"Аз съм Шарли" и в Лондон, Берлин и Ерусалим

Европа вдигна моливи към небето в памет на жертвите
11 яну 2015 19:04,
92
"Аз съм Шарли" и в Лондон, Берлин и Ерусалим
Снимка: БТА

Между 8 и 9 хиляди души се събраха днес следобед пред френското посолство в Берлин, за да изкажат солидарността си след атентатите във Франция. Около хиляда човека в центъра на Лондон вдигнаха моливи към небето в памет на жертвите на атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и в защита на свободата на словото, а на шествие в Ерусалим се събраха над 500 души, предаде Франс прес.

Хората, организирали се чрез "Фейсбук", се събраха около 15 часа местно време в центъра на Берлин пред френското посолство, където от сряда се полагат цветя и свещи в памет на 17-те жертви. На стената на посолството също бяха прожектирани трите думи "Аз съм Шарли".

Мнозина от присъстващите бяха дошли със семействата си, въпреки вятъра и студа, отбелязва АФП. Някои размахваха плакати на френски "Аз съм Шарли" или "Берлин е Шарли" на немски. "Свободата на словото не подлежи на преговори" и "Преодолейте ужаса". Други бяха с тениски с надпис "Контролен пункт Шарли ебдо - Свобода без граници". Журналистка на АФП е видяла и плакат с карикатура на пророка Мохамед.„

Точно в 14 часа по Гринуич събралите се на стълбите на Националната галерия в Лондон до площад "Трафалгар" се изправиха и вдигнаха ръце към небето. В тях те държаха моливи и плакати с надпис "Аз съм Шарли". Други бяха написали също "Аз съм евреин", "Свобода, равенство, сатиричност", или държаха френски знамена. В голям кръг, очертан на земята, беше нарисувано сърце с посланията "Аз съм Шарли", "Аз съм британски мюсюлманин" и "Да живее Франция!"

"Те се опитаха да убият цяла Франция и аз исках да кажа не, няма да стане така! Аз съм тук и в името на свободата на пресата, свободата на изразяване", заяви Ромен Абжан, френски учител, който живее в Лондон от 10 години. Той носеше плакат "Братство" и изрази надежда, че общественото движение след атентатите ще доведе до по-мирно общество, което е намерило начин да живее заедно.

На протеста в Лондон присъстваше и британският вицепремиер Ник Клег. Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд бяха в Париж, за да участват в шествието във френската столица.

От 16 часа по Гринуич лондонското кметство трябваше да освети в цветовете на френското знаме сградата на Националната галерия, моста "Тауър" и фонтаните на площад "Трафалгар".

В Израел над 500 души се събраха пред екран, на който пишеше "Ерусалим е Шарли". Присъстващите в залата на общинския съвет запазиха минута мълчание, държейки плакати с надписи "Аз съм Шарли" или "Аз съм френски евреин".

"Всички ние сме мишени на тероризма, ние които също носим ценностите на свободата, равенството и братството. Днес всички сме френски евреи. Днес Ерусалим е Шарли", заяви кметът Нир Баркат, за което получи бурни аплодисменти.

Равинът на Ерусалим Шломо Амар прочете молитва в памет на жертвите, четирима от които са евреи. Пиер Беснену, бивш лидер на френската еврейска общност, отбеляза обаче, че обществената мобилизация във Франция "оставя горчив вкус, защото бяхме много самотни след Тулуза". През 2012 г. в Тулуза беше извършен атентат срещу еврейско училище, при което загинаха три деца и учител.

"Въпреки усилията на френските сили за сигурност, ние не можем да защитим нашите евреи във Франция", добави той. Йони Шетбун, председател на франкофонското лоби в Кнесета, заяви че е поискал от премиера Нетаняху да създаде спешна програма в помощ на френските евреи, които искат да емигрират в Израел.

Поне 15 хиляди души заляха днес и централните улици на Брюксел. По улиците се беше издигнато посланието "Аз съм Шарли", изписано най-често на френски, но и на много други езици.

Някои от участниците носеха макети на цветни моливи - оръдието на труда на разстреляните френски карикатуристи от изданието "Шарли ебдо". Шествието преминава под наслова "Заедно срещу омразата".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zashto nikade nikoi ne usmiva JUDAISMAT!?!?!?!?! Pitam AZ!!!!!!!!? ZASHTO?!
50
0
 
1
 
! Отговори
Je suis non Sharlie преди 9 години
Az ne sam trockist,anarhist i hipi,saotvetno ne sam Sharlie! Granicata mejdu,anarhisma i terorisma e mnogo tanka,uvajaemi sagrajdani! Pomislete varhu tova poveche!
49
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Що не идеш да боднеш майка си с кожената инжекция?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя молив дето го размахват е виновен за цялата ситуация,не може да се бъзикат с която и да е религия,била тя мюсулманска,християнска или каквато и да е друга,съжелявам за загиналите във франция но явно трябваще да се случи нещо подобно за да се спре гаврата с религиите,едно е да замесиш някоя държава във воина друго е да осмееш цяла религия,тук вече говорим за световен мащаб,и аиде да не си говорим за свобода на словото защото отдавня няма такова и всички медии са платени
47
1
 
5
 
! Отговори
Исус е Господ преди 9 години
А аз съм ХРИСТИЯНИН,ВЯРВАЩ В МЕСИЯТА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС !!!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разстреляните от Боко Харам 2000 души в Нигерия няма ли демонстрация?
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо само това остана.Къде е сега прогреса?Защо всички дращят към Европа?Да си седят в хубавия Египет.
44
0
 
6
 
! Отговори
А аз съм... преди 9 години
Наполеон Бонапарт !
43
4
 
11
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
Ашколсун, онези ви стрелят с:калашници и бомби, режат глави на отвлечени, миролюбиви хуманитарни работници, а вие изнежени толерастки, пацифиски западняци, им показвате моливи!?!?! Невероятна, абсурдна идиотия! Дядото на Шарлеман/Карал-велики/, Карал Мартел. Как е спрял настъплението на маврите в ю.франция, през 8век, и изтласкал зад пиренеите? С моливи и боички ли ги е уплашил? Ами Кан Тервел/католическия свети Тривелий/, как вдига обсадения от 200х. араби. Константинопол? С моливчета ли???
42
2
 
5
 
! Отговори
те или ние ! преди 9 години
Талмуда или Световен прогрес !!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70А Египетските пирамиди и цивилизация не са ли археология?
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИлияЕдна идея за размисъ--всеки да си седи в двора!Аз съм Шарли,защото са едни от нас-от Христ.свят,защото никой няма да се вдигне за нас от арабите.Всеки си плаче за неговата си болка.А знаете ли,че ако беше толкова градивен исляма Африка щеше да е рай, а не Третият свят.А знаете ли,че там няма открити археолог.никакви неща.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Годно е да си РОБ , но още по отвратително е да си *** РОБ.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 66 Че те и сега и в бъдеще ще го правят, а след като им дадохме ГАЗТА сме под часовник.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз съм чичо Чарли...
36
1
 
2
 
! Отговори
платен преди 9 години
***, по колко ви плащат за тези коментари, искам и аз да се включа ? :)
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз НЕ съм Шарли и плюя на *** без грам мозък, И не само аз мисля ТАКА.За справке: nytimes/2015/01/09/opinion/david-brooks-i-am-not-charlie-hebdo.html?ref=opinion&_r=1Би трябвало да се засрамят , а не с моливите нагоре.Друг е въпроса че тия драскачи много отдавна трябваше да са в затвора (и по френски,немски ит.н. закони).
34
6
 
10
 
! Отговори
край преди 9 години
човешкият живот е ценен НО честта е не по-малко ценна. Щом тези хора са готови да убиват и да умрат за някаква тяхна ценност - това трябва да се уважава.
33
4
 
17
 
! Отговори
край преди 9 години
Аз не съм шарли. Псувнята на майка не е свобода на словото - изречеш ли я бъди готов да си прехапеш езика. За изповядващите ислям подигравката със свети за тях неща е кръвна обида и трима мъже я изтриха с кръв. Против съм арабите да идват в Европа с техните си обичай и закони НО съм и против да не бъдат уважавани.
32
2
 
9
 
! Отговори
ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТ преди 9 години
Аз не съм шарли, аз съм си аз. И на кой Бог, по точно се молят?