Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак

Русия има много общо с Египет, но изолацията й е по-голяма, смята икономистът Яковлев
16 авг 2014 17:29, Бойчо Попов
230
Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак
Снимка: архив Reuters

Напълно възможно е светът да е на прага на нова Студена Война. Това твърди в свое интервю за германския седмичник Die Zeit руският икономист Андрей Яковлев. Все пак обаче признава, че днес ситуацията е много по-различна от онази през 50-те и 60-те години на миналия век, защото сега Европа и Русия са много по-тясно свързани, а икономическите пространства са силно зависими едно от друго. „Всяка санкция ще засегне еднакво и двете страни“, твърди той.

По думите му икономическата ситуация в Русия е „всичко друго, но не и положителна“. Според него обаче спадът е започнал дълго преди кризата в Украйна и причината за това е в самата Русия.

Още по темата
„Преди световната финансова криза руското правителство имаше сравнително ясна представа за това как иска да реформира и развива икономиката. Държавата трябваше да продължи да играе ключова роля - както в Южна Корея. Руският елит искаше задължително да запази контрола над стратегически важни отрасли, като суровините и технологичния сектор“, казва Яковлев.

След това обаче финансовата криза е показала ясно на Москва, че този държавно-капиталистически модел е остарял и не работи вече, поне и в Русия. Но каква е алтернативата?

„По този въпрос в руския елит има много противоречиви отговори. Различни групи по интереси се борят една срещу друга. Либерализация, която да позволи нов растеж, не бе допускана лесно в миналото, и днес също е така. През 2010 г. Русия все пак поне направи поне няколко плахи стъпки в тази посока. Но с началото на Арабската пролет инакомислещите групи постигнаха надмощие в руския елит и разшириха своето влияние“, казва експертът.

По думите му това се е случило, защото в Русия са се появили опасения, че страната може да свърши като Египет и да изпадне в дълбока политическа и икономическа криза. „Те се опасяваха, че по-голяма свобода за икономиката и за руснаците може да се прероди в процес, който да не може да бъде спрян и контролиран. А Владимир Путин мислеше и за собственото си политическо бъдеще. Той не иска да свърши като Хосни Мубарак“, казва икономистът.

Според него днес руският елит няма концепция, няма алтернатива за това как да организира икономиката и обществото. От една страна, има хора като Дмитрий Медведев, който настоява за либерализация на икономиката и обществото, поне до известна степен. Но от друга страна, все още има една голяма група от хардлайнери в Кремъл. Те искат страната да се върне към уж добрите стари дни, каквито са били по времето на Сталин или на Петър Велики. Тяхната цел е да запазят пълен контрол над икономиката и гражданите, твърди Яковлев.

В момента именно тази група печели надмощие. „Тези хора има какво да загубят, и те няма да се предадат току-така. Затова в Русия в момента има сключено нещо като мир“.

Според Яковлев ситуацията допълнително се усложнява от наложените от Запада икономическо санкции. „Но не мисля, че Русия ще изпадне в икономическа криза, поне не и в средносрочен план. Правителството е силно, а валутните резерви са високи. Кабинетът в Москва ще помогне финансово на важните по негово мнение отрасли, ако е необходимо“.

Икономистът е на мнение, че в момента санкциите помагат на хардлайнерите в Кремъл. По думите му правителството ще подкрепи лоялните компании - не задължително тези, които са държавна собственост, а онези, които са лоялни към Кремъл. По-западно ориентираните фирми обаче ще загубят влияние и пазарен дял. В своята предизборна кампания Путин е обещал на руснаците растеж и увеличаване на просперитета. Сега той може да обвини Запада за това, че не може да спази обещанието си.

Експертът обаче не споделя широкозастъпеното от икономисти мнение, че санкциите ще насърчат инфлацията в Русия. „Правителството има богат опит в регулацията на пазарите. Предполагам, че то ще успее да стабилизира инфлацията на умерено ниво“.

Икономистът твърди, че в миналото Западът твърде малко се е занимавал с Русия и руските интереси, особено по отношение на разширяването на НАТО в Източна Европа. Сега обаче той трябвало да се върне към конструктивния политически диалог.

„Западът няма интерес от пълна изолация на Русия. Нека го кажа пак: сегашната ситуация в Русия има много общи неща с положението в Египет, Сирия и Либия от преди няколко години. Само че Русия изолацията е много по-голяма. Икономическата и военната мощ е многократно по-висока. И в края на краищата това може да бъде много опасно за всички“.

Според Яковлев Русия няма да извърши военна интервенция в Украйна, защото цената би била твърде висока – и то не само в икономически, но и в политически аспект. Той цитира последни проучвания на общественото мнение, според които руснаците не одобряват подобна инвервенция.

„Русия си взе поуката от Афганистан, не искаме да го повтаряме отново. Москва може да подкрепя паравоенните в Украйна, но няма да прати свои войници там“, убеден е Яковлев.

Още икономически новини четете в Investor.bg


230
Още по темата: УкрайнаМубаракПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
3
 
! Отговори
681 преди 5 години
Когато котката спи мишките танцуват ..... но не за дълго!
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада разбира много добре. Руснаците, след като се напатиха с Елцин, станаха Народ. Опитват се да шикалкавят, да притискат, да изнудват, но каквото и да правят, знаят, че няма да стане. Ще правят проблеми и ще се чудят от къде ще им го върнат. Заради санкциите Русия започва да развива земеделието и леката промишленост. Като свърши с тях ще започне и тежката. А това случи ли се, нямат конкуренция, защото и енергията е при тях, и суровините.
128
1
 
8
 
! Отговори
Шила преди 5 години
Путин успя да раэдели Света и си осигури грандиоэна подкрепа у дома, а САНКЦИИТЕ иэобщо не го иэплашиха!!!! Ето това не раэбра така наречения Эапад, който в последните приблиэително две десетилетия упражнява диктат и ФИНАНСОВ ТЕРОР на европейските страни членки на тоэи съюэ!!! Апропо Русия УВЕЛИЧИ своята тежест на Световната сцена!!!
127
0
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 5 години
До баба Ванга

Toi nikoga nqma da bude mishka zashtoto toi e edin neveroqten patriot i hubav chovek NO ti dragi mi si MISHKA I SHTE SI OSTANESH MISHKA...
126
13
 
6
 
! Отговори
баба Ванга преди 5 години
Като Мубарак не, но като Кадафито- да. Ще дойде време и ще се крие като мишка, но няма да се отърве.
125
4
 
19
 
! Отговори
Dimitrov преди 5 години
Много глупава статия - нито може да се съпоставя Мубарак с Путин - начело на велика сила ,избран с над 80% от избирателите в Русия ,нито пък и с Обама ,за когото няма ли най-сетне д невежте да разберат ,че е един нищо и никакъв слуга на еврейското лоби в САЩ,което непрестанно му нарежда какво да прави !
124
4
 
11
 
! Отговори
Хектор преди 5 години
украйна е на наша територия (дунавска България,волжка България и Стара Велика България),Крим също даже е бил Кримско Ханство до 16 век и пак в нашите изконни земи.Кан Кубрат е погребан във Малая Вознесенка (украйна),както и Кан Аспарух ,населението на украйна е съставено от СТАРИ БЪЛГАРИ от волжка България,останалите от Велика България и няколко големи бежански вълни от тук през 14-15-16-17-19 век.Град Киев е основан от Шамбат КИЙ (Български цар),ТАКА ЧЕ НИЕ ГО ДАВАМЕ НА РУСИЯ А ЗАПАДА да мълчи.
123
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Русия има много общи неща с положението в Египет, Сирия и Либия от преди няколко годиниДемек човека казва, че в Русия е в ход опит за "цветна революция" ,но поради по-големия контрол, изолираност, и военна мощ, номера няма да стане!ФСКН май е поебнал слугите на краварите! И най-важното събитие доказващо кой всъщност дърпа конците-британското МнВР привика посланика на РФ, за да уточнят дали е навлизала руска армия в Украдна! Силите които решават дали ще има световна война от Запада са в Лондон!
122
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те дъщерите му емигрирали в чужбина,кво повече ви трябва.
121
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
путин е вече на пързалката,бита карта,мярката му я взеха и съвсем не е голяма,1.70 без токчетата
120
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яковлев - син на Яков и баджанак на моше. Либерална икономика. Та тя е мъртва, в целия свят. Какво още я дъвчетв насам натам.
119
5
 
13
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Егати англолизците пишат вече само по тея сайтове, журналисти прости, като тръба. Путин да свърши... хахаха Най-много той да ГИ СВЪРШИ... предупреди ги два пъти с два СУ - 160 оставки за ден.. Всички са за санкции, защото те знаят какво значи излаз на Черно море на Русия. Може и да ГИ Сърши, и доката О(б/с)АМА свърши, всичко ще свърши и с всички ще е свършено.
118
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе на кой му пука от вашите ялови безмозъчни комисии. Хората сами трябва да определят с кой и, как да живеят, а тези комисии, са за защита интересите на разни банкери, корпоративни босове и други подобни триполови психопати.
117
15
 
7
 
! Отговори
ВЕНЕЦИАНСКА КОМИСИЯ преди 5 години
До Анонимен 210

МНЕНИЕТО МИ ЧЕ РЕФЕРЕНДУМА В КРИМ Е НЕЗАКОНЕН
НЕЩО ДРУГО ДА ПИТАШ ЗА АНЕКСИЯТА НА КРИМ ОТ ИЗТОЧНИЯ СЪСЕД ?
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого еве мнението на Венецианската комисия за референдума в Крим?
115
4
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
dnevnik.bg/sviat/2014/03/23/2266827_venecianskata_komisiia_obiavi_zashto_referendumut_v/
venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD%282014%29002-e
- мнението на Венецианската комисия за референдума в Крим. В последната част от заключението на Комисията е предоставен правен анализ на нарушените конституционни норми от украинската конституция, както и минималните стандарти за провеждане на референдум.
114
1
 
2
 
! Отговори
до сеирджия преди 5 години
не си наясно май , испанският парламент гласува против всякакъв референдум където и да е на територията на Испания.
113
0
 
9
 
! Отговори
сеирджия преди 5 години
Много ми е интересно, как ЕС ще реагира на референдума за независимост на КАТАЛУНИА през ноември.
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от лидерите на "Тризъб" , член на "Десния сектор", съратник на Дмитрий Ярош Вадим Левковский е ликвидиран току-що.
111
0
 
8
 
! Отговори
! преди 5 години
Хора.. Путин,Обама .. ама те са си добре, децата им живеят в палати и нямат лишения ... по цял свят политиците се поддържат като правят театър на хората. Докога ще живеете в стой в който трябва да изберете някой за да ви представлява вместо директно да си давате мнението по всеки въпрос? Значи тука може да се изказвате мнението но когато се решава вашето бъдеще и на децата ви някой друг избирате да го решава ... Докога?