Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Източна Германия били под комунизъм, пък сега били добре?? Еми как няма да са, в германия няма такова убито племе като шопите!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, учил съм английски, руски, немски и испански (немския не го научих, де).
Харесвам руския народ, но не понасям русофилите фанатици.
А това със Съра и ограмотяването, то няма нищо общо с изучаването на език. Нарича се обща култура, но ти не си стигнал дотам - даже не си научил за съществуването на малки букви и пишеш само с главни.
А сега лека нощ, оставям те да окрещиш темата - взех да се чувствам все едно споря с радиото. Язък за хората от Илинденското въстание, чийто потомък си
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЛЕЗ В ЛУДНИЦА.АРАМАДАТА НА АНГЛИЯ Е ЗАПЛАШВАЛА РУСИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА С ТУРЦИЯ. НИЩО НЕ БЪРКАМ,БАЛКАНСКАТА ВОЙНА Я ВОДИМ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ПО НАША ИНИЦИАТИВА. ВИЖДА СЕ КОЛКО СИ ТИ БЪЛГАРИН. ЩОМ ТВЪРДИШ,ЧЕ АВСТРИЯ Я ЗАПОЧВА,А НЕ НИЕ.ОБЪРКАН ТИ Е МОЗЪКА НЕЩО. СЪРБИТЕ НЕ СА ИЗТЪРГУВАНИ,ТЕ СИ ОСТАВАТ ПРОАНГЛИЙСКИ НАСТРОЕНИ. НЕ ДРАСКАЙ НЕЩА,КОИТО ХИЧ НЕ РАЗБИРАШ. АЗ КОЕТО НЕ РАЗБИРАМ НЕ ГО КОМЕНТИРАМ
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...в Гърция има дивизии, в ГЪРЦИЯ, не в БЪЛГАРИЯ. Да бяха отишли в Гърция тогава. Ама не. Там е било уговорено да идат англетата. На които нищо не им е струвало да влезат у нас преди руснаците. Ама не. Щото е била друга уговорката.
Козметични мерки по време на война няма. След като сме декларирали излизане от войната, следва да се третираме като неутрални, което обаче на батюшка сталин не му изнася.
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В НАЧАЛОТО НА 1941 ГОДИНА НИЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ В БЕРЛИН КЪМ ОСТА РИМ-БЕРЛИН-ТОКИО И СТАВАМЕ ЧАСТ ОТ ТРОЙНАТА ТЯХНА КОАЛИЦИЯ . ЩОМ АНГЛИЧАНИТЕ СА ИМАЛИ ПРАВО ДА НИ БОМБАРДИРАТ,ЗАНЧИ И РУСНАЦИТЕ СА ИМАЛИ ПРАВО ДА МИНАТ ПРЕЗ НАША ТЕРИТОРИЯ ПО ВОЕННА НЕОБХОДИМОСТ. ПРЕЗ НАС СА УДАРИЛИ НЕМЦИТЕ В ОКУПИРАНА ЮГОСЛАВИЯ. И СА ПРЕГРАДИЛИ ПЪТЯ ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕТО ИМ ОТ ГЪРЦИЯ. ЗАЩОТО ПОСЛЕ ЩЯХА ДА ВОЮВАТ С ТЯХ СЪЩИТЕ ПРИ БЕРЛИН. НАЛИ СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ С АНГЛИЯ.ЗАЩО ДА НЕ МИНАТ ОТ ТУК.АНГЛИЯ НЕ НАХЛУ ЛИ В ГЪРЦИЯ
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пий си хапчетата ... Полша са я нападнали хитлер и сталин. Бъркаш Балканската и Междусъюзническата войни, това говори по-добре що за българин си. След Съединението, сърбите ни нападат, за което решаващата дума са имали кои? Англия или Австрия? Армадата на Англия помага на Турците, как точно?
Дадох ти очевиден пример със сърбите, които са били от другата страна по време на 2та световна, но са изтъргувани по същия начин като нас. Ти, обаче, явно не разбираш
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
63 А НЕ Е ТАКА! НЕДЕЙ ДА ХИТРУВАШ! СМЕНУИЛИ СМЕ КОЗМЕТИЧНО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО С ДРУГО,ЗА ДА СЕ СПАСЯТ НЯКОИ ХОРА. ОБАЧЕ РЕГЕНТИТЕ СИ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ. фИЛОВ,КИРИЛ. НЕ ХИТРУВАЙ.нИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОВЕРИЕ НА ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО. НИЕ НЕ ЗАПОЧВАМЕ ВОЙНА С ГЕРМАНИЯ. В ГЪРЦИЯ ИМА НЕМСКИ ЕСЕС ДИВИЗИИ,КОИТО МОГАТ ДА УДАРЯТ РУСНАЦИТЕ В ГРЪБ НАЛИ? НЯМА ТАКИВА ГЛУПАЦИ МЕЖДУ ВОЕННИТЕ. БОГДАН ФИЛОВ Е ПОДПИСАЛ ТРИСТРАННИЯ ПАКТ В БЕРЛИН ЗА СЪЮЗНИЧЕСТВО С ГЕРМАНЦИТЕ.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
65 ВЪЗПРИЕЛО ПОЗИЦИИ СРЕЩУ ГАЛЕНИЦИТЕ СИ ТУРЦИ,А ИЗПРАТИЛО АРМАДА В БОСФОРА НАЛИ? И КОЙ ПОДСТРЕКАВАШЕ СУЛТАНА ДА ОТКАЖЕ АВТОНОМИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ? ПАК АНГЛИЧАНИТЕ! МОЖЕШЕ ДА НЯМА ВОЙНА 1877-1878 Г. АВСТРИЯ НЕ Е ИМАЛА РЕШАВАЩАТА ДУМА,А АНГЛИЯ! И БАЛКАНСКАТА ВОЙНА Я ВОДИМ НИЕ,А НЕ АВСТРИЯ. А НА 16 ЮНИ 1913 ГОДИНА ОТ МНОГО АКЪЛ(КАТО НА ДРАСКАЩИТЕ ТУК) НАПАДАМЕ СЪЮЗНИЦИТЕ СИ ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ И ГУБИМ ВСИЧКО. НАСЕЛЕНИЕТО НИ В ТУРСКА ТРАКИЯ Е ИЗКЛАНО. А НАШАТА АРМИЯ СТРАХЛИВО БЯГА ОТ ТУРСКАТА
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
57 КАК НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ С КОГО СЕ Е БИЛ ВЕ ТИКВО! КАК НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. АКО АНГЛИЧАНИТЕ БЯХА ПОМОГНАЛИ НА ПОЛША КОГАТО ГЕРМАНИЯ Я НАПАДНА,НЯМАШЕ ДА ИМА ХИТЛЕР В РУСИЯ,НЯМАШЕ И ДА ИМА СЛЕД ТОВА СТАЛИН В БЪЛГАРИЯ,УНГАРИЯ,ПОЛША,ГЕРМАНИЯ. ЕЕХ КРАТУНИ НЕМИСЛЕЩИ. ЧЕ НАЛИ ОТ ЕДНОТО ПОСЛЕДВА ДРУГОТО. НЯМАШЕ НИКАКЪВ КОМУНИЗЪМ ДА ИМА ТУК,АКО АНГЛИЯ НЕ ПОДСТРЕКАВАШЕ ХИТЛЕР СРЕЩУ РУСИЯ. ОТ МНОГО УМ, ЗАТУЙ ОНЯ ИМ РАЗРУШИ ЛОНДОН И КОВЪНТРИ! ТЪПИ СА АНГЛИЧАНИТЕ! ТЪПИ ПОЛИТИЦИ ИМАТ!ТЕ ДОКАРАХА КОМУНИЗМА,НЕ СТАЛИН
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
П.П. Забравяш, че Австрия, а не Англия, е основната причина за разделянето на проруска освободена България. Заради тях става и балканската война. А ако не са били АНГЛИЙСКОТО обществено мнение, Европа нямаше да позволи на руснаците да опитват имперските си амбиции - потърси например името Гладстон - та дори имперското английско правителство е възприело позиции срещу галениците си от турция
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до модераторите на днес.бг :
имам предложение, пуснете опция да се пише с болд и червени букви, тоя развилнелия се да ги използва, за да си повярва колко е прав.
Нещастник, не си ти този който знае кой от какъв ятаган е бягал.
61
0
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
-> подкрепяме Хитлер, следователно има оправдание за бомбардировките от англичаните.

<- сменяме правителството, обявяваме че излизаме от войната и пускаме руското лоби в новото правителство, следователно няма разумно обяснение руснаците да ни обявяват за врагове, и да използват думата "война" за да оправдаят окупацията си.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
56. НЕ НЕ СИ ПО-ГОЛЯМ БЪЛГАРИН ОТ МЕН! АЗ СЪМ ВНУК НА ВЪСТАНИЦИ ОТ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ 1903 Г ПРИНУДЕНИ ДА ИЗОСТАВЯТ В ТУРСКО ИМОТИТЕ СИ И НЕМАЛКОТО СИ СЪСТОЯНИЕВ ПАРИ И ЗЛАТО. И ДА БЯГАТ С ЕДНА РИЗА НА ГЪРБА СИ ТУК В БЕГЕ. И ДА ЗАПОЧНАТ ВСИЧКО ОТ НУЛАТА. ТЪЙ ЧЕ НЕ СИ ПО-ГОЛЯМ БЪЛГАРИН. НЕ СИ БЯГАЛ ПРЕД ЯТАГАНИТЕ. А ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ,АКО АНГЛИЯ НЕ БЕШЕ РАЗДЕЛИЛА БЪЛГАРИЯ. ТЯ СЕ ПОДИГРА С НАС,С НАШИТЕ ИЗКЛАНИ И ИЗБИТИ. А ВИЙ СЕГА ЦЕЛУВАТЕ ЗАДНИЦИТЕ НА АНГЛИЧАНИТЕ. ЛЕВСКИ В ГРОБА СИ СЕ ОБР
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понимаю, товарищ. я ми кажи колко точно немски части е имало в България, когато са влезли руснаците? През България дори са преминали по-малко немци, отколкото през Сърбия. Сърбия е била окупирана територия, а ние сме били съюзник, но Борис е удържал с дипломация дори транспортните ни коридори.
А това дето го пишеш ... да бе, били сме във война, ама не сме воювали ... усещаш ли се колко детински звучиш. Все едно да дигна плакат, че си ***, ама да твърдя че никога не съм те обиждал лично.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗНАСЯМЕ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ,ПЛАТОВЕ,ВЪЛНА,КОЖИ,ОБЛЕКЛО,ОБУВКИ,ТЮТЮН ЗА ГЕРМАНИЯ. НА ПРАКТИКА ПОДКРЕПЯМЕ ХИТЛЕР СРЕЩУ РУСИЯ
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до този с главните КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРАСКАШ ВЕ МОЙ? ТИ ЧЕТЕШ ЛИ САМО КАКВИ ГЛУПОСТИ ПЛЕЩИШ? НИЕ НА ЗАПАДА ВОЙНА МОЖЕ ДА СМЕ ОБЯВИЛИ,АМА НЕ СМЕ ИЗПРАЩАЛИ СРЕЩУ ТЯХ ВОЙСКА. НО ДРАСКАШ БРЪТВЕЖИ ЗА НЕМСКОТО ИЗТЕГЛЯНЕ. ТУК У НАС Е ИМАЛО НЕМСКИ ВОЕННИ БАЗИ. В ЦЯЛАТА СТРАНА Е ИМАЛО НЕМСКИ ВОЕННИ ЧАСТИ. ПРЕЗ НАС НАПАДАТ ГЪРЦИЯ. ПАНИМАЕШ? ОМРАЗНИЯ ТИ РУСКИ. НАШИТЕ ПРИСТАНИЩА СА ИЗПОЛЗВАНИ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ ЗА ВОЙНАТА ИМ СРЕЩУ РУСИЯ. НЕМСКИ ВОЕННИ КОРАБИ И ПОДВОДНИЦИ ГИ ИЗПОЛЗВАТ. ИЗНАСЯМЕ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ И КО
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и на онзи крещящия, с главните - няма значение кой с кого се е бил по време на войната, това което е станало после, си е било обикновен пазар на добитък. В който главния джамбазин е бил Сталин с любимите ти руснаци.
Сърбите, понеже са се издървили, са прегазени от немците, но накрая се озовават в един лагер с нас, дето сме били съюзници с хитлер. Защото единственото което е имало значение е кой първи е обявил претенциите си към тях после.
55
1
 
2
 
! Отговори
продължение преди 8 години
претенциите си за по-нататъшните делби на Европа. В което упрекваш Чърчил, но Сталин е бил дори по-деен архитект за изграждането му.
По-голям българин съм от тебе, поне не се кланям на някой, който ни е окупирал без никакви законни претенции. Обвиняваш ме, че мразя сънародниците си, но от твоите постове, а не от моите, лъха омраза.
Между другото, имам дядо, загинал в бомбардировките, и сме загубили две къщи ...
54
2
 
4
 
! Отговори
дядо Матейко преди 8 години
Стената беше безумие, чупих заедно с германците, помагах от сърце и не съжалявам! Пазя си няколко парчета за спомен, откъртени лично от мен със собствените ми ръце. Беше велико усещане, не можех да повярвам, че е истина! Минавахме на "чек пойнт чарли" и гледахме като изумени гнилия капитализъм, а там никой не ни искаше документи или да пита защо и къде отиваме, в коя и чия партия са членували дядовците ни...Свободата е нещо голямо, ценно, велико, но тук,в БГ, все още не я разбираме и ползваме..
53
1
 
6
 
! Отговори
до този с главните преди 8 години
били престанал да крещиш?

Колкото и да кривиш фактите, няма да станеш прав, колкото и да мразиш англичаните.
На англичните сме обявили война, НИЕ, и сме продоволствали преките им противници, с което сме били логична цел. Какви преговори очакваш, насред война, когато от нас нищо не е зависило? Любимите ти руснаци да не би да са ни поканили на преговори? Никакви немци не са се изтегляли от България по-това време, а правителството ни е било про-руско, просто са влезли тук за да узаконят