Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим

Турчинов пое задълженията на върховен главнокомандващ
26 фев 2014 12:15, Елка Василева
178
Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим
Виктор Юшченко, Леонид Кравчук и Леонид Кучма. Снимка: Reuters

Тримата бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, заявиха, че Русия пряко се намесва в политическия живот в Крим, предаде Интерфакс.

Русия, която през цялото време наричаше опитите на нашите международни партньори за политическо урегулиране на ситуацията намеса във вътрешните работи на Украйна, сега сама прибягна до пряка намеса в политическия живот в Крим, се казва в съвместно изявление на тримата бивши президенти.

Според бившите украински лидери правоохранителните органи трябва да проверят спекулациите за нарушаване на правата на рускоезичното население на Украйна, разпалването на вражда между регионите въз основа на тяхното културно и историческо многообразие. Властите в страната трябва също да обърнат внимание на унижението на украинския език и откритите прояви на неуважение към държавните символи на Украйна, казват бившите президенти.

Още по темата

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров прикани ОССЕ да осъди най-решително засилването на националистическите и неофашистките настроения в Украйна, призивите да се забрани руският език, съобщи днес руското външнополитическо ведомство след срещата на министъра с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер.

Лавров е призовал ОССЕ "по-най решителен начин да осъди нарастването на националистическите и неофашистките настроения в Западна Украйна, призивите на националистите да се забрани руският език, да се превърне рускоезичното население в "неграждани", да се ограничи свободата на изразяване на мнения, да се закрият неугодните политически партии", предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви по-рано днес, че партията му ще внесе в Държавната дума законопроект, даващ право на украинците да получат руско гражданство, предаде ИТАР-ТАСС.

Той също така предлага да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, и. д. президент на Украйна, пое задълженията на върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната. Това се посочва в подписан днес указ на държавния глава, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Съгласно т. 17 от част първа на чл. 106 и чл. 112 от Конституцията на Украйна поемам, считано от днес, задълженията на Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Български офицер преди 10 години
Руската мечка и респективно *** да не забравят , че Украйна не е Грузия ! Руските Червени болшевики живеещи в Крим , като искат и викат "Россия" да си стегнат "чемоданите" / куфарите / и марш в Сибир при пияниците-братя ! Да не забравяме какво направи Червеният им "Бащица" - кръволокът СТАЛИН с другите Народи в "Империята на Злото" и респ. с БЪЛГАРИТЕ обитавали тези земи на Велика България !А, *** го чака съдбата на Руското *** - ЯНУКОВИЧ и тази на Николае и Елена ЧАУШЕСКУ !
141
4
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Българският русофил, това е най-нищожното животно на планетата, русофилството на българските московски лакеи е дъното на моралното падение. ТРИМА бивши ПРЕЗИДЕНТИ на Украйна призовават Русия да не се меси, но българското русофилско *** е по-наясно от тях кое е по-добре за Украйна. Чист идьотизъм!
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=7OxQZWqp__8#t=2805
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим.....а САЩ в Киев"-сега остава да си поделят Украйна и да се състезават, кой ще налее повече!
138
3
 
6
 
! Отговори
пен4о преди 10 години
И Украйна и България са още в лапите на същото КГБ-зло, но Украйна е по-голяма и мащабите на безобразията са по-големи, а и по-дълго са "строили комунизъма; т.е. и с тях и с нас Москва е в труд и бой и Партии велики водят нашия победен строй . . . Уви доведоха ни до най-дълбоката пропаст . . .
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със заглавието на материала си ("Бившите", а не "Бивши" президенти), днес.бг обявява Янукович за действащ президент.
136
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руски граждани в Украйна НЯМА.Така както в БГ няма турски граждани.Има етнически руснаци, но това не значи, че некой трябва да ги "освобождава".Нали не искате някой да дойде да "освобождава" българските малцинства?
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I TRIMATA KOITO GLEDATE NA SNIMKATA V MOEMTA SA MILIONERI.
134
6
 
15
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
Я мислете с главите си! Аз също не харесвам политиката на Русия. Но това ча България повече от половин век не защитава българите извън нашите граници, не означава че Русия няма да защити своите граждани в тази проклета страна. Задвижете малко сивото си вещество...
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aбе тия " ястребите" в путиновото обкръжение, сa решили дa му сложaт примкaтa, около врaтa, взехa дa говорят от негово име и войски дa вдигaт..aнaрхийкaтa влизa и в русия мaй, мaй
132
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a тaкa рaшaни влезте с войски в Укрaйнa, тa НAТО дa ви зaвре в *** ...ник! Входите пожaлуйстa, въйходa ИЗ Укрaiнi НЕТ!
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
160 партенки партенки, какво Путин военна инервенция в суверенна страна ли ще прави без ООН , без съюзници , без каквато и да е санкция от Международната общност ,а ко това го направи с него е свършено .
130
0
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
В соответствии с распоряжением президента Российской Федерации сегодня в 14:00 внезапно подняты по тревоге войска Западного военного округа, а также соединения и воинские части, дислоцирующиеся на его территории, 2-я армия Центрального военного округа, командования Воздушно-космической обороны, Воздушно-десантных войск, Дальней и Военно-транспортной авиацииmnenie.zborg.ru/item/v-sootvetstvii-s-rasporyazheniem-prezidenta-rossii-5527
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Председателят на Висшия съвет на автономната република Крим в състава на Украйна, Владимир Константинов, опроверга медийната информация, че е насрочено извънредното пленарно заседание, на което ще бъде прието крайното решение за излизането на Крим от състава на Украйна, предаде Интерфакс, позовавайки се на пресцентъра на парламента. В кримския парламент въобще не стои въпросът за излизането на Крим от Украйна. Това е провокация за дискредитиране на парламента и за отнемането на неговата легитимност, се казва в изявлението.
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AЗ КAЗВAМ КAКВИ СA ФAКТИТЕ, ТИ СИ ВЯРВAЙ И В ИЗВЪНЗЕМНИ AКО ИСКAШ, НЕ СAМО В БAСНЯТA, ЧЕ СAЩ И ЕС " ФAЛИРAЛИ". ЕВРОПA И СAЩ СКОРО ЩЕ БЪДAТ ЕДНО ЦЯЛО В ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛAН, КAТО НAЧAЛО! ОБЯСНЯВAМ ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТAРНО, ЗA ДA РAЗБЕРЕШ, ДРУГ Е ВЪПРОСA ДAЛИ ПРИЕМAШ РЕAЛНОСТИТЕ
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
156 Те са фалирали още от времето на Ленин и загниващия му капитализъм само дето гробокопачите на капиталзима комунстите май сами паднаха в гроба и сега бродят като лоши духове по света .
126
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СAМО ПОМИСЛЕТЕ AМЕРИКA И ЕВРОПA СЪЗДAВAТ ЕДНОМИЛИAРДЕН ОБЩ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ, НЕОБЯТЕН ПAЗAР, С ОГРОМНA ПОКУПAТЕЛНA СПОСОБНОСТ! ДОБИВA НA ШИСТОВ ГAЗ И НЕФТ ДAВA ВЪЗМОЖНОСТ ЗA AВТAРХИЯ НA ЕВРОПЕЙСКAТA ИКОНОМИКA И ЗA НИСКИ ЦЕНИ НA ГОРИВAТA ЗA ПРЕДПРИЯТИЯТA В ЕС, СЪЩО ТAКA ТОВA Е БЪРЗ ИКОНОМИЧЕСКИ РAСТЕЖ НA ИЗОСТAНAЛИТЕ РAЙОНИ В ЕС, И ПОВИШAВAНЕ НA ДОХОДИТЕ НA НAСЕЛЕНИЕТО! ЕВРОAТЛAНТИЗМA ТЕПЪРВA ЩЕ ПЕЧЕЛИ ПОДРЪЖКA ИЗВЪН ЕС- ДУМИ НA СЛОБОДA В ЕВРОПAРЛAМЕНТA! СAЩ + ЕВРОПA ЕДНОМИЛИAРДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще обвинява, няма друг начин!все някой трябва да им е виновен!празна хазна, хаос все още във властта, т.е. битката за власт тепърва почва...евросъюза мисли, чака, смята...доста пари трябва да вложи..
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
152 Какъв нов световен ред бълнуваш бе тъпче , новия световен ред е създаен след края на ВСВ и образуването на ООН , друг няма само от двуполюсен дето света стана едноплюсен след разпада на Съвесткия блок защото той беше коренно различен , сега и Китай и Русия строят капитализъм но са в още на много нисък етап .
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
60% OT NASELENIETO NA KRIM SA RUSNACI, 20% UKRAINCI PRI TOVA GOVORE6TI RUSKI, I EDVA 12% KRIMSKI TATARI. AKO KOSOVO I BOSNA IMAT PRAVO DA OPREDELIAT BUDE6TETO SI, ZA6TO I KRIM DA NIAMA TOVA PRAVO???