Путин е политик №1 за 2013 г. според световната медийна общност

Бяха определени и учен и културен деец на годината
5 фев 2014 15:07, Елка Василева
37
Путин е политик №1 за 2013 г. според световната медийна общност
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин беше обявен за политик номер едно на 2013 година от световната медийна общност. Това показват резултатите от анкетата "Световен рейтинг 2013", в която участваха ръководители на 175 информационни агенции и новинарски медии, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавният глава на Русия е получил 133 от 175 гласа. В първата тройка са намерили място още папа Франциск и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Носителят на Нобелова награда за физика за 2013 година, британецът Питър Хигс беше признат за учен номер едно на отминалата година.

Ученият, предсказал съществуването на загадъчния Хигс бозон - частицата, която обяснява защо материята има маса, получи 131 от 175 гласа в анкетата, организирана по инициатива на ИТАР-ТАСС. В рейтинга намериха място още Франсоа Енглер, също удостоен с Нобелова награда за физика, както и Ранди Шекман и Томас Зюдхоф, които спечелиха Нобелова награда за физиология или медицина.

Питър Уеър Хигс, член на британското Кралско дружество, а също така на Кралското дружество на Единбург и на лондонския Кингс Колидж, е роден на 29 май 1929 година в Нюкасъл и е син на звуков инженер. Семейството му се премества в Бристол и младият Питър Хигс се проявява като блестящ ученик, като получава много награди от гимназията "Готам", в която учи, но не и в областта на физиката. Но именно тук той се вдъхновява от работата на Пол Дирак, един от основателите на квантовата механика, който години по-рано учи в същата гимназия.

Хигс следва физика в Лондон и се съсредоточава основно върху принципите на масата. Той развива теорията, че по време на създаването на Вселената материята е била безмасова и чак впоследствие частиците са придобили своята маса след взаимодействията между тях и полето, в което съществуват. Впоследствие то става известно като "полето на Хигс". 84-годишният Питър Хигс преподава в Единбургския университет и не обича да общува с медиите.

За културен деец на 2013 година беше посочена 82-годишната канадска писателка Алис Мънро. Мънро, която често е наричана "канадският Чехов" и "майстор на съвременния разказ", е получила 132 гласа от 175 в анкетата. Тя е едва 13-ата жена, удостоявана с престижната Нобеловата награда за литература, която досега не бе присъждана на автор на разкази.

Алис Мънро е родена на 10 юли 1931 г. в Уингам, Онтарио. Учила е в Университета на Западно Онтарио. Публикува своя първи сборник с разкази през 1968 г., озаглавен "Танцът на щастливите сенки" (Dance of the Happy Shades). За тази си книга тя получава престижната канадска награда на генерал-губернатора. Носителката е и на наградата "Ман Букър". Макар и да пише къси разкази, Мънро внася във всеки от тях такава дълбочина и мъдрост, колкото в един голям роман.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...анкетата, организирана по инициатива на ИТАР-ТАСС...----------------- Логично, одъртява и изкуфява, почна сам да си организира класации. Затова в нормалните страни се царува два мандата и вкъщи. Властта подлудява и побърква, очаквайте да запали и световна война.
25
0
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ВИЖТЕ ГИ НА ФОРУМА ТЕЗИ ЗЛОБАРИ КОИТО СЕГА СЪСКАТ КАТО ЗМИИ И НЕ МОГАТ ДА СДЪРЖАТ ЯДА СИ ОТ ПОКАЗНИЯТ НОКАУТ С КОЙТО ПУТИН СЕ РАЗПРАВИ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА СЪС ЦЯЛАТА ТЯХНА ПАСМИНА *** ПОЛИТШУШУМИГИ. АБЕ ТАРАНКООЛУ, ПУТИН КАКВО ВИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СТАБИЛИЗИРА РУСИЯ И ОТ 40 МИЛИАРДА $ БЮДЖЕТ С КОЙТО Я ПРИЕ ПРЕЗ 2012 ГО УДЕСЕТОРИ? ГЛЕДАЙТЕ СИ *** КРАДОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ УТРЕ ИЛИ ВДРУГИДЕН КОГАТО $ КОИТО КРИЕТЕ ПОД ВЪЗГЛАВНИЦИТЕ СИ, САМО ЗА МИГ СТАНАТ ЗА ПОЛЗВАНЕ В ТОАЛЕТНАТА
24
1
 
8
 
! Отговори
след като всекакви преди 10 години
маймуни се класират за какво ли не , естествено и един МЪЖ може да оглави класацията
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pocitatelite na PUTIN SA BALGARI A NE .........LI
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''Путин е най големия ***!''МОЛЯ?ИЗВИНЯВАЙТЕ НЕ МОЖЕ ЛИ НЕЩИЧКО ПОНЕ малко по ОРИГИНАЛНО.
21
23
 
2
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Путин е политик номер 1 за 2013??? Да няма някаква грешка и да се окаже, че това е класация за богатство на Форбс??
20
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
27 хаахахахах , а ти така и не можа да попрочетеш поне малко за да вденеш че от 300 години кажи речи от както станала единна страна Русия се стреми да се европеизира и цивилизова сиреч да възприеме европейските ценности.
19
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТ ХА КОМУНИСТИЧЕСКО-НАЦИСТКИТЕ *** СИ ИЗБРАЛИ БОТОКСОВОТО ДЖУДЖЕ ЗА ИМПЕРАТОР. *** И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
18
4
 
26
 
! Отговори
другарят ПУТИН преди 10 години
ще покаже на другарите от Брюксел и Вашингтон къде в Украйна зимуват раците
17
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
23 Просто стечение на обстоятелстава и най-вече на покачването на цената на петрола близо ТРИ ПЪТИ , това му помогна за растежа но същевременно му помогна и да концентрира в себе си и приближените си властта и капитала . Много се извинявам не съм привърженик на Бойко Борисов но срещу него ревете , бил диктатор и т.н. , че е крал милиарди , как си предсавяте тогава Путин , че Бойко е мравка в сравнение с него
16
3
 
33
 
! Отговори
Мда преди 10 години
Спасил родината си от разруха и тотален разпад след загубата на войната (студената), върнал Русия отново като важен международен фактор, успешно защитава интересите си и налага политиката си и в международен мащаб. "Демократичния свят" едва ли ще му простят тези постижения.
15
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
21 Защото новината си е нейна не ти и идва наум , че е пи ар акция в навечерието на Олмписйките игри които са му най-голямара рекламна кампания на калмика до сега
14
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тази важна новина съобщава единствено руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.
13
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16 Да но от статията не разбрах ИТАР-ТАСС ли прави класацията , в тях и за миг небих се осъмнил кого ще сложат начело иначе си пав за ТАСС -а , точно така е
12
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименИТАР не знам какво точно означава. ТАСС означава "Телеграфна агенция на Съветския Съюз". ИТАР бе добавено след разпадането на СССР. Преди това си беше само ТАСС.
11
7
 
34
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Просто най-великият държавник в историята на човечеството.Спокоен, добродушен, дипломатичен звяр!!! Най-великият!
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената хубава и радостна новина за днес в dnes.bg
9
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е тази агенция , че нещо не можах да разбера , вие разбрахте ли
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще прощавш ама най-слабият президент за всичик времеан наСАЩ беше БУШ -младши....
7
6
 
42
 
! Отговори
Уатто преди 10 години
Владимир Путин е най-успешният политик и най-великият държавник в света.