Събитията в Източна Украйна: Кой е виновен и какво да се прави?

Експерти: Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне
Обновена: 8 апр 2014 22:12 | 8 апр 2014 20:10, Елка Василева
309
Събитията в Източна Украйна: Кой е виновен и какво да се прави?
Снимка: Reuters

Засилването на сепаратистките нагласи в Източна Украйна стигна дотам, че проруски активисти провъзгласиха "Донецка народна република" и привържениците й призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати на украинска територия военен контингент.

Очаква ли се пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна и какво трябва да направи властта в Киев, за да намали напрежението в региона? Украинската редакция на Би Би Си попита за това руския политолог Станислав Белковски и бившия началник на управление "Военно контраразузнаване" в Службата за сигурност на Украйна Олександър Скипалски, оглавявал навремето бюрото на ССУ в Донецка област.

Според Белковски Владимир Путин още не е решил какво да прави с Източна Украйна. Политологът обаче допуска възможността от нахлуване и анексия.

Още по темата

„Путин е роден под знака на Везните, затова взема всички отговорни решения в последния момент. Засега още сам не е наясно какво ще прави. Той огласи условията, които трябва да се изпълнят, за да не нахлуе в Украйна - федерализация на страната и обявяване на руския за втори държавен език. Всеки, който е наясно с Украйна, схваща, че и едното, и другото са неприемливи неща. Но уверил се веднъж, че условията му не се приемат, Путин може да стори абсолютно всичко“, посочва Белковски.

Според него елитите в Източна и Южна Украйна явно не желаят да минат под управлението на Русия, но известна съществена част от населението в тези региони иска да е в състава на Русия. Затова според политолога нахлуването е реална заплаха.

„Владимир Путин естествено не би могъл да задържи в Украйна окупационните войски - няма нито физическите, нито икономическите ресурси за целта. Но ако хората излязат и посрещнат руската армия с хляб и сол, всичко може да се случи“, казва Белковски.

Според него е възможно местните хора да посрещнат руската армия с хляб и сол в някои региони- в Донецк и Луганск, в Днепропетровск - не. В Харков - наполовина. Също и в Одеса, смята Белковски.

„Затова за Путин днес е належащ въпросът да се признае независимостта на Приднестровието. Има само два начина: първият е да накара Украйна да признае приднестровската независимост, вторият - да окупира Одеска област през Крим“, посочва Белковски.

Запитан какво трябва да прави украинската власт при сегашното положение, Белковски посочва,  че са необходими решителни действия. „На първо място е нужна трезва преценка на ситуацията: без да си прави илюзии, Киев да осъзнае, че заплахата от анексия на Източна и Южна Украйна е реална. Не бива да смята, че Владимир Путин ще се откаже да го прави. Няма да се откаже. Той само чака повод, за да го стори“, посочва политологът.

Затова според него „Киев трябва, първо, да даде на руския статут на официален език, да успокои рускоезичното население с уверението, че не е застрашено, нито неговите интереси. Второ, трябва незабавно да потърси Запада, НАТО. Трябва да убеди Барак Обама и Ангела Меркел, че ако не бъде спряна агресията сега, утре вече няма да е възможно. Те може да повлияят върху елитите в Русия, като наложат санкции на ключови фигури от путинския режим и запорират сметките им.

Стига да запорират сметките на Абрамович и всичко бързо ще се промени, защото той е близък приятел на Путин и не е трупал парите си толкова години, че да ги изгуби заради Донецк и Луганск. Но трябва да се действа решително“, смята Белковски.

Според него „целта на Путин не е Украйна. За него Украйна е само обект на пазарлък със Запада. Путин иска да докаже на Америка, на Западна Европа, че е лидер от калибъра на Барак Обама - и всъщност точно това прави сега“.

„Анексията на Крим ли? Дотук добре, но все някъде трябва да спрем. Ако не спрем сега, ще бъде застрашен целият световен ред. Което е твърде опасно“, обяснява политологът.

От своя страна Олександър Скипалски посочва, че поведението на властта е учудващо.

Запитан дали събитията в източните градове са повторение на кримския сценарий или става дума за друго нещо, Скипалски обяснява, че е склонен да вижда в тях продължение на специалната операция за дестабилизиране на положението в Украйна.

Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне, а щом потрябва, да се понатисне силово, казва Скипалски.

Според него „позицията на Русия, заявявана като пропаганда пред света, гласи: в Украйна процъфтяват национализъм и фашизъм, държавата не може да формира пълноценен управленски механизъм. Сега са раздробили на части тази парадигма и започват (практическото й осъществяване, бел. на Би Би Си). Прочее, специалната операция продължава, ще продължи и занапред“, убеден е Скипалски.

Той е учуден защо властта в Украйна се е оказала неподготвена за продължението на тази операция, особено след кримските събития. “Не разбирам защо службите за сигурност – Службата за сигурност на Украйна, МВР, не действат превантивно. Къде гледат всъщност разузнавателните ни структури? Всички журналисти дори знаеха, че (сепаратистите, бел. на Би Би Си) планират по-активни действия за 5-6 април, а ето: силовият сектор не се готви, не минава в повишена бойна готовност, не прави никакви предупредителни оперативни мероприятия. Просто да те е срам да гледаш“, споделя Скипалски.

Според него е голяма вероятността Русия да използва по-раншното решение на Съвета на федерацията и да реагира на обръщението на самопровъзгласената "Донецка народна република" с изпращане на временен военен контингент в Украйна.

Скипалски прогнозира, че „ако се държим по същия начин, както сега, с всеки изминат ден реакцията на Запада ще бъде по-слаба и по-мека. Щом не можем сами да правим елементарните неща, на Запад също никой няма да ги прави заради нас“, казва експертът, цитиран от БТА.


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До London callingАма ти пак се изходи по въпроса като кучето на нивата.Ти не си от цивилизования свят,а се пръскаш от злоба към Путин защото спря бомбардировката над Сирия,а ти си проционистка *** ,която вони и през компютъра.
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, лягай те да спите! Каквото и да става на североизток ще става без вас!Вие ще сте само манипулирани от пропагандата или на едните или на другите. Ще сте само едни кибици, дето си мислят, че са големи разбирачи!
180
1
 
12
 
! Отговори
pero преди 7 години
Добре де, защо dnes.bg побликува само статии с мненията на някакви US/EU солташаци. Защо не се казва какво мислят и руснаците по въпроса.
179
2
 
9
 
! Отговори
пфууу.. преди 7 години
До London callingКато ти чета пожеланията за самоубийство на един форумец и просташкия жаргон,ти си не само *** но и опасен човек за обществото дали в Англия или в Патагония.Изобщо си неприятна и нещастна твар която вместо да коментира факти от статията избива комлексите и нещастието си към непознати хора скрит зад компютара си.*** .
178
7
 
3
 
! Отговори
Десен преди 7 години
До 194 До 190Да най вероятно телефона ти е китайски и компа ти е тайлантски но къде са измислени това е въпроса всеки може да произвежда важно е кой го исъздава и измисля те и руснаците наврмето добре че фият им дадаха лиценз та да напрвят що годе нещо което да се доближава до нормалните коли. А защо си ми спестил каква кола караш. Не си ли давате сметката че ако не са откритията на развития и цвилизован свят още щяхме да живеем в колиби и да се предвижваме с каруци
177
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Западните и източните части никога не са се погаждали добре. И причината не е само езика. Вижданията им, манталитета им е напълно различен. В източните райони са източно-православни, докато в западните са смесица - римо-католици, гръко-католици, автокефални украинци, православни руснаци, адвентисти, евангелисти, дори баптисти има.
176
0
 
4
 
! Отговори
209 преди 7 години
чудесно е да имаш собствено мнение.ти твоето аз моето,другия негово-в даден момент в разговора и диалога те се избистрятно такива като лондон незнам кво си-вероятно ниско платен санитар по моргите ,те си живеят в собствен свят отпреди 100 летанаскоро пцувах един подобен ***-някои навремето взел 2 овци на баща му и тои мразелвсеки и всички аз уча децата си да обичат и да живеят в хармония с другите ,тия дет мразят им е време да берат чемшир...
175
1
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Източните части няма да допуснат никога разполагането на НАТО-вски сили на тяхна територия. Западните - Лвов, Ивано-Франковск, Закарпатските, района на Дубно, може би дори и Виница ще дадат бази на НАТО. А Киев ще остане със специален статут, в който никой няма да разполага войски.
174
5
 
3
 
! Отговори
London calling преди 7 години
Мохамеде,Не ми се прави на по голям католик от папата. Знаем ви мазните муцуни тук.Каквото кажете е точно обратното каквото мислите. Аман.
173
0
 
4
 
! Отговори
Десен преди 7 години
До 190Да най вероятно телефона ти е китайски и компа ти е тайлантски но къде са измислени това е въпроса всеки може да произвежда важно е кой го исъздава и измисля те и руснаците наврмето добре че фият им дадаха лиценз та да напрвят що годе нещо което да се доближава до нормалните коли. А защо си ми спестил каква кола караш. Не си ли давате сметката че ако не са откритията на развития и цвилизован свят още щяхме да живеем в колиби и да се предвижваме с каруци
172
0
 
4
 
! Отговори
Али?или преди 7 години
До МОХАМЕДНа мен пък ми е жал за теб,не си ми смеше! Жал ми е защото си могоооооооо заблуден! И това,че някой е харесва кремълските способи не го прави ***! Аз не харесвам и способите на почти всички световни лидери,о кой ме пита!
171
2
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Путин е твърде умен, за да допусне да изгуби. Предвидил е всички възможни варианти иима решение за всичко. Това, което предложи - федерализация на Украйна, за жалост на Запада, е единственото разумно решение. Но и то е в негова полза. Донецката, Луганската, Харковската народни републики ще получат автономност, при това широка в състава на Украйна. Само това е рецептата Украйна да не стане на парчета. Но дори при това положение е все едно да сложиш дива котка и лисица в една клетка.
170
0
 
0
 
! Отговори
анонимка преди 7 години
пикаеш но се моли неговите мравки да произвеждат-спрът ли те ,ти се връщаш в пещерната епохамоли се също да не разберът че месото е за ядене че тогава ще ядеш само кокали
169
5
 
11
 
! Отговори
МОХАМЕД преди 7 години
Много сте ми смешни соросойдечтата, ако в Русия е комунизъм в момента, то в САЩ е тоталитаризъм!Кой казва,че САЩ трябва да се месят в тази ситуация? И още ли си мислите,че двете кули ги гръмна Садам, и арабската пролет е арабска?Истината е,че на Русия й писна от постановките на САЩ и ЕС и в момента това което се случва е последен рев на руската мечка, което за съжаление може да доведе до много СТРАШНИ последици за цялата ПЛАНЕТА!
168
0
 
8
 
! Отговори
бушон преди 7 години
Ето това е перверзията в политиката на западняците. Те самите нагнетяват напрежението в Украйна, чрез отказа си на практика да разоръжат и да разформироват фашистките банди. След това, за всичко им е виновна Русия.
167
1
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Образно казано ако българският политик беше ***, ЕС предлага на *** да работи много и да спазва правила, за да стане човек, а Москва обещава на *** ако слуша да и даде банан. Маймуните са си маймуни, но тежко на овцете, дето са се оставили да ги пасат и доят маймуни!
166
1
 
9
 
! Отговори
безплатен бонус преди 7 години
Вместо да присъединява Крим, баба Ангела предложила на Путин да му подари Румъния, и като безплатен бонус, България. Но Путин категорично отказал.
165
2
 
12
 
! Отговори
празни плажове преди 7 години
Пълни санкции срещу Русия - празни плажове в България!
164
0
 
2
 
! Отговори
чак страшно... преди 7 години
До Десен Eх,десен ,колко си елементарен.Ти душа нямаш ли в тялото си,с хляб ли живееш само.Вносните революционери през 1917 донесоха неруска идеология и избиха 20млн.руски християни,избиха интелигенцията им първо.Но християнството пак оцеля.
163
3
 
11
 
! Отговори
А на бас преди 7 години
А на бас! Че след една седмица, Украйна няма да я има. Ще има Южна Русия. И за това няма да бъде виновна Руската Федерация, а самите украинци. Които горят от нетърпение да разпалят самоубийствена гражданска война помежду си и да се изпотрепят!