Русия връща петилетките

5-годишните стратегии ще бъдат представени по-късно през юли
Обновена: 2 юли 2014 14:15 | 2 юли 2014 12:30, Екип на Investor.bg
171
Русия връща петилетките
Снимка: Архив Reuters

Руското правителство се насочва към разработването на план за икономическо и социално развитие за по-дълъг период от време в рамките на 5 години, съобщава вестник "Известия", позовавайки се на висш правителствен източник. По думите му стратегията, която ще е по модела на добре познатите петилетки от времето на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), ще бъде разгледана по време на заседание на правителството и ще бъде одобрена със специална резолюция.

Първият план за постигане на дефинирани 5-годишни цели трябва да бъде представен на държавния глава Владимир Путин по-късно този месец. Той ще бъде разработен на базата на цялостни реформи в отделните сектори – промишленост, транспорт, социални услуги и т.н. Въпросите за неговото прилагане ще бъдат разгледани по време на традиционните шестмесечни правителствени заседания, които отчитат постигнатото от властта.

"Отдавна се знае, че икономиката на страната ни и нейният бюджет са свързани с цените на петрола и газа. Необходимо е да се развият секторът на промишлеността, инженерингът, пазарът на труда, високите технологии – всичко това, с което ние се гордеем от Съветския съюз. Затова е необходимо и да се създаде план за определен период от време, който в този случай е 5 години", посочи длъжностното лице.

Също според неофициална информация на 1 юли президентът Путин е подписал Закон за стратегическо планиране, който се вписва в концепцията на бъдещите петилетки на правителството. Както посочиха по-рано от правния отдел на Кремъл, законът "създава правната основа за стратегическо планиране в Русия, координация на държавното и общинското стратегическо управление и фискалната политика, както и регламентира правомощията на федералните власти, държавните органи на Руската федерация и местните власти в областта на стратегическото планиране".

Основната идея на стратегическото планиране, както и на 5-годишните планове, е правното основание за развитието, изграждането и експлоатацията на интегрирана система за планиране на социално-икономическото развитие на Русия. Според властите по този начин страната би могла да се справи с проблема за повишаване на качеството на живот на нарастващото население. По думите им необходимостта от такава система се е увеличила значително и поради факта, че действията в сферата на отбраната, социалния сектор и технологиите придобиват все по-дългосрочен стратегически характер.

От президентската администрация потвърдиха, че правителството ще представи доклад за дългосрочните планове за постигане на целите на страната.

"Държавният глава даде инструкции на правителството да представи план за постигане на целите на страната. Петилетката ще бъде представена за първи път през юли тази година", коментираха от Кремъл.

СССР, който се разпадна през 1991 г., въведе първата петилетка на 1 октомври 1928 г. по време на заседание на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Планът даде основа за широк спектър от икономически, политически, организационни и идеологически мерки. Идеята бе държавата да се насочи към създаването на нови индустрии и разширяване на наличните посредством инструментариума на плановата икономика. По-късно петилетките бяха въведени и в други държави, попадащи в орбитата на влияние на СССР, сред които и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: РусияСССРпетилетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
0
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Едно време им казваха "петилетки", сега ги наричат "програмен период". Все същото е.
106
1
 
0
 
! Отговори
С преди 9 години
До АнонименНаправо ме обеди, че си бил в Европа. Най-далеч то Видин си стигал..
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zasto nachite ne naprawqt 5 leten plan
104
6
 
4
 
! Отговори
партизан преди 9 години
Роби сме ние на хамериканците,защото взимат пари от нас,чрез енергийни източници в българия, който руснаците ни построиха.И псле ни ги дават на заем,затъваме в дългове и така ни контролират.Осъзнайте се Българиииииии
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам да им спрат малко водката на тези, защото управниците им извършват истински геноцид спрямо своя народ, олигарсите им превърнаха една горда нация в *** и ***.... жалко за тоя народ !!! Добре че Българите малко по малко се осъзнаваме от това комунистическо влияние !!!
102
7
 
6
 
! Отговори
Ким Май Мун преди 9 години
Следва връщане на червеното знаме, после на сърпа и ***, после на робството на цял един съветски народ...
101
6
 
4
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До галактикаименно това кавам и аз ..няма нищо лошо в това държавата да планира разходите си с години напред ...а не да взима решения на пожар..това носи спокойствие и напредък...останалото е ясно виждаме какво се случва в България последните 25 години...така че няма нищо лошо да въведем и ние петилетки ..стига да ги спазваме
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Democracy is not what these people need. Hell, it's not even what they want. People don't want freedom. They want boundaries, rules, protectionfrom invaders and from themselves. People need a leader who can give them both the support and the constraints to keep chaos at bay. You give them that and they'll follow. And that's where I come in."
99
6
 
8
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Така така. Забваниха им да псуват, забраниха им да пият, забраниха им да обуват сандали без чорапи, а сега и петилетки.
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До галактикаА ти от къде знаеш как са се изпълнявали?В работническо дели ли го прочете?
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плановата икономика е форма на модерен феодализъм.И като такъв не е особенно ефективен спрямо съвременната индустрия.Факта, че от 30 държави дето са я пробвали нито на една едничка не и се е получило е доста говорящ.Най-вече на фона на съседите им, които си нямат орган за централно планиране.
96
6
 
13
 
! Отговори
поп хито преди 9 години
само така,да живее русия,балансът на света,между доброто и злото.бог да пази русия и вси4ки православни държави
95
10
 
8
 
! Отговори
партизан преди 9 години
америка умира,умрете и вие американофили български или си отворете очите.
94
5
 
9
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
хаха :) т'ва че си си бил на село в Долно Нанагорнище предвид, че Кенфа е у ЕС нищо не значи. Като ти е толко мила Раша бегай у Коми. Работа има ! *** .. бил той
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До админа,защо ме блокираш,*** ли ти наредиха рубладжя такъв.
92
2
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 9 години
имам въпрос към екипа на сайта...защо след 146 коментара за два часа,новината бе изведена в десета глуха?!!!...страхувате се от коментарите ли,"господа"?!?!
91
12
 
11
 
! Отговори
niki преди 9 години
Русия е една нереформирана империалистическа *** от 18-ти век тип. ФАКТ!За това и народа и нонстоп е пиян и не вижда грам надежда за нещо по-добро!
90
3
 
1
 
! Отговори
С преди 9 години
Не се научиха тия..
89
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил съм много пъти в РФ и ЕС Кой каквото иска да пише, да говори и да си мисли, но лично за мен ЕС си е една голяма ***. Да, ЕС е малко по-напарфюмирана и толкова. Европейски глупости и незнам си какво. Европа беше привлекателна до ЕС. Сега е един голям европейски сбирщак и нищо повече. В Русия има огромен потенциал.
88
2
 
0
 
! Отговори
ред бул преди 9 години
До майорскитова са форумите,които се контролират от модератори на които им се плаща...не ми се обясняваЙ