Швейцария ограничи разрешителните за работа за стриптизьорки

Ще могат да работят само кабаретни танцьорки от страни от ЕС
23 окт 2014 09:34, Елка Василева
1
Швейцария ограничи разрешителните за работа за стриптизьорки
Снимка: архив, Reuters

Швейцария реши да премахне от 2016 г. разрешителното за работа клас "L", запазено за стриптизьорки от страни като Русия, Тайланд или Доминиканската република, предаде Франс прес.

С това разрешително те можеха да работят осем месеца годишно в швейцарските кабарета и в много случаи да изпращат пари на роднините си, останали в родината им.

Създадено през 1995 г. с цел да защити танцьорките от експлоатация, разрешителното не изпълнява функциите си. Тъкмо обратното, то улеснява трафика на хора, заяви министърката на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. "Жените са принуждавани да пият и да проституират и е много трудно да се намерят доказателства", заяви Сомаруга пред медиите.

От 2016 г. само кабаретни танцьорки от страни от Европейския съюз ще могат да работят в Швейцария. Останалите няма да могат да работят законно в страната, тъй като няма да могат да получат разрешително за работа.

През 2013 г. Швейцария е издала 844 разрешителни за работа "L". Много организации, включително синдикати и асоциации за защита на правата на жените, изразиха опасенията си, че танцьорките ще изпаднат в нелегалност, след като са загубили възможността да получат разрешителни. Швейцарското правителство предвижда да оказва помощ на стриптизьорки, станали жертва на престъпления във връзка с работата си. Те ще могат да искат помощ за завръщане в родината или получаването на разрешителни за престой.
 

/БТА/
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари