света, и как всички хора са част от някакъв дяволски план, който има за цел да задоволява интересите само на масоните. Това са пълни глупости. Няма защо да се драматизират нещата по този начин. Естествено, че големи фирми финансират предизборни кампании и подкрепят един или друг кандидат, естествено,че има лобита и големи финансови интереси. Но това не идва от тайни срещи, вечеринки и подобни.Нашата политика е непрозрачна, защото всичко в България се прави по български, защото наистина има сливане на политически с икономически интереси, но това ни най-малко не означава, че е норма в други по-развити страни от нас, и че поведението на политиците ни е оправдано. Финансовата криза също не е част от някакъв дяволски масонски план. Няма сила която да определя какво ще се случва на световните пазари, чрез предварително подготвен план. Във всяка икономика има цикличност и колкото по освободена и нерегулирана е една икономика толкова повече условия се създават за едни да правят много много пари а други, в случая останалите хора, да плащат за това. Както знаеш понятието "безплатен обяд" не съществува. За съжаление тези, които се смеят сега са именно големите финансови институции. Но пак ти казвам не мисля, че някои седи и мъдри пъклен план. Просто и ясно пазарната икономика стимулира алчността и всичко, което се случва е с една цел -повече и повече печалба. През последните години много хора в България и по света се възползваха от лесния достъп до кредити и това ли е част от таен заговор:) Вкарването на пари от държавните резерви се направи само поради една причина - така или иначе кризата е факт, банковия сектор е един от най-важните за една икономика, без кредити няма как да върви една икономика и поради тази причина за да се спре задълбочаването на кризата, което може да доведе до още по-тежки последици за много повече хора, редица страни се бръкнаха, или по-точно ни бръкнаха в джоба и то с двете ръце, но не мисля, че масони или марсианци са планували всичко това.Аз до сега не, чух Обама да казва, че ще оправи всичко, наапротив, точно обратното, и това беше ясно от речта му като победител в изборите. И накрая, ще ме извиниш за повърхностното мислене, но не съм влязъл тук да се задълбочавам по теми, които може да си говорим с месеци:) Айде чао и успех в начинанията.
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
"От съшото мислене за конспирации и марсианци страдат много хора в станата ни и това произлиза от факта, че няма прозрачност, или по-точно не е удобно на много хора в политиката да бъдат открити и ясни. Ти например колко пъти тази седмица видя премиерът ни да излезне да говори и да обеснява каква работа е свършил и каква цел е постигнал за страната и хората и на къде иска да върви страната ни за в бъдеще." - Много добре казано от твоя страна. Оказва се, че и на теб ти е ясно, че политиците говорят много само на предизборни кампании и обещанията не се изпълняват съответно. А милиардите, с които финансират кампаниите, според теб откъде са? И на кого служат след като вземат властта? Със сигурност не на обществото.А що се отнася до моя живот, ти не бери грижа, защото отдавна съм спряла да се превъзнасям отсно избора на един или друг политик, а си гледам личния интерес според моите възгледи и се чувствам много добре, а и положението, в което се намирам ми дава възможност да действам напред, без да чакам някой политик да вземе властта, за да управи положението ми.Сведения относно световната политика не черпя само от бг. медии, а и от чужди телевизии, документални филми, интернет и филми създадени по действителни случаи и т.н.А що се отнася до твоя коментар за прозрачността в политиката, ти ми кажи, защо я няма. Сигурно си мислиш, защото просто така са решили политиците и не са обвъзани с олигарсите. Кажи ми да видя дали знаеш, кои членуват в така наречените масонски ложи?Тази прословута изфабрикувана световна финансова криза, как се формира за толкова кратко време и рицарят на бял кон - Обама се появи и обяви "Аз ще управя всичко........... Ама няма да ми стигне един мандат". Защо е необходимо да вкарват пари в частните финасови институции от държавните резерви на страните. В крайна сметка това са пари на данъкоплатците, а те отиват в нечии ръце. Всеки случай ти, аз и всеки човек няма да стане акционер в някоя банка по този начин, нали? Опитват се да прявят "национализация" и след n-брой години ще ги продадат на някои "големи" финансови играчи. А ние с теб ще си викаме, еми то така се случи.Нищо случайно няма в този живот и в света! Време е да го разбереш, опитах се да ти го обясня по-просто, дано си ме разбрал/а. Айде, чао! И се замисли по-дълбоко в нещата, много си повърхностен/а.
272
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Благодаря, че ми напомни, че имало световни конспирации, проблемът тук е, че много хора, а явно ти си един от тях, отделят голямо значение и приемат единствено за обяснение на факти като изборът на Обама чрез конспирации, масони, марсианци и подобни:) От съшото мислене за конспирации и марсианци страдат много хора в станата ни и това произлиза от факта, че няма прозрачност, или по-точно не е удобно на много хора в политиката да бъдат открити и ясни. Ти например колко пъти тази седмица видя премиерът ни да излезне да говори и да обеснява каква работа е свършил и каква цел е постигнал за страната и хората и на къде иска да върви страната ни за в бъдеще.Ако не си ограничен от ползването на един език само препоръчително е да следиш световните събития не само, чрез българските медии, т.е. погледни на света и от друга гледна точка. Предложението ти за кандидатиране мога да приема само като комплимент, тъй като не си първия човек, който ми го казва в най-добрия смисъл. И като заключение, ти пожелавам най-големите да постигнеш най-големи успехи в делата и начинанията си, ако имаш такива:)
271
0
 
0
 
! Отговори
Choice преди 15 години
Хей, плюещите сенатор Обама, късно е! Гражданите на демократичните американски щати се надигнаха и направиха своя избор! блабла дръндрън от ваша страна, но отровата ви слаба:) Изборът е направен!
270
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"и затворите са пълни с *** и араби"Ами може би защото са престъпници?
269
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
267, аз пък цитирам САЩ като най-грабителската държава в света, която граби с неоколониализъм, войни и борсови машинации природните богатства на другите народи. освен това постоянно подклажда вътрешни борби и междуособици в другите държави с лъжи за човешки права и демокрация. когато обаче трябва да се спазват тези права в САЩ, това не важи и затворите са пълни с *** и араби
268
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
uspeh na obama dano dana otvori voyna na sveta.
267
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 15 години
KOMUSTI4ESKITE PODLOGI I 4ERVENITE HLEBARKI ZA IZNERVENI ZA6TOTO OBAMA TZITIRA BULGARIA KATO NAI-KORUMPIRANATA DURJAVA V SVETA -IDVA VI KRAIAT MRUSNI PRODAJNO PLEME VREME E DA SI POSTROITE PO EDNA DA4A V SIBIR XAXAXAXAXA
266
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Усеща се някаква неприкрита завист у някои,които все още се надяват,че Русия е някаква месия за България - завист от това,че светът приема толкова възторжено новият президент наАмерика.Може би тайно са се надявали,че и медведчето би трябвало даполучи поне част от адмирациите,които получава в моментаОбама,но не би.Повечето от съвременният свят много добре разбира,кое е долнопробна пропаганда ,коя е истинскатадемокрация и кое е диктатура и кой истински е загрижен за съдбата на човешката цивилизация.Трябва да се подчертае,че този възторг е спонтанен,не е наложенот партийни централи,или работнически колективи.На фона на всичко това,как реагира руското момченце,нелигитимнопрезидентче - с неприкрита злоба обясни какви нови ядрени и антирадарни остановки ще разположи в района на Калининград и как трябва да си удължи мандата от 4 на 6 години.Това е разликатагоспода,че Медведев може да си направи мандатът и пожизнен,аможе и да си избере едно негово момченце след 4 или 6 години,докато при Обама това няма как да стане,защото живее в най-развитата световна демокрация,където всеки може да стане президент/независимо от произхода си/ щом народът го пожелае...Да не би някой да си мисли,че кандидат от Магаданска област илиЧукотка има шансове да стане президент на Русия - това няма какда стане,дори световният шампион по шах - Гари Каспаров нямашансове и не го допускат до участие,защото е пряка заплаха завърхушката на олигарсите...аз лично съм малко учуден,че е все още жив...
265
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
bravo na barack obama da e jiv i zdrav i da rakovodi dobre
264
0
 
0
 
! Отговори
MACBETH преди 15 години
Vsi4ki jivee6ti v America dnes likuvat i 6tastlivi ot izbora, koito sa napravili. A vie bulgari- glupaci se radvaite na *** Siderov i Boiko pojarnikar4eto.
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Световни конспирации съществуват! И ако на теб това не ти е ясно, сигурно защото не се интересуваш от история на световната политика се оказва, че май ти спиш!И не ми развивай теории, ами вземи се кандидатирай за президент и да вземем да те изберем. Току виж си управил/а България, пък и света! Айде моля ти се, не се ***!
262
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде пак почнахте конспирации, масони и какви ли не още задкулисни игри. На мен повече ми намирисва на българско мислене и оправдателна позиция. Много е лесно да оправдаеш неуспеха в живота си с конспирации и масони. Едва ли не всеки и всичко е предопределено и предначертано. Не ви упреквам само си мисля дали това мислене не е най-удобното място, от което да си обеснявате как работи света. За съжаление ми намирисва на комунистическо промиване на мозъци и пример за това е всичко, което се случва в политическия и икономическия живот в България е направено от някаква някаква невидима ръка, сила забулена в тайнственост. Събудете се, никакви конспирации и масони не са виновни за това което става с нас. Единствено ние сме виновни за това което се случва в живота ни и в държавата.Тази ваша предубеденост не е полезна и най-малкото ви парализира като личности.
261
0
 
0
 
! Отговори
г-н Донев, благодаря преди 15 години
Но и това е временно - и в САЩ, и в света набират скорост процеси, които ще направят нещата отново и по-смислени, и по-ефективни, и по-добри. А каква цена ще заплатим за това зависи от всички - от кого малко, от кого много, но пак повтарям - от всички.
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Браво Доньо Донев! Като хуморист /ама си прав!/, единствено забрави да кажеш, че ти е смешно, че са избрали Обама, нали? Подкрепям те!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Харесва ми начина ти на изказване!
259
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Отива си един президент и една епоха, започнала в началото на ХХ век и достигнала апогея си при Рейгън, независимо кой ще бъде новия президент на САЩ. Тъжно е, че победителите в студената война се сриват пред очите ни поради алчност и тъпотия, носейки на света страдания и проблеми, вместо просперитет и развитие. И това е тяхна вина, тежка вина, която за пореден път имат шанс отчасти да я изкупят. Каквито и оправдания да си измислят, властта и силата е в тях и както се хвалят с успехите си като победители, така трябва и да си признаят винити при ширищите се в света проблеми.Но тъжното идва и от другаде. Сравнете президентите на САЩ през кратката им история и ще се изненадате от падането на нивото им и като личности, и като държавници и то паралелно със засилването на други властови структури. Вижте първите трима президенти - Вашингтон, Адамс и Джеферсън. И те имат грешки и вини, и те са се лутали, но са намирали решения, интелектуално и личностно са се развивали, оставяли са след себе си перспективи. След това генерал Ендрю Джексън, справил се още като военен с индианците разбойници /имало е и такива, макар че това е капка в морето в сранение с убитите между 50 и 100 милиона индианци в историята на САЩ/, подкрепяни от испанците и разбил английските интервенти, а вече като президент преборил се с дълговата парична система с частично покритие, съосновател и първия президент от Демократическата партия. Или великия Линкълн, основателно и от историците и според проучванията считан за най-великия американски президент, фактически първия президент от републиканската партия. За това, което е направил не само за родината си, трябва да се напише поне страница, но всеки може да прочете в интернет. А сега сравнете Джексън или Линкълн респективно със сегашните кандидати на двете партии Обама и Маккейн - оценките и изводите са повече от очевадни. Основния раздел между качествата на американските президенти е някъде при Удро Уилсън от началото на ХХ век - Той все пак разбира, макар и късно, в края на живота си, каква грешка е допуснал с подписването на закона за Федералния резерв и си я признава. От там нататък шоуто и формализащията на президентската власт в Сащ практически се увеличават и в това е проблема.Но и това е временно - и в САЩ, и в света набират скорост процеси, които ще направят нещата отново и по-смислени, и по-ефективни, и по-добри. А каква цена ще заплатим за това зависи от всички - от кого малко, от кого много, но пак повтарям - от всички.
258
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Гледам и слушам, слушам и гледам и виждам и чувам само "а-а-а" и "у-у-у" по цял свят след победата на Обама. Горе долу като на футболен мач или чалга концерт.А нещата са зле и то по целия свят.Около 90% от американците считат, че страната им върви в неправилна посока. Одобрението на сегашния им президент се смъкна на около 20%. САЩ В момента водят две войни и не биха се отказали и от друга, ама ги тресе финансова криза. А обикновенните американци се чудят как да свържат двата края /по техните стандарти/. И всичко това само двайсетина години след тоталната им победа и превръщането им в единствената световна суперсила! Та това е по-зле от историята с комунизма, защото той започна в неразвити страни след войни и тежки поражения. Защо е така, какво стана, какво изобщо става? Ето сериозна и важна тема, но кой да се занимава с нея, след като е известно, че който плаща, той поръчва музиката, а е известно кой плаща и за какво плаща.Е, в такива условия при избори се търси промяна и тази промяна в случаю беше Обама. Та той и така навлезе в голямата политика - през 2004 г. на конгреса на демократите произнася реч, в която призовава за обновяване на политическия живот. Има качества от харизма до литературни /получил е награда Грамми за книгите си, станали бестселъри/. В програмата му има много приемливи неща. Той обеща излизане от Ирак за 16 месеца, за закриване затвора в Гуантанамо, за ядрено разурръжаване, за подкрепа на средната класа и намаляване пропастта между бедни и богати, против еднополовите бракове и т.н. Разбира се, основния проблем е финансовата криза и там нещата все още не са избистрени до край, така че в това отношение е съвсем рано да се каже нещо по същество.И в крайна сметка наистина е рано да се каже какво очаква и САЩ, и света, защото ситуацията по сложност и последствия в америка я сравняват с тази преди Линкълн и надеждата е Обама да има достатъчно качества, както ги е имал Линкълн, за да се справи със ситуацията.Така че каквото и да казваме, засега можем само да му пожелаем успех.
257
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Признавам си - надценил съм Ви. Сравнително добър човек съм, опитвам се да бъда христианин и затова допъснах, че причината за простотиете, които ръсите, е костовизма Ви, защото наистина познамам доста сравнително умни хора, които доста оглупяха, когато станаха костовисти.А иначе на Вас, както вече казах, отдавна са Ви отговорили хамалите с техния лаф, че х.й може да се набие, ама акъл - не.А това за парите, властта и жените си е за свинете, а не хората, според друг добре известен лаф - по добре страдащ човек, отколкото доволна ***. Та тези неща пречат и провалят, но Вие "интелигентния" /косвена самооценка/ явно нищо не сте чели за паричната система от дългов тип с частично покритие или за властта като е при Шопенхауер и Ницше поне. И това, очевидно, не е заради жени.Та нека тогава /коригирам се/ Господ да ви дари малко разум /това за разлика от набиването на акъл е възможно/ и разберете за какво става дума и какво е това човек и българин.А аз мога да Ви говоря много не само за миналота на протобългарите, но и за постиженията на наследниците им от Алпите до Урал, че и зад него. И ако щете от най-тривиалното - казанския "Рубин" три кръга преди края на шампионата е шампион на РФ по футбол. Но сега няма смисъл - това си струва да направя, ако, както се моля, Господ се смили над Вас и Ви даде малко разум.
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
От всичко четено дотук единствено е прав # 248. Тотален контрол на целия свят. Досега в света, във всички държави са се кандидатирали и впоследствие избирани политици, които биват командвани от така наречените - МАСОНИ. Това, който не го е разбрал си е за негова сметка. Демокрация, комунизъм, социалдемокрация и т.н. си е ала-бала. Светът се управлява от шепа хора - мултимилиардери. А обикновения човек е само роб и гласоподавател, нищо повече. "Кучетата си лаят, а керванът си върви". Важното е, че Обама и Маккейн спретнаха голямо шоу за обикновения "американец", естествено за да го вдигнат да отиде да гласува и да покажат: "Ето всички ние американците се вълнуваме от бъдещето на Америка". Никой не знае какво ги чака американците, независимо кой ще е президент. Световната политика е предначертана и обикновения човек не може да я промени.